home Orașe Verzi Madrid construiește o grădină de vânt pentru a lupta împotriva valurilor de căldură

Madrid construiește o grădină de vânt pentru a lupta împotriva valurilor de căldură

Parcurile cu design inteligent pot reduce temperaturile din aglomerațiile urbane. Spania va construi un astfel de parc cu spirală prin care va capta vântul și îl va distribui către sol. Tehnologia nu este nouă, fiind folosită de secole în Orientul Mijlociu, dar este un model de bune practici și de inovație pentru celelalte orașe care se confruntă cu temperaturi extreme.

Capitala Spaniei va construi un parc imens în zona de nord a orașului care va include o „grădină de vânt” ce are ca rol să capteze adierile de vară și să le răspândească prin parc. Prin circularea aerului în acest fel, se va micșora temperatura din zonă. Tehnica a mai fost utilizată de oamenii din Orientul Mijlociu pentru a răcori rezidenții orașelor pe timpul valurilor de căldură. Prin structurile spiralate din vegetație, cum ar fi mușchii și ferigile, vântul de la nivelul vârfurilor copacilor este condus spre suprafața parcurilor. În Orientul Mijlociu metoda a fost folosită de secole, dar structurile lor erau ca niște coșuri de fum amplasate pe acoperișuri și care conduceau adierile de vânt în case sau în camere de depozitare subterane. Soluția era foarte eficientă, putând reduce temperatura cu până la 10°C.

Exemplu de turn de vânt

Madrid a abordat conceptul mult mai natural, concentrându-se pe spațiile publice și folosind materiale verzi. Grădinile de vânt însoțite de zone umbrite de copaci și cu un sistem de irigație eficient pot reduce temperaturile cu până la 4°C. Temperatura medie vara pe timpul zilei în Madrid este de 33°C. În timpul valurilor de căldură, temperaturile ajung și la 40°C. Vestea bună este că aceste parcuri au efecte și pentru zonele rezidențiale din vecinătate prin efectul de răcorire.

Cele 14 hectare de parc din nordul Madridului sunt parte a celui mai mare plan european de regenerare urbană. Administrația publică plănuiește să construiască un nou centru financiar și hub de transport, în care să integreze și locuințele. Parcul va fi construit peste linia de trenuri de lângă stația Chamartin și proiectat de West8.

Dacă ne gândim la valurile de căldură din ce în ce mai frecvente în Peninsula Iberică, putem înțelege de ce Spania încearcă să implementeze soluții pentru scăderea temperaturilor. În Malaga se discută crearea unor „micro-oaze” și „refugii de climat” în cartiere, acestea fiind de fapt un amplasament de zone umbrite, cu vegetație și fântâni care să genereze o răcorire naturală a aerului.

Provocarea pentru urbaniști se referă la imposibilitatea creării noilor spații publice fără a lua în calcul condițiile de climat. Administrațiile publice trebuie să adopte soluții inovative și să rezolve problemele ecologice prin ceea ce își doresc să implementeze. Ce se întâmplă în Madrid este atât un semnal de alarmă cât și o lecție pentru orașele care pun pe primul loc sănătatea cetățenilor pe timpul perioadelor toride.

Informațiile din acest articol au fost extrase din The Times

Sursă foto: Matador Network, The Times, West8




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.