home Comunitate, Proiecte & Orașe Timișoara devine creativă: Proiectul FABER pentru susținerea comunităților locale

Timișoara devine creativă: Proiectul FABER pentru susținerea comunităților locale

La începutul acestui an, un grup de 13 timișoreni au decis să își unească forțele, competențele și resursele financiare pentru a construi un nou proiect pentru Timișoara, numit FABER, care conectează întreaga Europă la industriile și acțiunile locale importante – cele orientate spre puterea creatoare, inovație și dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale.

Grupul își propune să faciliteze dezvoltarea mediului creativ timișorean oferind spații de lucru contemporane, un atelier pentru prototipare, spații pentru întâlniri și evenimente, un bistro și spații de cazare.

Toate aceste facilități vor fi găzduite într-o clădire ce a aparținut Fabricilor Unite de Ulei și Săpun din 1844, apoi Fabricii Lumina din 1948, iar în istoria recentă, Fabricii Azur.

Cei implicați în proiectul FABER sunt: Andreea Iager-Tako și Norbert Tako (PLAI, AMBASADA, JazzTM și BEGA!), Valentin Mureșan și Cristina Potra Mureșan (implicați în Timotion, Alergotura, Fundația Comunitară Timișoara și comunitatea Banat IT), împreună cu F O R – o echipă de 9 arhitecți care coordonează proiectele Upgrade My City, BETA – bienala timișoreană de arhitectură, LIGHT EDU și Unde Locuiesc Eu – în total, 13 profesioniști implicați în comunitate, cu experiență în domeniul industriilor creative și culturale, educație și tehnologie.

Valentin Mureșan, co-fondator al Movidius, Country Manager Intel România și unul dintre principalii investitori din cadrul proiectului, spune că totul a început cu „un vis care se numește Timișoara” și cu „o speranță, care este comunitatea sa”.

„Ne-am hotărât să lucrăm împreună pentru a împlini un ideal în care credem cu toții, în unanimitate: ne dorim să generăm un ecosistem – resursă de inspirație, inovație și evoluție – care să fie relevant prin schimbările produse, atât pentru membrii săi cât și pentru exterior.” – declară Oana Simionescu, unul dintre membrii echipei F O R.

Clădirea de peste 800mp de pe malul Begăi a fost achiziționată recent de echipa FABER și își va deschide porțile pentru comunitate în toamna anului 2019 prin găzduirea conferinței europene Trans Europe Halles, la care vor participa peste 200 de reprezentanți ai celor mai importante centre culturale independente europene.

„FABER ne aduce împreună pe toți cei care ne dorim să construim, asumându-ne importanța colaborării și a responsabilității viitorului” declară Andreea Iager-Tako, antreprenor cultural și motorul din spatele reconversiei clădirii de prototipare din fosta fabrică Paltim – spațiu devenit din 2015 Centrul Cultural AMBASADA.

 
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.