UrbanizeHub trimite la Viena 10 soluții de mobilitate urbană românești

Startup-urile românești cu idei noi pentru îmbunătățirea accesului la transport al cetățenilor din Europa pot obține 20.000 euro pentru a realiza un prototip al soluției la care lucrează, accelerare la Viena, precum și acces la Conferința Europeană ITS de la Lisabona și la Demo Day în Bruxelles. UrbanizeHub a incubat soluții de mobilitate urbană în cadrul evenimentelor desfășurate în Timișoara și București în 2019. Care sunt soluțiile propuse de noi?

În cadrul evenimentului de la București, ce a avut loc în data de 11-12 Mai la Mindspace Pipera, următoarele soluții de mobilitate urbană au fost premiate de echipa UrbanizeHub cu sprijinul Ambasadei Olandei.

1. Be On Time, care oferă data analytics din teren pentru administrația locală, iar pentru cetățeni aduce o soluție integrată pentru mai multe tipuri de transport, cu accept pe transportul în comun, prin care să achiziționeze bilete prin aplicație și să vadă programul curselor în timp real.

2.TIPE, un proiect de carpooling care oferă stimulente pentru această activitate prin intermediul business-urilor (oferirea de locuri de parcare gratuite, punerea la dispoziție de mașini de serviciu, etc.). În a doua etapă, după ce carpooling-ul devine mai popular, se propune crearea unor benzi speciale de circulație și a unor spații speciale de parcare pentru aceste mașini;

3.The Motioneers – propune soluții de tip „urban hacks” și urbanism tactic prin care pietonii să poată beneficia de trasee pietonale continue, sigure și interactive printre clădiri, dar și de spații publice de calitate. De asemenea, echipa a propus semnalizarea zonelor ce creează probleme pentru pietoni cu ajutorul unor baloane roșii;

4. miriaHUB – echipa a venit cu ideea unui miriaPOD, un pod pentru biciclete și pietoni peste zonele cu trafic intens, care ar putea fi susținut financiar printr-o comunitate (miriaCOM) formată din oameni care sunt dispuși să plătească o contribuție lunară pentru a-și asigura condiții mai bune de mobilitate în zonele în care petrec cel mai mult timp.

(Cele cinci echipe câștigătoare de la București Innovation Hackathon 11-12 Mai Pipera Mindspace, alături de mentori, organizatori și parteneri) 

Proiectele pe mobilitate urbană câștigătoare la Timișoara Urban Innovation Hackathon desfășurat la Vox Technology Park în 5 și 6 Octombrie și premiate de echipa UrbanizeHub au fost: 

5. Smart move by RaMa team

Echipa formată din două arhitecte, propune o strategie de transformare a infrastructurii orașului printr-o abordare fizică – acțiuni la nivelul străzilor și a spațiului public și virtuală – introducerea unui sistem AI de monitorizare și adaptare a traficului în timp real. Astfel, propunerea are la bază patru piloni: conexiune, transformare, respiro, adaptare.

6. Park Land by TeMiriCe

Cea mai tânară echipă, formată din Rareș din clasa a 10-a, respectiv Paul clasa a 9-a, a venit cu o aplicație ce se adresează problemei locurilor de parcare. Cetățenii își vor putea da spre chirie locul de parcare atunci când nu este utilizat. Oricine poate să iși creeze un cont pe platformă, să posteze un loc de parcare fie că este în curtea proprie sau garaj și să îl dea spre închiriere. O soluție simplă dar cu mult potențial pentru a utiliza spațiul cât mai eficient.

7. Healthy Paths

Ideea de bază a fost una colectivă a studenților UVT și prezentată de soții Albu. Cei doi au fost echipa tech, ce a venit cu o aplicație bine gândită și cu potențial de a fi lansată în curând. Aplicația se adresează pietonilor, bicicliștilor dar și e-scooter users pe viitor. Astfel, utilizatorii pot alege ruta din punctul A în punctul B prin zonele cel mai puțin poluate din oraș. Va exista de asemenea și un sistem de ranking pentru a evita sugerarea unor trasee inaccesibile. Aplicația poate fi dezvoltată pe viitor cu diverse filtre pentru a crea rute personalizate în funcție de interesele fiecărui user.

8. Eco Freaks

Eco Freaks propun o aplicație de tip carpooling ce va fluidiza traficul prin reducerea numărului de mașini ce transportă angajați ale aceleiași companii. Ideea a pornit de la numărul mare de mașini existente și incearca să promoveze o utilizare a lor cât mai eficientă. Astfel 5 oameni vor putea veni și pleca cu o singură mașină la locul de munca, pasagerii oferind și o mică sumă celui ce deține automobilul. Pentru a susține acest serviciu, companiile vor oferi stimulente angajaților. Rezultatul final este un număr redus de mașini în orele de vârf, reducerea emissilor de Co2 și crearea unor noi comunități.

9. #stauINSTatie

Un proiect propus de 4 studente la Facultatea de Arhitectură. Proiectul propune îmbunătățirea design-ului stațiilor de autobuz pentru a le face mai sigure și mai atractive. Modernizarea acestor spații unde ne petrecem timp asteptând este un prim pas pentru a influența pozitiv percepția despre transportul în comun și va avea ca rezultat atragerea mai multor utilizatori. Ca solutie concretă, s-au propus inițiative bottom-up pentru a implica și responzabiliza cetatenii. Acestea includ construcția unor stații prototip modulare, ce vor fi echipate cu prize, panouri solare, spații de joaca pentru copii (în zonele unde spre exemplu există o grădiniță), hartă interactiva etc. Proiectul este de impact și considerăm că această inițiativă poate fi aplicată și în alte țări. De aceea această propunere va fi promovată la conferința de mobilitate urbană din Amsterdam din aprilie.

(Cele cinci echipe câștigătoare de la Timișoara Innovation Hackathon 5-6 Octombrie Vox Technology Park, alături de mentori și organizatori) 

10. ReactiveBoards O altă soluție propusă de UrbanizeHub pentru acceleratorul din Viena este cea a celor de la ReactiveBoards, cei care au fost pe scena Urban Talks la Timișoara și au prezentat cele mai intuitive longboard-uri electrice de pe piață. Utilizarea Reactive Boards va revoluționa modul în care oamenii se vor deplasa prin oraș.

Conform colegilor de la Start-up.ro HiReach este un proiect Horizon 2020 derulat în colaborare cu Impact Hub Vienna, iar în România sunt căutați 15 antreprenori cu idei inovatoare pentru a deveni parte a programului de accelerare HiReach, program ce abordează subiectul accesibilității la un transport facil pentru grupurile vulnerabile în Europa. Ne bucurăm că  soluțiile găsite în cadrul evenimentelor Urban Talks și Urban Innovation Hackathons dezvoltate de UrbanizeHub au șansa să crească la nivel european prin prezența pe lista soluțiilor din România.

Pentru 2020 UrbanizeHub pregătește evenimente în mai multe orașe din România și de asemenea își propune realizarea primului Incubator de soluții pentru orașe smart și sustenabile, venit din partea cetățenilor.

Pentru că Împreună modelăm viitorul orașelor

Cover Foto: Medium by Allianz




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.