Orașele care au ieșire la mare sau se află în apropierea unui lac au o sursă ideală pentru ca oamenii să se poată răcori. Chiar dacă cei mai mulți mergem la plajă pentru a ne relaxa și evada din locuințele încinse, nu trebuie să uităm că împărțim acel loc cu plantele și animalele care își au casa aproape de zonele de scăldat. Area Metropolitana de Barcelona a găsit soluția pentru a crea din plajele sale un loc de reconectare cu mediul înconjurător, ideile fiind premiate la nivel european.
Toată coasta din zona metropolitană nu a fost altceva decât nisip până în anii ’40, când mersul la plajă a devenit un hobby și o activitate de relaxare răspândită în comunitate. Cu acest trend, au apărut probleme pentru biodiversitatea plajei și a protejării mediului natural. Prin anii ’90 au existat proiecte de creare a unor dune de nisip care să servească drept habitat natural pentru pescăruși și țestoase, dar și pentru plantele care iubesc soarele. Recent, în cadrul unui proiect câștigat la New European Bauhaus pe segmentul de reconectare cu natura, au fost amenajate 42 km de dune de nisip în apropierea spațiilor pentru bronzat și scăldat.
Nuria Machuca, tehnician în conservarea și promovarea spațiilor publice, ne-a întâmpinat la plaja metropolitană din Gava și ne-a povestit mai multe despre cum catalanii redescoperă legătura cu mediul. Proiectul NEB a adus împreună voluntari care au participat la diverse activități, de la crearea dunelor până la evenimente educaționale pe subiecte ca biodiversitatea fluturilor, problemele create de om pentru viața marină sau schimbările climatice. Echipa AMB formată din biologi, responsabili de mediu, ingineri, reprezentanți din partea municipiilor și voluntari au reușit să schimbe percepția oamenilor care vedeau plaja ca un loc de relaxare într-un loc care completează orașul prin cadrul natural.
Dunele de nisip, pe lângă spațiul pentru plante și animale, au ca rol și menținerea nisipului în acel spațiu. Plantele, fie cele locale sau cele aclimatizate, fac acest lucru prin rădăcinile lor care fixează solul și creează o zonă tampon între oraș și plajă. Locurile pentru volley, sport în aer liber, înălțat zmeie sunt clar delimitate de zona dedicată biodiversității. Plaja este deschisă tuturor, fără taxă de intrare și este vizitată anual de 11 milioane de oameni, majoritatea rezidenți ai zonei metropolitane. Plajele din Zona Metropolitană Barcelona se întind pe 42 km. Ce este foarte important este că se poate ajunge la plajă cu trenul, destul de repede și fără stresul unui drum de o oră sau mai mult în mașină. Nuria ne-a povestit că gradul de satisfacție al oamenilor cu privire la plaje este măsurat anual și în 2023 a avut loc o premieră:
Anul acesta am întrebat pentru prima când am întrebat oamenii de ce merg la plajă. Au spus că merg pentru a se bucura de natură, în loc să spună că pentru bronzat sau distracții
Obiectivele care stau la baza creării dunelor sunt:
- Recuperarea vegetației tipice zonelor de dune.
- Împiedicarea accesului oamenilor și câinilor pe parcelele de protecție
- Atragerea speciilor de faună caracteristice ecosistemelor de dune.
- Îmbunătățirea aspectului natural al plajelor metropolitane, precum și calitatea generală a peisajului.
- Crearea unui exemplu de urmat pentru alte municipalități cu plaje cu utilizări similare, suprafețe și geomorfologie de dună.
AMB a creat un model de bune practici care poate fi scalat oriunde există plaje publice, unde administrațiilor le pasă de impactul pe care fiecare dintre noi îl avem față de mediu și unde există oameni implicați care doresc să îi educe și pe alții cu privire la natură.