Soluții împotriva schimbărilor climatice

În timp ce schimbările climatice devin tot mai vizibile și amenință să provoace un dezastru, acțiunea radicală la nivel mondial care ar putea face diferența, este absentă. Creșterea populației și emisiile de carbon rămân nesatisfăcătoare. Orașele se extind într-o rată alarmantă, adăugând 50 de milioane de oameni pe an. Până în 2050, aproape 70% din populația lumii este așteptată să locuiască în orașe, de la 55% în prezent.

Pare o provocare insurmontabilă. Dar, cu tehnologia disponibilă, putem lua astăzi decizii care vor avea un impact pozitiv asupra viitorului nostru și a generațiilor viitoare. Cunoscând orașele de astăzi – impactul lor asupra mediului, cantitatea imensă de energie consumată de clădiri și infrastructura orașelor și amprenta lor de carbon – ar trebui să începem de la principalul factor : energia

Clădirile consumă mai multă energie decât industria sau mobilitatea urbană. Mâncăm, dormim, lucrăm, cumpărăm și petrecem cea mai mare parte a timpului liber în clădiri. Indiferent dacă sunt zgârie-nori sau case unice, clădirile au un impact incontestabil asupra mediului înconjurător din jurul nostru.

Luați în considerare acest lucru: clădirile consumă mai mult de 40% din toată energia generată la nivel global. Dar, folosind tehnologii inteligente, eficiente din punct de vedere energetic, putem reduce consumul de energie al clădirilor cu 30-40%.

Energia pe care nu o folosiți este energia pe care nu trebuie să o generați. Dacă în clădiri este nevoie de mai puțină energie, centralele electrice nu trebuie să producă atât de mult. Aceasta va reduce, de asemenea, emisiile provenite de la centralele electrice, precum și cantitatea de resurse naturale arse pentru producerea de energie electrică.

Deci, cum să realizăm acest lucru?

Legislația este esențială. Țările și orașele pot acționa cu îndrăzneală și pot implementa legislația care încurajează transformarea clădirilor existente în structuri de economisire a energiei, asigurându-se în același timp că cele viitoare vor fi construite cu tehnologii inteligente în primul rând.

Există și un business case pe termen lung. Este  demonstrat că tehnologia clădirilor se poate plăti în sine în termen de doi ani și ajută proprietarii să realizeze economii după aceea. Ele creează, de asemenea, medii mai bune pentru persoanele care trăiesc sau lucrează în ele.

Pentru a obține rezultate semnificative, trebuie să implementăm acest lucru pe scară largă, introducând în legislație măsuri de eliminare a centralelor electrice cu emisii scăzute și cu grad ridicat de poluare.

Sursa: World Economic Forum

Photo: Media 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.