home Comunitate, Cultură Urbană, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe, Transport Sănătatea cetățenilor este mai importantă decât dreptul de a călători cu mașina

Sănătatea cetățenilor este mai importantă decât dreptul de a călători cu mașina

Amenzile pentru autovehiculele care intră în centrul Madridului au fost restabilite de un judecător, la o săptămână după ce politica privind zonele cu emisii scăzute a fost suspendată. Noul primar conservator, José Luis Martínez-Almeida, a renunțat la o inițiativă privind aerul curat, cunoscută sub numele de Madrid Central, dar după o creștere a poluării aerului, o instanță a reintrodus restricțiile privind traficul auto.

Impunerea de către Primăria din Madrid a unei zone cu emisii scăzute  a dus la creșterea veniturilor pentru magazine și restaurante, deoarece oamenii au considerat că este mai plăcut să viziteze centrul orașului Madrid mergând pe jos,  datorită restricțiilor privind traficul auto. Potrivit unui raport din El Pais, emisiile de oxid de azot au scăzut cu 38% în centrul Madridului în prima lună în care a fost implementat programul, în timp ce emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu 14,2%.

Raportul, bazat pe un studiu realizat de Universitatea Tehnică din Madrid, a constatat că emisiile au scăzut și în oraș, în condițiile în care emisiile de NOx și CO2 au scăzut cu 9% și, respectiv, cu 2% în decembrie.

Madridul și-a închis zona centrală pentru mașini pentru prima dată în perioada Crăciunului 2018, însă până în prezent, tranzacțiile au fost amplificate semnificativ. Douăzeci de milioane de tranzacții anonime au fost analizate de către bancă și consiliul municipal din Madrid și s-a constatat că decizia de a limita accesul rutier la autostrăzi în centrul orașului a condus la o creștere cu 9,5% a vânzărilor cu amănuntul pe principala stradă comercială din Madrid, Gran Vía.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria – mai bine cunoscută sub numele de BBVA – a comparat datele obținute în 2018 cu datele de vânzare cu amănuntul din două perioade de Crăciun anterioare și a înregistrat o creștere de 3,3% a cheltuielilor în întregul Madrid datorită restricției privind utilizarea mașinilor în zona centrală. Studiul realizat în colaborare cu Orașul Madrid a măsurat vânzările între 1 decembrie 2018 și 7 ianuarie 2019.

Inițiativa de protecție a mediului, Madridul Central, a fost introdusă în luna noiembrie de predecesorul său, Manuela Carmena, pentru a respecta normele UE privind curățenia aerului. În urma ridicării restricțiilor de trafic ale autovehiculelor ale actualului primar  Martínez-Almeida, nivelurile de poluare a aerului au crescut, ceea ce a dus la proteste stradale.  O serie de organizații de mediu au făcut apel împotriva ridicării interdicției. La judecarea cazului în favoarea protestatarilor, judecătorul a declarat că „sănătatea oamenilor din Madrid” a fost mai importantă decât „dreptul de a călători cu mașina” și a inversat decizia actualului primar Martínez-Almeida.

Autor:  Carlton Reid

Sursa: Forbes




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.