home Comunitate, Politici Urbane & Guvernanță, Transport Scrisoare deschisă adresată doamnei Primar General

Scrisoare deschisă adresată doamnei Primar General

În timp ce Primăria Cluj lansează în aprilie primul funcționar public virtual din România, numit ”Antonia”, care va fi ajutat de o hologramă, Oradea este dat exemplu de bune practici pentru proiectele cu fonduri europene, iar Turda câștigă premiul european pentru planul de mobilitate urbană,  Primăria  București continuă scandalul legat de contractele publice cu dedicație. 

Primarul Bucureștiului a publicat o Scrisoare deschisă adresată locuitorilor Bucureștiului în care se plânge de problemele pe care le are în Consiliul Local, dar și expune multe dintre planurile pe care le are în următorii ani.

Sunt multe voci care o contestă și mulți dintre bucureșteni nu sunt mulțumiți de felul cum e gestionat orașul. Ea a simțit aceste nemulțumiri și a scris această scrisoare publică adresată bucureștenilor.

Răspunsul a venit imediat din partea lui Marian Ivan, co-fondator OPTAR  (Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România) care a scris această scrisoare, exasperat de modul cum Primăria București tratează problemele ce țin de mobilitatea urbană:

 

Draga mea Gabi,

Am primit scrisoarea ta. Mă bucur că ne-ai scris! Am observat că nu prea mai reuseşti să răspunzi la scrisori (petiţii) de când ţi-ai luat slujba asta nouă şi de aceea m-am grăbit să-ţi răspund.

Să ştii că am citit cu atenţie şi îngrijorare scrisoarea ta. Ori te-ai schimbat, ori nu e scrisul tău… Cum să-ţi spun?

Când ai ales să pui şorţul în cui şi ai vrut să faci politică nu te-am întrebat de ce te-ai răzgândit.

Dar când ai spus că vrei să-ţi iei Primărie, am vrut să te cunosc, să îţi aflu “ideile pentru administrarea oraşului”, alea despre care pomeneşti în scrisoare.

D-aia, pe 28 mai 2016 eram la Teatrul Elisabeta asteptându-te, alături de alte câteva sute de bucureşteni să ne povesteşti ce planuri ai pentru oraş. N-ai venit, cu toate că era campanie electorală şi ne-am rugat mulţi de tine să vii. 

Apoi, de când ţi-ai pus panglică tricoloră pe piept şi ai spus jurământul, am crezut că o să vrei să te întâlneşti cu bucureştenii, să le povesteşti despre ideile tale. Mai mult, chiar te-am rugat să faci asta, pentru că te obligă legea. Atunci ţi-am întâlnit vreo 6 consilieri personali şi un viceprimar. De două ori chiar! Mi-au spus că o să-ţi spună ce am discutat şi că administraţia Firea nu este ca cea a lui Oprescu… Au avut dreptate! E mult mai rău!

În aprilie 2017, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a fost aprobat fără să existe măcar un răspuns la sutele de observaţii ale bucureştenilor. M-am supărat tare pe tine, atunci. Cum să facă Firuţa aşa ceva? mi-am zis…
Ca să mă mai îmbunezi, în mai 2017 am aflat din presă că ai direcţionat 2% către asociaţia pe care o reprezint.

Ce să zic? Ştii bine că noi facem voluntariat… Dar, na! m-am bucurat că ţi-ai adus aminte de noi. Dar, apropo… să ştii că banii încă nu au sosit. Dar nu-ţi face griji, urmăresc contul şi te ţin la curent dacă intră banii. Chiar ar fi păcat ca să-ţi doreşti aşa tare să ne dai acei bani şi ei să nu ajungă acolo unde i-ai direcţionat.

Am crezut că te-ai schimbat, că o să ne răspunzi la petiţii şi o să putem să discutăm despre ideile alea de administrare a oraşului, de care zici în scrisoare… Dar nu ne-ai chemat.

Am aflat din presă, când ai blocat Bucureştiul, că ai făcut bandă RATB în Băneasa. Tare supărată pe mine trebuie să fi fost, dacă ai făcut exact ce ţi-am explicat să nu faci. Îţi las filmul aici, ca să-ţi reaminteşti.

Apoi, când ai cerut ajutorul bucureștenilor ca să propună proiecte pentru Bucureşti, am fost din nou alături de tine. Se pare că proiectul propus de mine chiar a plăcut, pentru că a primit cele mai multe voturi.

Din păcate, nu ştiu ce se întâmplă acolo la voi, la Primărie. Uite, au trecut 4 luni de când aveţi 20 de proiecte pe care trebuie să le implementaţi şi nu se aude nimic de ele. Gurile rele spun că nu prea faceţi nimic pe acolo. Dar sunt sigur că sunt doar nişte răuvoitori care vor să te denigreze! Sunt invidioşi pe tine că ţi-ai făcut parcare în faţa Primăriei şi ei nu pot să facă la fel.

Aaaaa… să ştii că mi-au plăcut glumele alea cu bicicliştii pe liniile de tramvai şi tramvaiul suspendat! I-ai derutat pe toţi! S-au apucat toţi să studieze Pemeude-ul ală de l-aţi aprobat în 2017 şi abia atunci s-au prins că glumeşti.

Dacă mai vrei să le dai tensiune, poţi incerca şi ideea asta: le spui că goleşti cursul Dâmboviţei şi bagi tramvaie pe acolo. Sunt sigur că nu s-a mai gândit cineva la asta până acum! Dar să faci anunţul mâine, 1 aprilie! Dacă sar cu gura, spui că a fost o glumă. Dacă nu, trânteşti un studiu de fezabilitate ca să ne lămurim pentru totdeauna: facem tramvai pe cursul Dâmboviţei sau facem canal navigabil Dunăre-Bucureşti?

Cât despre mine, să ştii că eu tot cu transportul alternativ mă ocup, la OPTAR. Şi, încă mai sper că putem discuta despre asta, mai ales că acu’ se fac 2 ani de când eşti la Primărie iar lucrurile în oraş arată tot mai rău, oricât sclipici şi beculeţe pui în oraş.

Cât despre alea 22 de firme, dă-le naibii, că se învârt tot felul de dubioşi pe la conducerea lor şi nu ai vrea să fii asociată cu ei. Poate dacă îţi dau CV-urile şi planurile de afaceri, ca să ni le arăţi şi nouă, bucureştenilor, poate merită să mai discutăm pe subiect. Până atunci, nu insista prea mult că o să credem că susţii Statul Paralel, ăla al corupţilor şi al infractorilor.

În încheiere, te rog să nu te mai cerţi cu Ciucu. Ajunge! Te-ai certat cu Nicuşor, cu Grindeanu, cu Tudose… Măcar la muncă să te ai bine cu colegii! În plus, nu e frumos să ameninţi oamenii când e presa de faţă.

Nu ezita să ne mai scrii atunci când îţi mai aduci aminte de noi. Şi n-ar strica totuşi nişte informări şi consultări cu bucureştenii pe tema PMUD, ca să înţeleagă şi ei pentru totdeauna că ideile primarilor sunt trecătoare în timp ce strategiile experţilor sunt cele care spun negru pe alb cum se planifică oraşul pentru a descongestiona oraşul!

Cu multă simpatie, Marian

PS – Ca sa va fie mai uşor sa corespondaţi cu bucureştenii, am făcut un grup unde puteţi lăsa scrisorile şi de unde să aflaţi părerile lor. Se primesc doar scrisori deschise!

 

 

 

Poză: PMUDRǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.