home Comunitate, Evenimente, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Societate Civilă „Fără viziune, riscul cel mai mare este ca orașul să ni se întâmple”

„Fără viziune, riscul cel mai mare este ca orașul să ni se întâmple”

Ce se întâmplă dacă politicienii ascultă doar din patru în patru ani de vocea comunității? Orașul ni se întâmplă și ne trezim că nu ne mai simțim acasă, la noi acasă. Flavia Boghiu a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat noua administrație a Brașovului legat de schimbarea de paradigmă privind așteptările pe care alegătorii le au de la aleși.

Noile moderne de administrație publică au schimbat paradigma din viziunea alesului în consultarea comunității cu privire la viitoarele planuri de dezvoltare. Brașovul și-a asumat să adopte trendul și să consulte orășenii cu privire la cum vor să le arate orașul în viitor. Flavia Boghiu, viceprimar al Brașovului, a abordat tema administrației participative la UrbanTalks și a menționat riscul pe care lipsa unei viziuni centrate pe nevoile omului obișnuit o are pentru viitorul urban.

„Foarte des ni s-a întâmplat de când am ajuns în Primăria Brașov să fim întrebați: ‘Domn primar, doamna viceprimar, ce vreți să facem acolo?’. Noua ni s-a părut cel puțin ciudată întrebarea. Nu eu sunt cea care decide ce facem cu zona respectivă. Pe oameni i-am întrebat? ‘Păi nu, dar să spuneți dacă facem parc, facem parcare…’. Cred că aceasta este provocarea noastră ca societate în această perioadă: să facem tranziția inclusiv ca mentalitate și ca societate și comunitate. Să înțelegem că leadershipul nu este despre liderul providențial care face ce vrea el cu spațiul respectiv. Liderul este catalizatorul energiei din comunitate, care trebuie să o aducă la un loc, să se asigure că își adună informațiile relevante și că ia deciziile pentru oameni, deciziile pe care oamenii și le doresc și ei pentru orașul lor. În lipsă de viziune, riscul cel mai mare este ca orașul să ni se întâmple. Este să ne trezim că decizii s-au luat fie că unui anumit lider i s-a părut că acolo trebuie să fie un cartier, ba să nu fie un cartier, să fie spital, ba nu spital, centru comercial, fie că diferite forțe din diferite sectoare au pus presiuni ca lucrurile să se ducă într- anumită direcție, și să ne trezim așa cum li se întâmplă multor orașe, și este o dramă, că orașul ni s-a întâmplat. Că nu avem identitate, că nu știm cine suntem ca oraș și că orașul în care locuim nu pare a fi făcut pentru noi”, a spus Flavia Boghiu, viceprimar al orașului Brașov.

Vă invităm să urmăriți intervenția Flaviei Boghiu mai jos, de la minutul 11, împreună cu dezbaterile pe larg desfășurate la UrbanTalks Brașov.

Urban Talks Brașov face parte dintr-un proiect finanțat de DG REGIO al Comisiei Europene cu titlul People Shaping Cities for the People




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.