Spania investește în orașe smart și sustenabile

 

Există o serie de 17 obiective globale de dezvoltare durabilă definite de Adunarea Generală ONU în SDG – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite, care alcătuiesc Agenda 2030. Ultimul raport ONU arată însă că eforturile țărilor de a atinge aceste obiective sunt adesea împiedicate de factori precum conflicte, inegalități, un climat în continuă schimbare, săracie, foamete și urbanizare rapidă. Orașele cu o creștere rapidă și împrejurimile acestora precum și alte regiuni urbane au mari probleme legate de dezvoltarea durabilă, întrucât instituțiile politice, economice și ale sociatății civile se pot adapta treptat la provocările urbanizării.

 

„Nu se poate numi smart city un oraș care nu este sustenabil! SDG ar trebui incluse de către toate orașele în strategiile lor de orașe smart pentru a atinge obiective sustenabile și a aborda eficient problemele urbane urgente.”

Thomas Müller, Co-Founder at bee smart city

Spania

 

Tot mai multe orașe din Spania recunosc necesitatea unor pași îndrăzneți în vederea combaterii crizei urbane globale. Emisiile de gaze cu efect de seră, schimbările climatice, sunt factori care afectează calitatea vieții. Prin urmare, orașele ar trebui să se concentreze pe politici ce sprijină ideea de oraș verde.

Poluarea aerului este o problemă cu care se confruntă orașele spaniole ce cresc foarte rapid. 35% din totalul emisiilor de CO2 sunt generate de transport, 11% fiind generate de automobile. Cel puțin 15 milioane de spanioli respiră un aer ce conține cantități excesive de dioxid de azot și ozon. Acest lucru este o realitate inadmisibilă și periculoasă, de exemplu în Madrid aproape 3000 de oameni mor prematur din cauza poluării.

Schimbările climatice

Observatorul de Sustenabilitate estimează că temperatura maximă în Spania va crește în medie cu 3 pană la 5°C până la sfârșitul secolului. Durata perioadelor uscate este din ce în ce mai lungă iar precipitațiile s-au înregistrat din ce în ce mai scăzute. Un studiu Arup prezice că până în 2050 va exista o scădere cu 25% a precipitațiilor în Madrid. Ploile vor apărea însă sub formă de furturi și vor cauza inundații.

Spania este deja una dintre cele mai uscate țări din Europa și această situație de acum se va înrăutăți. În prezent, 80% din apă este utilizată în agricultură. Există totuși pierderi foarte mari, pierzându-se aproximativ 25% din volumul de apă în procesul de aprovizionare. Spania are de asemenea probleme cu procesul de purificare a apei. Din această cauză, Curtea Europeană a stabilit penalizări de minim 10 milioane de euro pentru întârzirea atingerii obligațiilor de tratare a apei.

Obiectivele dezvoltării durabile în 100 de orașe spaniole

Acest studiu își propune:

  • să sprijine guvernele locale pentru a implementa proiecte de dezvoltare durabilă
  • să aducă în discuție SDG în rândul entităților publice, sectorului privat și al universităților

Există de asemenea o rețea de orașe smart RECI din care fac parte mai mult de 60 de orașe spaniole. Prin această rețea, orașele pot colabora mai ușor și împărtăși modalități de îmbunătățire a calității vieții prin sustenabilitate și protecție a mediului.

În cadrul conferinței despre Orașe verzi din Malaga din 2018, Ramón López Pérez, reprezentantul Biroului spaniol al schimbărilor climatice a mentionat că se dorește o creștere a numărului orașelor spaniole care promovează incluziunea, utilizarea eficientă a resurselor, adaptarea la schimbările climatice și rezistența la eventuale catastrofe naturale.

Malaga

Strategia orașului Malaga are peste 200 de proiecte și un buget de aproximativ 155 milioane de euro. Obiectivele pentru un oraș smart și sustenabil sunt:

  • consum de energie 0
  • gestionarea smart a apei și a deșeurilor
  • transport sustenabil
  • atenție sporită pe intermodalitate și e-mobilitate
  • reducerea congestionărilor de trafic cu ajutorul inteligenței artificiale
Sevilla

Smart City Brain este o platforma de date la care sunt interconectate toate aplicațiile orașului. Sub o singură interfață, cetățenii pot vedea o viziune integrată a informațiilor publice și serviciilor urbane prin crearea unei analize predictive a principalilor indicatori de performanță.

Madrid

Madrid a luat deja măsuri în vederea reducerii poluării aerului prin interzicerea vehiculelor poluante în centru. Pe lângă măsurile pentru îmbunătățirea calității aerului, s-au propus de asemenea cațiva pași de pregătire pentru a face față schimbărilor climatice.

Guvernul municipal Madrid a întocmit Planul Strategic al Zonelor Verzi, Copacilor și Biodiversității orașului Madrid. Astfel, investițiile în infrastructura verde oferă beneficii orașului prin extinderea și revitalizarea grădinilor și parcurilor, îmbunătățirea biodiversității, reducerea poluării aerului.

În concluzie, Spania a învățat că orice pericol poate fi privit ca și o oportunitate. Pornind de la acest principiu, Spania investește în proiecte îndrăznețe și strategii sustenabile pentru a avea orașe verzi.

Surse foto: https://www.nissan-global.com/, https://www.theguardian.com, https://notjustatourist.com/

Sursa text: https://hub.beesmart.city/

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.