home Comunitate, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Ghidul Bring Nature Home propune o nouă perspectivă pentru regenerarea urbană

Ghidul Bring Nature Home propune o nouă perspectivă pentru regenerarea urbană

Handbookul Bring Nature Home împărtășește din experiența UrbanizeHub în implementarea proiectului de regenerare urbană de la Iași, de la primii pași prin care comunitatea a fost implicată în co-designul spațiului până la crearea spațiului din cartierul Alexandru cel Bun. Ne-am dorit să vorbim despre oportunitățile, provocările și obstacolele întâmpinate pentru ca acest tip de inițiativă să poată fi replicat și în alte cartiere de blocuri din România și Europa.

Valorile New European Bauhaus au fost punctul de start al acestui proiect. Echipa a pornit de la ideea că oamenii trebuie implicați pentru a putea crea comunități vibrante și a pune natura pe primul loc. Dacă oamenii sunt echipați cu setul de cunoștințe necesar, atunci există toate condițiile ca un cetățean să devină activ și să își dorească să aducă schimbarea în bine pornind chiar din zona locuinței sale.

Ghidul Bring Nature Home țintește să devină un catalizator al inițiativelor venite dinspre comunitate dar și un facilitator al relației dintre administrația publică și cetățeni. Punctul principal pe care se concentrează este regenerarea spațiilor dintre blocuri care au fost abandonate sau care nu sunt utilizate la potențialul maxim. O metodă prin care se pot transforma o reprezintă designul biofilic.

Handbookul prezintă cum plantele aclimatizate, materialele reciclate și uneltele prietenoase cu mediul pot să devină o soluție. Modul în care spațiul verde este îmbinat cu clădirile influențează puternic percepția noastră asupra zonei, fie că locuim sau doar suntem întrecere pe acolo. Un design urban inteligent înțelege că spațiile verzi trebuie să fie reziliente, eficiente energetic și să ofere un refugiu climatic în perioadele de caniculă. În același timp, designul urban trebuie să ia în considerare cât de ușor sau dificil este să ne deplasăm pe jos printr-un anume loc, ce activități recreaționale se pot desfășura, cum se integrează cu transportul în comun și reduce dependența de mașini.

Implicarea comunității este importantă pentru conturarea unui oraș incluziv și vibrant pentru că permite mai multor voci să se facă auzite. Oamenii încurajați să își exprime nevoile și așteptările pe care îl au de la un nou proiect devin parteneri activi în implementarea acestuia. În plus, implicarea comunității promovează transparență, încredere și coeziune socială între rezidenți și stakeholderi.

Sperăm ca acest handbook să contribuie la transformarea a cât mai multor zone din orașele noastre. Acesta poate fi consultat mai jos:

Bring Nature Home - Handbook

Finanțat de EIT Urban Mobility, organism al Uniunii Europene. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale EIT Urban Mobility. Nici Uniunea Europeană și nici EIT Urban Mobility nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.