home Comunitate, Cultură Urbană, Regenerare Urbană Ce este New European Bauhaus și ce înseamnă pentru comunitățile urbane?

Ce este New European Bauhaus și ce înseamnă pentru comunitățile urbane?

Orașele sunt susținute de la nivel european pentru a deveni mai verzi și pentru a forma comunități urbane. Noul Bauhaus European a fost creat cu acest scop și își propune să pună în valoare locurile îndrăgite de cetățeni, cu respect pentru natură și cei din jur. Marius Cristea a vorbit pe scena UrbanTalks despre principiile NEB și cum pot fi accesate acest gen de proiecte.

New European Bauhaus este foarte strâns legat de European Green Deal și își propune ca atingerea indicatorilor de adaptare la schimbările climatice să nu însemne doar polistiren de 12 cm pus pe clădiri. Cam asta s-a întâmplat până în prezent, dacă ne spune cineva de reducerea emisiilor rapid ne gândim la ceea ce s-a făcut. Reabilitări termice de clădiri. Am pus polistiren pe clădirea policlinicii sau blocului, am dat cu o vopsea și s-a rezolvat… Ce spune New European Bauhaus este că aceste intervenții pot fi și funcționale, adică să-și atingă scopul de reducere a emisiilor, dar pot și să potențeze din punct de vedere social și mai ales din punct de vedere al aspectului orașelor. Nu toate clădirile reabilitate termic trebuie să arate la fel, dacă mergem pe acest exemplu. Trebuie să gândim soluții pe care să le implementăm în mod creativ cu ajutorul comunității și asta nu înseamnă mai multe resurse sau bătaie de cap, aceasta este ideea de bază de la care trebuie să plecăm

Inițiativă creativă și interdisciplinară, care conectează Pactul Verde European  la spațiile și experiențele noastre de viață.

NEB are trei dimensiuni de bază. Ne invită să ne imaginăm și să construim, împreună, un viitor:

  • ÎMBOGĂȚITOR: inspirat de artă și cultură, care răspunde nevoilor dincolo de funcționalitate;
  • DURABIL: în armonie cu natura, mediul și planeta;
  • INCLUZIV: care încurajează dialogul între culturi, discipline, genuri și vârste.

NEB Compass reprezintă un cadru ce poate fi folosit pentru a construi proiecte care respectă și utilizează principiile și valorile NEB.

  • Compasul propune un set de direcții pentru dezvoltarea proiectelor NEB și oferă un instrument de autoevaluare, care poate fi folosit pentru potențialele propuneri de proiecte NEB.
  • Acesta va fi testat prin interacțiunea cu Comunitatea NEB.
  • Compasul nu înlocuiește criteriile apelurilor de finanțare, ci permite aplicarea normelor NEB în design-ul proiectelor.

Aproape toate programele operaționale din perioada 2027 pe mai departe vor pune principiile New European Bauhaus ca regulă. Reabilitările clădirilor de patrimoniu, crearea pistelor de bicicletă, crearea de parcuri sau reabilitările energetice vor trebui să treacă prin criteriile descrise mai jos. Cunoscând din timp și familiarizându-ne cu valorile NEB putem să fim mai inovatori și mai creativi în proiectele pe care le propunem în viitor.

Există mai multe rețele care oferă resurse pentru cei care doresc să implementeze proiecte pentru New European Bauhaus. NEB Compass oferă cadrul de proiectare și evaluarea proiectelor, DIGINEB este un ecosistem digital pentru ceea ce înseamna New European Bauhaus, NEB Friends este o rețea unde deja apar informații importante pentru ceea ce înseamnă callurile NEB și NEB Partners este o comunitate unde pot fi găsiți parteneri pentru propuneri de proiecte.

Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a lui Marius Cristea de la UrbanTalks – Alianța Orașelor Verzi în videoul de mai jos:

Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.