În ultimii ani, Craiova a dezvoltat un program extins de artă stradală – de la decorarea tablourilor electrice de către elevi ai liceului de artă, la picturi murale realizate de artiști recunoscuți în genul artei stradale precum Kero, Krom sau Irlo, realizate pe calcanele clădirilor din centrul istoric și fațadele blocurilor din cartiere.
Aceste proiecte au adus Craiova pe harta orașelor cu galerii de artă în aer liber, care funcționează atât ca atracție turistică, oferind un circuit alternativ și încurajând descoperirea orașului dincolo de centrul istoric, cât și ca puncte de interes și reflecție identitară pentru localnici. Aceste picturi murale nu sunt receptate în mod unitar de către comunitate, însă creează o identitate care poate fi recunoscută și reconstruită. În aceeași măsură, arta stradală generează comunicare, micșorând distanțele sociale și poate contribui la dezvoltarea acelui „spațiu social trăit” înțeles de filosoful francez Henri Lefebvre ca unul social şi imaginativ în același timp. De asemenea, astfel de intervenții susțin creșterea atractivității unui oraș prin crearea de spații interactive și promovarea dimensiunii culturale a acestuia.
Primele inițiative dedicate artei stradale în Craiova au avut loc după 2012 când, în colaborare cu Primăria, elevii de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” au decorat panourile de electricitate din oraș prin creații proprii, care pot fi observate ușor la o plimbare prin oraș.
Implicarea administrației locale în susținerea artei de tip stradal a continuat în 2014, în cadrul unui plan amplu de intervenție la nivelul întregului oraș pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. În perioada aprilie – mai 2014, au fost realizate principalele intervenții de pictură murală, prin proiectele „Povestea ta este povestea cartierului tău“ și „Redescoperim Craiova prin arta stradală“.
Proiectul „Povestea ta este povestea cartierului tău” a avut o componentă participativă puternică, locuitorii cartierelor fiind încurajați să contribuie alături de artiștii invitați la conturarea proiectului artistic. Pentru realizarea picturilor murale de pe fațadele blocurilor au fost invitați artiști recunoscuți din domeniul street art din afara Craiovei, precum Vlad Rusu (Kero) – Cluj-Napoca, Krum Baldzhigski (Krom) – Londra, Laurențiu Alexandrescu (Irlo) – București, Ovidiu Platon (Allan Dala) – Bacău. Aceștia și-au început lucrările printr-un tur al cartierelor, precum și discuții cu locuitorii interesați de proiect. Cartierele vizate au fost, în primă fază, Brazda lui Novac şi Craioviţa Nouă, și au continuat până la sfârşitul verii în toate cele 11 micro-centre culturale din oraș. Realizarea acestor picturi a avut la bază atât vizibilitatea imediată, cât și pe termen lung. Dimensiunea, dar și locul în care au fost amplasate au fost alese având în vedere includerea acestor lucrări într-o galerie urbană de artă stradală, ca parte a turului turistic al orașului.
Conceptul de „micro-centru cultural” a reprezentat un element-cheie al candidaturii Municipiului Craiova pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, implementarea și consolidarea acestuia având ca finalitate dezvoltarea comunităților urbane, „prin identificarea problemelor cu care se confruntă locuitorii și rezolvarea lor prin intermediul actului social-cultural”, se arată în Dosarul de Candidatură.
Foto: Legenda lui Baba Novac
În completarea activităților din micro-centre, proiectul „Redescoperim Craiova prin arta stradală“ a avut ca obiectiv punerea în valoare a străzilor și creșterea interesului cetățenilor pentru cultură și artă contemporană, dar și pentru oraș în sine. În Piața Buzești din centrul istoric pot fi văzute lucrările artistului plastic Lucian Irimescu, dar și tineri artiști precum Andrei Tonița, realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.
O altă inițiativă de susținere a artei stradale de către administrația locală craioveană a fost proiectul „3D Illusion”, realizat în anul 2018 prin colaborarea dintre Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și Primăria Municipiului Craiova. Acesta a constat în realizarea a trei lucrări interactive tridimensionale dedicate fotografiei cu telefonul mobil, de către doi tineri artiști locali – Andrei Tonița și Bianca Stancu, absolvenți ai Liceul de Artă din oraș. Prima dintre lucrările tridimensionale din cadrul proiectului „3D Illusion” a fost amplasată pe terasamentul parcării subterane din centrul oraşului, având ca scop transformarea acesteia într-un spațiu interactiv, cu care tinerii care îşi petrec timpul liber aici se pot identifica.
Foto: Tribut operei lui Marin Sorescu în Valea Roșie
Datorită acestor proiecte complementare, în Craiova există astăzi un muzeu de artă urbană în aer liber ce se întinde pe suprafața întregului oraș, stimulând astfel descoperirea acestuia într-un mod alternativ și promovând cultura în spațiul public.
„Ne dorim încurajarea genul artei stradale care va conduce la apariția unor spații publice coerente, la coagularea unei vieţi civice precum și la dezvoltarea unor preocupări urbanistice.”
Ghidul de bune practici in domeniul dezvoltării urbane va fi lansat la Timișoara, in cadrul #UrbanTalks. Veniți să aflați mai multe despre soluțiile pentru orașele din România, de la Viorela, autorul Ghidului.
Viorela Sfârlea este autoarea Ghidului „Bune Practici în Dezvoltarea Urbană în România”, cu o activitate extinsă în jurnalism (pe teme sociale și de dezvoltare urbană), precum și în cercetare socială. Scrie despre lucrurile care îi vorbesc.
Da si nu cu trendul asta de arta murala. Da functioneaza si se preteaza, dar nu oriunde si nu pe cladiri istorice, cladiri de birouri, institutii si reprezentante publice, scoli etc acolo trebuie alte abordari d.p.d.v al rezolvarilor plastice si arhitecturale.
Dar merge de minune pe peretii de beton din parcurile de joaca, skate-park-uri, sau pe lucrarile de infrastructura urbana expuse vandalizarii (tuneluri si pasaje subterane, cum e la pasajul Iulius Town de exemplu), fiindca mereu se vor gasi tot feluri de nesimtiti cu un tub si se apuca de mazgalit hidosenii la astfel de obiective. Trebuie sa fie o ordine fireasca si coerenta in toate.