Eurostat a publicat luna trecutǎ un top european care ierarhizeazǎ ţǎrile și ponderile energiei regenerabile utilizate de fiecare dintre acestea pentru încǎlzire sau rǎcire, pe parcusul anului 2017. România se aflǎ pe o poziţie rarǎ – locul 12 din 28 în acest clasament.
Cu o pondere de 26,6%, România se aflǎ la egalitate cu Grecia, imediat dupǎ Bulgaria (29,9%) și la o distanţǎ semnificativǎ de media UE, situatǎ la doar 19,5%. Este, cu siguranţǎ, o poziţionare deosebitǎ pentru ţara noastrǎ, iar în ciuda faptului cǎ în acest moment existǎ o oarecare stagnare din acest punct de vedere, contextul mai larg al utilizǎrii energiei regenerabile, precum și avantajele României în acest sens încep sǎ fie obvioase.
Germania – locomotiva Europei – apare doar în ultimul sfert al acestui clasament (13,4%), în timp ce ultima poziţie este deţinutǎ de Olanda (5,9%).
Media europeanǎ a crescut de la doar 10% în 2004 la 19,5% în 2017, iar acest lucru scoate în evidenţǎ evoluţia energiilor regenerabile la nivel european. Aceastǎ creștere a fost înregistratǎ la toate nivelurile sociale, de la sectorul industrial și servicii la propriile gospodǎrii ale oamenilor.
Doar patru state membre au ajuns la o pondere majoritarǎ în încǎlzire/rǎcire a energiei regenerabile: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).
La nivel naţional, este important faptul cǎ am atins deja obiectivul de 25% stabilit pentru anul viitor. Din nou, scorul României excede nivelul stabilit de cǎtre Uniunea Europeanǎ pentru statele membre, care trebuie sǎ treacǎ de 20% pânǎ anul viitor.
Trebuie acum ca România sǎ se menţinǎ pe aceastǎ tendinţǎ crescǎtoare și sǎ își pǎstreze avansul economic dobândit. Acest progres este unul esenţial pentru viitoare dezvoltǎri la nivel naţional, și poate reprezenta antecamera unor proiecte pe termen lung, gândite mai bine, stabilite din timp și bazate pe resurse financiare adecvate.
Surse: Ziare, CursdeGuvernare
Foto: WEF, CursdeGuvernare, ClimateProtection