home Comunitate, Cultură Urbană, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Darabani – Orașul care își scrie viitorul împreună cu comunitatea

Darabani – Orașul care își scrie viitorul împreună cu comunitatea

Săptămâna trecută, echipa UrbanizeHub a făcut muncă de teren în cel mai nordic oraș al României. La Darabani, o comunitate deschisă cu oameni gospodari și dornici să pună umărul la dezvoltarea orașului. A fost o reală plăcere să ne conectăm cu oamenii de acolo, prin intermediul celor cinci ateliere timp de patru zile, de joi până duminică.

Darabaniul era în plină festivitate de Zilele Nordului, cu evenimente diverse de la sport până la gătit de borș sau concerte până noaptea târziu.Oameni care au preferat Darabaniul în locul Clujului, care au preferat Zilele Nordului în locul Untoldului, au venit să descopere cea mai nordică comunitate urbană din România. Tocmai de aceea și echipa UrbanizeHub a preferat să se conecteze cu comunitatea în timpul festivalului pentru a simți mai bine potențialul acestei zone și pentru a se bucura alături de localnici de această sărbătoare.

Echipa noastră a avut în fiecare zi consultări, vorbind cu oameni din administrația publică, tinerii din localitate care ar vrea să revină cu drag acasă, stakeholderii locali adică liderii din comunitate, cetățenii și turiștii.

Am colectat opinii, am ascultat nevoile și dorințele fiecăruia pentru viitorul orașului Darabani. E impresionant să realizezi exerciții de planificare strategică colaborativă sau să povestești despre planuri de viitor alături de oameni. Viziunea realizată împreună, poate deveni realitate mai ușor, pentru că implici oameni și cetațeni care vor face parte din proces și își vor asuma anumite decizii sau proiecte pe termen scurt și lung. E un exercițiu care ar trebui să devină realitate pentru toate comunitățile din România, fie ele mai mici sau mai mari.

Administrația publică crede în puterea unei comunități unite

Am început exercițiul cu o întâlnire la care au participat oamenii din administrația locală. S-au pus întrebări legate de viitorul orașului, de proiecte concrete sau de amenințările care pot apărea. Dar cea mai frumoasă parte a fost aceea în care oamenii din administrație au colaborat pentru a prioritiza proiectele importante pentru comunitate lor. Pe termen scurt și pe termen lung. Echipa UrbanizeHub a fost impresionată de implicarea și entuziasmul administrației publice.

Am luat aceste prioritizări și am mers mai departe către ceilalți piloni ai comunității pentru a afla cum văd ei următorii 10 ani din viața urbană.

Tinerii vor să simtă că fac parte din viața orașului

Tinerii din Darabani au fost vocea generatiei lor, dorind să simtă că fac parte din viața orașului. Ne-au povestit că au câteva locuri preferate din oraș unde se adună ca să socializeze și să se simtă bine, dar și acestea ar putea fi îmbunătățite.

Problema principală cu care se confruntă orașele mici și mijlocii este exodul tinerilor, care aleg să se mute și să își facă un rost în orașele mai mari. Pleacă la 18 ani pentru studii, uneori chiar mai repede dacă prind un loc la un liceu bun, își găsesc primul loc de muncă, își iau prima chirie și nu se mai întorc decât în concedii pe acasă. Tinerii din Darabani ne-au spus că nu ar da casa părintească pe un apartament de bloc dacă ar putea să își găsească un loc de muncă bine plătit și conform pregătirii, dacă ar avea locuri unde să își petreacă serile și timpul liber și dacă ar simți că nu vin acasă doar pentru amintirile din copilărie care îi leagă de acest loc.

Stakeholderii văd un Darabani afirmat prin produse tradiționale, turism și patrimoniu

Vineri dimineața ne-am întâlnit cu stakeholderii locali, reprezentanții comunității locale cum ar fi polițiști de la rutieră, polițiști de frontieră, angajați ISU, preotul, angajați ANAF, profesori, angajați APIA și antreprenori locali. În cele două ore de discuții, am reușit să trasăm un fir comun al fiecărei intervenții.

S-a discutat mult despre oportunitățile de viitor, despre faptul că Nord este un cuvânt cu bune și rele pentru oraș, despre cum ar trebui să atragă alți investitori sau cum să se promoveze la nivel de turism sustenabil. Concluzia a fost că există un potențial care trebuie exploatat și că o viitoare construcție a Ucrainei ar aduce multe beneficii celei mai nordice comunități urbane din România.

Cetățenii doresc acces la serviciile esențiale

Sâmbătă a fost ziua dedicată consultării publice a cetățenilor. La întâlnirea de la casa de cultură am strâns mai multe sugestii și am identificat problemele de zi cu zi ale oamenilor. O dezbatere cu cetățenii poate fi tot timpul greu de moderat însă aici lucrurile au mers pe colaborare și construcție. Există probleme majore de infrastructură socială și educațională sau de sănătate și urbanism, însă parte din ele pot fi rezolvate prin oportunitățile cu fonduri europene care vor veni în perioada următoare.

Turiștii sunt curioși să revină în Darabani

Duminică a fost ultima noastră zi în Darabani și am dorit să discutăm cu cei care nu sunt de-ai locului dar se simt ca acasă în cel mai nordic oraș al României. Am ascultat oameni care fie sunt pentru prima dată aici sau care deja au câțiva ani de când citesc „Bine ați venit” pe semnul de intrare.

 

Turiștii vin în principal pentru Zilele Nordului, dar ar dori să aibă și alte motive pentru care să se întoarcă. Oamenii simt că au nevoie de mai multe informații despre ce se întâmplă în oraș și acest lucru poate fi realizat prin crearea unor puncte de informare turistică, ar avea nevoie de zone cu semnal bun la internet, mai multe activități care să aibă loc pe toată durata anului, ar dori ca oamenii să fie mai deschiși să primească turiștii în casele lor pentru a compensa lipsa locurilor de cazare, au propus crearea unui sistem de închiriere de biciclete pe toată durata festivalului și crearea unui traseu tematic pentru întreaga zonă.

Faptul că am mers până la Darabani a fost o sursă de energie pentru noi. Am simțit că oamenii doresc să fie ascultați și că există un spirit de comunitate unită care vrea ca orașul său să o ducă tot mai bine. În întâlnirile informale pe care le-am avut cu participanții la ateliere sau când ne-am întâlnit întâmplător cu ei pe stradă sau în timpul festivalului, ne-au transmis ca s-au simțit special în timpul consultărilor.

Ne dorim ca în cât mai multe orașe din România să vedem acest gen de consultări. Noi le vom folosi pentru a fundamenta Strategia pentru Dezvoltare Teritorială și Planul Integrat de Regenerare Urbană, care vor seta viziunea de dezvoltare pentru următorii 10 ani. Pentru că vorbim de un plan care afectează viața unei comunități, este absolut necesar ca oamenii să fie implicați în proces.

Împreună, putem face ca visurile și aspirațiile locuitorilor să devină realitate și să construim orașe mai bune pentru toți.

Împreună modelăm viitorul orașelor!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.