home Comunitate, Politici Urbane & Guvernanță, Societate Civilă Administrațiile locale informate sunt scutul de protecție împotriva COVID-19! UrbanizeHub a analizat datele și vine cu soluții

Administrațiile locale informate sunt scutul de protecție împotriva COVID-19! UrbanizeHub a analizat datele și vine cu soluții

Comunitatea UrbanizeHub s-a mobilizat pentru a ajuta în eforturile naționale și locale de luptă împotriva pandemiei Covid-19. Ne-am fi dorit să ne mișcăm mai repede, dar sperăm ca aceste informații încă să fie de folos pentru factorii decidenți. Am muncit intens câteva zile, pentru a face data-scraping pe baza de date cu centrele de vaccinare, pentru a dezvolta algoritmi de estimare a distanței de condus până la un centru de vaccinare, și pentru a vedea cine se vaccinează și cine nu. Includem mai jos câteva idei:

  • Centrele de vaccinare sunt relativ bine distribuite la nivel național. Numai aproximativ 1 mil. de cetățeni trăiesc la mai mult de 30 minute condus până la un centru de vaccinare.
  • Cu toate acestea, accesibilitatea este un factor determinant în ceea ce privește rata de vaccinare. Bună parte din românii ce s-au vaccinat în ultimele zile, s-au vaccinat cu Johnson&Johnson, ce necesită o singură doză. SMURD-ul ar trebui să se activeze și să meargă în toate comunele și satele fără centru de vaccinare propriu, cu vaccinuri Johnson&Johnson pentru a oferi oportunitatea de a se vaccina celor ce doresc să se vaccineze. Flota SMURD poate fi folosită pentru a vaccina oamenii din localitatile mai indepărtate, și flota poate fi crescută în acest scop. Trendul e pozitiv pe vaccinare, dar trebuie ajuns la cei unde accesul la un centru de vaccinare e mai dificil.
  • Trebuie puse în practică modele clare de răspuns la pandemie pentru administrațiile locale. Până acum, fiecare a făcut cam ce a vrut mușchii lui. Unii au făcut multe, alții nimic. La Cluj, iarăși la Cluj, primarul comunică în fiecare săptămână, clar și eficient, pe importanța vaccinării și a luptei împotriva pandemiei. Efectul se vede. Județul Cluj este acum cel mai vaccinat județ din România – la distanță mare de următorul județ, Ilfov. Bucureștiul ar fi trebuit să fie un “far” pentru restul țării, însă din păcate nu este orașul care să de-a trendul. Alte județe care stau (relativ) bine la rata de vaccinare sunt: Timiș, Constanța, Sibiu, Brașov, Alba, Prahova, Mureș, Vâlcea, Sălaj (toate peste media națională)
  • Ar trebui să existe un set de măsuri clare pentru toate localitățile, legat de ce ar trebui să facă pentru a crește rata de vaccinare. În multe localități oamenii se iau după primar și popă, dar n-ai ce face când niciunul nu e vaccinat. sursa BiziDay.   Trendul e pozitiv pe vaccinare, dar trebuie ajuns la cei unde accesul la un centru de vaccinare e mai dificil.
  • Administrațiile locale joacă un rol vital în campania de vaccinare și trebuie, pe de o parte, identificate stimulente pentru administrațiile ce performează, măsuri punitive pentru cei ce nu mișcă, și mult sprijin și ajutor pentru cei ce ar dori să miște (suntem convinși că sunt mulți) dar nu pot din diferite motive. Guvernul ar putea sa ofere granturi de performanță pentru cei cu o rată a vaccinarii mare. Când populația țării e decimată pe zi ce trece, nu mai e timp de discuții sterile și datul cu părerea.

Aveți grijă de voi! Ține de fiecare dintre noi să trecem peste această grea încercare. Fiecare dintre noi este un străjer al cetății!

 

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.