Aniversarea noastră de 5 ani a fost marcată și prin lansarea volumelor din colecția dedicată urmăritorilor noștri, celor care ne-au fost aproape în ultimii ani și celor care apreciază activitatea noastră de până acum.
Seria „5 ani de UrbanizeHub în 5 volume” reunește toate articolele publicate de la crearea conceptului UHub din 2017 până în prezent. Fiecare volum conține topul a 20 de articole grupat în funcție de categorie: Comunitate, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici urbane și guvernanță, Proiecte și orașe. Am pregătit 100 dintre cele mai apreciate articole de pe acest site atât pentru urmăritorii noștri care ne-au fost alături de la început, cât și pentru cei care au venit pe parcurs. Cărțile sunt dedicate celor care ne apreciază și ne împărtășesc pasiunea pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor.
Comunitate spune povestea proiectelor derulate de noi în ultimii ani, aduce opinia liderilor din business, reprezentanților mediului ONG, experților din domenii conexe dezvoltării durabile despre cum ar trebui implicați cetățenii în co-designul de oraș. Explicăm concepte destul de noi pentru România, cum ar fi ideea unui oraș pentru copii sau economia colaborativă, povestim cum am reușit să derulăm cel mai mare proiect de co-design de oraș în Sectorul 6 și cum am găsit la Lugoj oameni dornici de implicare.
Orașe Verzi se concentrează foarte mult pe educația verde și explicarea conceptelor de bază pentru reducerea aproape de zero a emisiilor de gaze cu efect de seră. Veți afla răspunsuri la întrebări ca și cum putem reduce amprenta de carbon, cum se poate folosi inteligent energia clădirilor, de ce infrastructura verde-albastră generează calitatea vieții, cum pot copacii să salveze 43.000 de vieți anual și cum devin orașele din România tot mai verzi.
Orașele Viitorului poate fi citită ca o reflecție asupra modului în care ne privim propriul oraș în 2050. Când vă gândiți la propria comunitate, ce vă doriți cel mai mult? Zone pietonale întinse, servicii mobility as a service, oportunitatea de a utiliza inteligență artificială, locuințe accesibile sau poate o simbioză perfectă între viața la sat și cea de la oraș? Răsfoiți cartea și poate vă veți contura o idee mai clară despre cum ar arăta orașul vostru ideal.
Politici urbane și guvernanță este a patra din serie și încearcă să demonstreze de ce este nevoie de gândire strategică pentru dezvoltarea orașului. Primul articol răspunde la întrebarea de ce contează orașele, așa cum promite din titlu. Începem o călătorie rapidă prin Reșița, un oraș care se reinventează dintr-un pol de putere industrială într-un oraș boutique cu real potențial turistic, Cluj-Napoca, unde decanul FSPAC Călin Hințea povestește despre strategia orașului centrată pe universitate, inovație și participare, Barcelona, unde vedem soluții pentru combaterea sărăciei, Viena, cu un cartier car-free, și multe alte comunități urbane remarcabile pentru eforturile lor. Nu lipsesc conceptele care trebuie să stea la baza planificării destinului unui oraș.
Proiecte și orașe cuprinde 20 de articole prin care arătăm că se poate și în România. Vorbim despre tinerii talentați de la Yplan care au venit cu intervenții punctuale pentru a crea spații atractive în București, inițiativa culturală Planeta Petrila care încearcă să renască prin intermediul culturii, soluțiile generate în cadrul Urban Mobility Lab, ONG-uri care se luptă să rezolve problemele comunitățiilor locale, de ce ar trebui să ne orientăm spre atragerea nomazilor digitali și cum pot administrația, mediul de afaceri și oamenii să modeleze împreună viitorul orașelor.
Am pregătit o versiune digitală a acestor cărți care poate fi accesată gratuit pe linkurile de mai jos:
5 ani de UrbanizeHub în 5 volume – Comunitate
5 ani de UrbanizeHub în 5 volume – Orașe Verzi
5 ani de UrbanizeHub în 5 volume – Orașele Viitorului
5 ani de UrbanizeHub în 5 volume – Politici urbane și guvernanță
5 ani de UrbanizeHub în 5 volume – Proiecte și orașe
Vă dorim o (re)lecturare plăcută!