home Evenimente, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Societate Civilă, Start-ups 5 ani de UrbanizeHub! Aniversăm împreună primii ani de când modelăm viitorul orașelor

5 ani de UrbanizeHub! Aniversăm împreună primii ani de când modelăm viitorul orașelor

UrbanizeHub împlinește 5 ani de activitate, motiv pentru care vă invităm să ne fiți alături la evenimentul prin care marcăm modul în care ne-am adus contribuția pe scena dezvoltării orașelor din România.

În 2017 puțină lume înțelegea ce dorim să atingem prin UrbanizeHub. Organizația noastră a apărut într-un moment în care nu se punea problema chestiunilor ca sustenabilitatea sau crearea unor orașe conform dorinței cetățenilor, mentalitate pe care o vedem încă prezentă în destul de multe administrații publice cu mențiunea că au început să se schimbe niște lucruri. În această tranziție ne-am adus și noi aportul. Putem să menționăm campania Prioritățile orașului tău, proiect derulat în parteneriat cu Banca Mondială și Federația Zonelor Metropolitane, care este cea mai mare consultare publică pe tema dezvoltării urbane din România cu 120.000 de răspunsuri acordate în cadrul campaniei. Recent am derulat mai multe proiecte cu implicarea cetățenilor, dintre care putem menționa Proiectul Liniei.  Acesta a reușit să angreneze energiile rezidenților din Sectorul 6 pentru a crea un design participativ al unui viitor parc liniar, cu peste 4000 de răspunsuri la chestionare și implicarea oamenilor într-un exercițiu de design facilitate de către o platformă online.

Despre aceste proiecte și altele vom vorbi pe 14 decembrie la ArCub, începând cu ora 9.00. Marcăm aniversarea printr-un eveniment UrbanTalks în care invităm experți internaționali, primari, lideri din business, start-upuri, specialiști în tehnologie, urbaniști și arhitecți pentru a vorbi despre viitorul orașelor.

Pe lângă lansarea volumelor „5 ani de UrbanizeHub în 5 volume”, pregătim lansarea a doua manifeste și un ghid care contribuie la conturarea unei viziuni pentru orașele viitorului. Panelul Viziune și strategie va fi deschis de către Marcel Ionescu-Heroiu, după care urmează lansarea la care vor vorbi Corina Chirilă, Mirela Mărcuț și Viorela Sfârlea despre materialele dedicate orașelor, educației, antreprenoriatului și oportunităților de viitor. Felix Tătaru va închide panelul cu o intervenție despre cât de important este brandingul de oraș pentru crearea unei identități atât la nivel local cât și internațional.

Panelul 100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030 este al doilea din programul evenimentului, prilej cu care îl vom avea alături de noi pe Patrick Child, Șeful Misiunii 100 Climate-Neutral Cities by 2030, care va avea o intervenție cu privire la oportunitatea unică oferită de Comisia Europeană pentru orașele europene. România are trei orașe parte a acestei misiuni, printre care Cluj-Napoca, reprezentat la masă de coordonatorul pe fonduri europene Dalila Ciuclan, și Sectorul 2 București care va fi reprezentat la masa rotundă de primarul Radu Mihaiu. Alături vor fi Marius Cristea, Ovidiu Cîmpean, Liviu Băileșteanu și Adrian Curaj.

Mai departe am planificat pilonul pentru prietenii care ne-au fost alături de la începutul călătoriei UrbanizeHub. Acesta este dedicat experților internaționali invitați din Olanda, Portugalia și Suedia care vor prezenta exemple de bune practici internaționale. Vor vorbi Vitor Pereira (Smart City, Lisabona), Ruxandra Aelenei (Mobilitate Urbană, Utrecht), Karl McFaul (Inovare, Sweden) și Servaz van Berkum (Implicare cetățeni, Amsterdam).

Următorul panel este dedicat liderilor care promovează educația verde, leadershipul de mediu și lucrează în cadrul structurilor europene. Magor Csibi va avea o intervenție legată de leadershipul pe probleme de mediu, Andreea Calev este invitată să vorbească despre cum putem promova educația pe mediu și Alex Matei va prezenta oportunitățile Urban Innovative Actions.

Aducem două start-upuri incubate de către noi în cadrul Urban Innovation Hackathon. Rastel.io și Cruze au avut curajul să intre pe piața din România cu idei inovatoare pentru modul în care pot face mobilitatea urbană mai eficientă și abia așteptăm să vedem în ce stadiu au ajuns cu businessurile lor. Rastel.io este câștigătorul de anul trecut al Urban Innovation Hackathon Oradea, venind cu o propunere prin care dorește să încurajeze mersul cu bicicleta prin crearea unor spații inedite pentru depozitarea lor în siguranță. Cruze este o idee prezentată tot la unul dintre hackathoanele noastre care dorește să îmbunătățească modul în care oamenii fac naveta spre serviciu printr-o aplicație de carpooling dedicată firmelor corporate.

A doua masă rotundă este dedicată regenerării urbane unde am creat un mix între reprezentanți ai administrației publice și lideri din mediul de business. Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 6, Banca Mondială și NHood Romania vor fi reprezentați la discuție pentru a ne vorbi despre proiectele verzi pe care le dezvoltă, cum putem pune sustenabilitatea pe primul loc într-un domeniu ca infrastructura, de ce este important să implicăm comunitățile în proiectele pe care le dezvoltăm și cum putem depăși provocările generate atât de bariere legislative cât și de constrângeri bugetare, mentalități diferite sau traiectorii prestabilite de dezvoltare.

Un panel foarte drag nouă este cel dedicat misiunii umanitare UCaB, unde cei trei oameni de bine care au ajuns din București în Freetown, Sierra Leone, vor discuta despre ce sentimente le-a trezit Africa de Vest. Grațian Mihăilescu, Mihai Lupu și Cosmin Savu ne vor povesti despre ce au trăit în aventura africană.

Ultimul panel va fi cel în care discutăm despre UrbanizeHub și ce ne dorim să realizăm în următorii cinci ani. Cei care ne-au fost alături știu deja ceea ce am prezentat atât pe siteul nostru cât și în social media, dar este momentul să privim înainte pentru că planurile trebuie gândite strategic, inteligent pe un orizont de 5 ani.

Ne-am bucura să ne fiți alături, fizic sau online, pentru că doar împreună putem modela viitorul orașelor. Găsiți aici linkul către evenimentul nostru. Vă așteptăm!

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.