UrbanTalks – Alianța Orașelor Verzi s-a încheiat cu semnarea pactului prin care Reșița, Lugoj, Arad și Timișoara își asumă să implementeze proiecte sustenabile pentru comunitate. În cadrul conferinței, primarii celor patru orașe au primit câte o strategie dedicată pentru a urmări unde se situează și unde pot ajunge în ceea ce privește ideea de oraș verde. Marius Cristea a prezentat pe scena UrbanTalks modul în care au fost create aceste strategii, cum au fost implicați toți actorii principali din oraș și care sunt propunerile pentru comunitățile urbane.
Am făcut o parte de analiză din care au rezultat patru fișe de orașe prin care am vrut să vedem care e statul de implementare al politicilor verzi în cele patru municipalități. După aceea, am făcut partea în oglindă, adică ce am văzut că nu merge sau e întârziat am încercat să transpunem în planurile de acțiune. Ce este foarte important este că am încercat să implicăm cât mai mulți actori în procesul de elaborare. Am avut un chestionar destinat administrației publice locale și am primit informații extrem de prețioase. Am lucrat pentru prima dată pe o astfel de strategie cu sectorul ONG și am colaborat bine. Am avut, din nou, o serie de chestionare care au fost distribuite și nu ne-am referit numai la oraș, ci și la capacitatea fiecărui ONG de a acomoda tema orașelor verzi în activitatea proprie din perspectiva capacității, cunoștințelor, competențelor, resurselor umane și financiare.
Împreună cu reprezentanți ai administrației publice și lideri ai societății civile, UrbanizeHub a derulat patru workshopuri care s-au concentrat pe tema sustenabilității. Participanții au venit cu propuneri concrete pentru propriile orașe și pentru ideea de comunități urbane sustenabile. Ideile lor au fost validate cu ajutorul unei consultări publice online de la care am strâns opiniile a 1000 de cetățeni din Vestul României legat de cum văd ei viitorul orașelor.
Avem în fiecare fișă de oraș câte o secțiune dedicată cadrului strategic existent. Avem o secțiune operațională, aici avem și proiectele implementate sau în curs de implementare care sunt grupate pe diverse subdomenii cum ar fi transport, infrastructură verde, educație etc. Avem o secțiune dedicată cadrului de implementare, am încercat să colectăm foarte multe date de la diverși actori ca să vedem în ce măsură au resursele necesare pentru a implementa asemenea planuri. Avem și o analiză SWOT care sintetizează punctele tari și slabe, oportunitățile și amenințările.
Firul comun al celor patru workshopuri și al ideilor venite dinspre cetățeni a fost ideea de educație de mediu. Majoritatea răspunsurilor spuneau că oamenii ar trebui să își schimbe mentalitatea și să devină mai conștienți de propriul impact asupra mediului.
Am alocat o secțiune pentru proiectele soft. Proiectele soft sunt cele de consolidare a capacității administrative, ceea ce este foarte important. Avem 80 de miliarde de euro pe fonduri europene, mai avem câteva miliarde bune la nivelul Comisiei și întrebarea este câte vom reuși să absorbim la nivelul acestei perioade de programare. Faptul că există resurse nu înseamnă că banii vor veni aici sau că vor fi cheltuiți cu cap. După aceea, avem foarte multe aspecte care țin de implicarea comunității. Ca să vă dau un exemplu, pe zona reducerii emisiilor de CO2, noi am calculat ca 20-30% s-ar putea reduce prin măsuri simple care țin de comportamentul nostru zilnic. A stinge lumina, a da temperatura nu mai mult de 20 de grade iarna, a merge cu mașina pe distanțe mari… Aceste lucruri pot contribui la atingerea a jumătate din ce am scris noi aici. Nu e nevoie de investiții, nu e nevoie să ne uităm tot timpul la Primărie, uneori e suficient să ne uităm la propriul comportament
Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a lui Marius Cristea de la UrbanTalks Timișoara – Alianța Orașelor Verzi în videoul de mai jos:
Conceptul de Alianță a Orașelor Verzi va continua prin atragerea unor noi orașe. România are nevoie de administrații deschise la acest gen de proiecte, dar și de comunități implicate. În cadrul Forumului Orașelor Verzi, la Brașov, pe data de 5 Septembrie, Sectorul 2 și Sectorul 6 București, Brașov, Buzău, Câmpulung și Darabani vor semna un document prin care vor adera la Alianța Orașelor Verzi.
Această ediție de Urban Talks Timișoara face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.