Orașele mici sunt mai potrivite pentru SMART cities

Când ne gândim la progresul tehnologic în mediul urban, tindem să dăm ca exemplu metropole ca Dubai, Shanghai sau San Francisco. Însă, contrar așteptărilor, orașele mici îndreptate spre tehnologii smart iau fața orașelor mari.

Spre exemplu, orășelul smart Kalasatama din Finlanda este construit pentru a face viața de zi cu zi mai ușoară. Dezvoltatorii proiectului spun că rezidenții vor câștiga o oră din desfășurarea activităților zilnice prin aspectul însuși al orașului. Serviciile publice, cum ar fi școlile, spitalele și transporturile, se află aproape una de alta și sunt ușor accesibile. Cu toate acestea, în Kalasatama locuiesc deocamdată doar 3500 de oameni, iar până în anul 2030 dezvoltatorii estimează că populația va crește până la 30000 de oameni.

Urbanizarea populației globale

Astăzi, 55% din populația globală locuiește în mediul urban. Un raport al ONU susține că  proporția se așteaptă să crească la 68% până în 2050, iar expansiunea și inovarea sunt vitale în acest caz. Pe măsură ce lumea continuă să evolueze, dezvoltarea durabilă depinde din ce în ce mai mult de gestionarea cu succes a creșterii urbane, în special în țările în curs de dezvoltare, unde ritmul urbanizării se preconizează a fi cel mai rapid. Multe țări se vor confrunta cu provocări în satisfacerea nevoilor populației urbane în creștere, inclusiv în ceea ce privește locuințele, transportul, precum și pentru ocuparea forței de muncă și serviciile de bază.

Pentru a se asigura că beneficiile urbanizării sunt pe deplin împărtășite, politicile de gestionare a creșterii urbane trebuie să asigure accesul la infrastructură și servicii sociale pentru toți, concentrându-se asupra nevoilor populației sărace și a altor grupuri vulnerabile.

Dar acum dezvoltarea este mai puțin despre infrastructură și mai mult despre un sistem interconectat de dispozitive, cunoscut sub numele de „Internet of Things – IoT” („Internetul Lucrurilor”). „Internetul Lucrurilor” este un concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte.

Cu noua tehnologie 5G, „Internetul Lucrurilor” poate permite instalarea altor tehnologii noi în orașe.

Orașul istoric italian Matera își propune să devină unul dintre primele orașe cu capacitate de 5G în Europa (CNN)

Oamenii sunt mai importanți decât tehnologia în orașele smart

Dispozitivele de înaltă tehnologie au la bază costul prelucrării datelor cu caracter personal, iar oamenii sunt preocupați de ce înseamnă acest lucru pentru viața lor privată. În timp ce orașele devin tot mai inteligente, autoritățile trebuie să câștige încrederea cetățenilor în a proteja și a folosi responsabil datele lor private.

Pe măsură ce orașele beneficiază de tehnologie avansată, hackerii devin mai periculoși.

Orașele inteligente, serviciile municipale online și tehnologia „Internet of things” vor continua să avanseze și să îmbunătățească viața urbană, dar adoptarea continuă a acestor servicii și tehnologii de către orașe nu a fost paralelă cu investiții similare în domeniul securității. Cu alte priorități bugetare, apărarea cibernetică în oraș este adesea insuficient finanțată și lipsită de personal.

Orașele smart nu sunt doar o soluție tehnologică, ci mai mult o colaborare strânsă între comunități și administrațiile publice. Tehnologiile inteligente pot oferi soluții pentru orașe ajutându-le să economisească bani, să reducă emisiile de carbon și să gestioneze fluxurile de trafic. Dar complexitatea noului trend împiedică progresul acestuia. Acesta implică un număr mare de părți interesate (autorități locale, cetățeni, companii de tehnologie și cadre universitare), fiecare având propria viziune asupra a ceea ce ar trebui să fie un oraș inteligent.

Sursă articol: CNN

Foto: Inverse,Citiesintransition ,Midatronics

 


Votează prioritățile orașului tău!

Acum poți să te implici și tu în cel mai mare proces consultativ din Romania ce incurajează guvernarea colaborativă. Tu ai votat pentru orașul tău? Intră și stabilește ce e important pentru orașul în care trăiești.

Prioritățile orașului tău este un proiect dezvoltat de Banca Mondială, UrbanizeHub si Federația Zonelor Metropolitane.

Vreau să mă implic


Citeste si:

La Timișoara și Iași se poate! Orașele cele mai dezvoltate și apreciate din Europa și din întreaga lume sunt caracterizate în primul rând de o abordare inovatoare și participativă a...
Constanța – orașul magnet Constanţa are un potenţial deosebit şi multe oportunităţi de dezvoltare, având în vedere că jumătate din populația României vizitează orașul. Cum ar p...
INTERVIU | Ce spune strategul Clujului despre oraș... Clujul e pe buzele tuturor în ultimii ani datorită soluțiilor smart și sustenabile propuse: autobuze electrice, proiecte de bugetare participativă, pr...
Ce oraşe POT din România Eu POT : Priorităţile Orașului Tău este un proiect unic pentru România, prin care cetățenii care trăiesc în cele 41 de municipii pot să se implice în ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *