Oameni de știinţǎ din toatǎ Europa și reprezentanţi ai autoritǎţilor locale se întâlnesc la București în 12 iunie, cu prilejul evenimentului “Science Meets Regions”. Experţii vor discuta despre potenţialul știinţific al orașului Mǎgurele și vor prezenta un studiu știinţific privind potenţialul de dezvoltare al orașului. Aici se aflǎ deja cel mai puternic laser din lume, iar implicarea în cercetare este o direcţie clarǎ – nouǎ institute importante își au sediul aici. Cea mai nouǎ iniţiativǎ vizeazǎ crearea unui Science Park inovator, primul din România.
Printre vorbitori la aceastǎ conferinţǎ vor fi reprezentanți ai parcurilor științifice europene și ai asociațiilor internaționale de profil, dar și oameni de știință din România cum sunt președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, directorul general al Institutului de Cercetare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“, Nicolae Victor Zamfir.
“În timp ce acumularea de noi cunoștințe rămâne o piatră de temelie a peisajului academic, o sarcină importantă a comunității științifice poate fi de a oferi consultanță autorităților. Această provocare cere elaborarea continuă a opțiunilor, a celor mai bune practici și a mecanismelor, într-o societate bombardată de informații.” – Nicolae Zamfir (directorul general al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”)
Consiliul Judeţean Ilfov își dorește avansarea în aceastǎ direcţie a cercetǎrii știinţifice pentru orașul Mǎgurele. Astfel, se vizeazǎ crearea unui parc știinţific – Mǎgurele Science Park. Aceastǎ iniţiativǎ își dorește facilitarea unui dialog constructiv și benefic între domeniul dezvoltǎrii-cercetǎrii și al lumii academice, pe de o parte, și sectorul antreprenorial și de afaceri, pe de altǎ parte.
Proiectul va contribui, cu siguranţǎ, la dezvoltarea antreprenoriatului inovator la nivel regional și naţional tocmai prin asigurarea cadrului unui dialog între industrie și cercetare. Mǎgurele Science Park își propune sǎ ofere diverse facilitǎţi pentru start-up-uri și spin-off-uri ale universităților și institutelor de cercetare, precum și diferitelor departamente de cercetare-dezvoltare.
Per total, Mǎgurele Science Park va deveni un hub de inovare la nivel european, deoarece oferǎ expertizǎ, competenţe, acces la forţǎ de muncǎ ultra-calificatǎ și un mediu de dezvoltare prielnic afacerilor bazate pe inovare și transfer tehnologic.
Evenimentul “Science Meets Regions” are loc în data de 12 iunie 2019, la Biblioteca Națională a României, de la ora 11.00 și este organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene).
Surse: MagureleSciencePark, Start-up.ro