Cele mai inovatoare orașe din lume

Inovația a devenit un cuvânt tot mai sugestiv pentru succesul orașului. Marile corporații au vizat mult timp centrele de inovare bogate în talente, dar „războiul pentru talente” își intensifică acum concentrarea pe hotspoturi de talente. Printre investitorii imobiliari, mai mulți manageri de investiții mari au început să țintească în mod explicit spre orașele percepute ca având un sistem puternic de inovare. Între timp, guvernele orașelor consideră că sectoarele economiei inovării și inovarea reprezintă un element cheie al creșterii durabile pe termen lung și al viitorului orașului inteligent.

Așadar, nu este surprinzător faptul că tehnologia, inovația și inteligența sunt în centrul dezbaterii cu privire la viitorul orașelor noastre. O gamă largă de cercetări au arătat că ecosistemele inovatoare vibrante și bazele de talente din orașe, sunt esențiale pentru stimularea productivității, alimentarea creșterii economice și creșterea nivelului de viață.

Cu atâta atenție concentrată asupra rolului inovației în modelarea orașelor noastre, JLL Cities Research Center și-a propus să testeze această teorie dintr-o perspectivă imobiliară.

Top orașe inovatoare și corelația între inovație și resurse umane calificate

În ultimele cercetări făcute în domeniul Innovation Geographies, au fost evaluate peste 100 de orașe din întreaga lume pentru a identifica orașele care au cele mai puternice ecosisteme de inovație și profunzimea talentului pentru a susține o economie vibrantă orientată spre inovație.

În mod previzibil, San Francisco, cu scena de start-leader mondial, se află în clasamentul inovator global. Cu toate acestea, pozițiile de vârf nu sunt toate dominate de orașele americane, ci sunt răspândite uniform pe tot globul.

Orașele asiatice au o prezență mult mai puternică decât ar fi avut-o, chiar și acum câțiva ani. Printre cele mai importante orașe asiatice, Tokyo și Singapore – ambele orașe mondiale bine stabilite – li se alătură Beijingul și Seul în top 10 global. Beijingul are acum un ecosistem de inovație adânc înrădăcinat. Acesta a hrănit cele mai multe unicornuri (startupuri de tehnologie care a ajuns la o evaluare de peste un miliard de dolari) din afara Silicon Valley-ului și este a treia cea mai mare destinație pentru finanțarea capitalului de risc la nivel mondial.

Shanghai și Shenzhen au obținut, de asemenea, statutul de Top 20 mondial, evidențiind ascensiunea marilor orașe din China ca hub-uri de inovare. Shenzhen, care este o nouă rasă de corporații competitive la nivel mondial, competente în domeniul tehnologiei, a apărut pe scena mondială și atrage talente din toată China. În mod remarcabil, orașul are cea mai mare proporție din orice oraș la nivel mondial din așa-numita populație „engine room” – cu alte cuvinte, cei din vârsta de 20-40 de ani.

Între timp, în Europa, orașele consacrate ca Londra și Paris se înscriu în topul mai multor orașe de talie mijlocie, care își construiesc tot mai mult o reputație de talie mondială pentru inovație și talent. Cvartetul bogat în tehnologie din Munchen, Berlin, Amsterdam și Stockholm ies în evidență, Berlinul devenind în special un punct de reper pentru nomazi digitali din toată Europa.

Așadar, orașele din SUA, Europa și Australia conduc clasamentul global pentru concentrarea talentelor. Londra se află în poziția de top pentru calitatea și profunzimea talentului, cu cea mai mare pondere de oameni cu studii universitare din orice oraș mare la nivel global.

Cu toate acestea, cu unele dintre cele mai bine cotate universități din lume, bazate în zonele de metrou Boston și San Francisco Bay, orașele americane domină cele mai mari poziții. Washington DC, pe poziția a treia la nivel mondial pentru talent, iese în evidență cu una dintre cele mai mari proporții de oameni care lucrează în cadrul economiei inovării. Poate nu este de mirare că Amazon a ales acest oraș pentru cel de-al doilea sediu.

Austin din Texas este un alt oraș din SUA care ațintește cu mult peste greutatea sa pe scena globală, cu o populație tânără, bine educată și în creștere rapidă. Cunoscut pentru economia creatoare și calitatea vieții sale, Austin are o cultură startup înfloritoare și atrage din ce în ce mai multe companii de tehnologie globală, precum Apple. În afara de SUA și Europa, orașele australiene Sydney și Melbourne fac parte din top 10 mondial pentru talent. Stilul de viață atractiv oferit de aceste orașe a contribuit la o demografie puternică care, combinată cu o infrastructură universitară robustă, îi face să fie concurenți puternici la nivel mondial pentru talent.

Așadar, ce spun aceste clasamente despre rolul inovației în modelarea piețelor imobiliare? Cu siguranță, cercetarea JLL arată că orașele cu cele mai performante indicii de inovare și talent au printre cele mai dinamice piețe imobiliare în ceea ce privește creșterea închirierii. Mai mult decât atât, punctele de inovare și talentul atrag o parte disproporționată a investițiilor globale în imobiliare.

Citește: Analiză: Inovație în orașele din România și mediul de afaceri local

Desigur, interacțiunea dintre imobiliare și economia inovării este mult mai complexă decât un caz de inovație și concentrări de talente care stimulează chiriile și investițiile.

Imobiliarele contribuie activ la o economie vibrantă bazată pe inovație, nefiind doar o consecință a acesteia. Adevărata valoare a proprietăților imobiliare constă în furnizarea infrastructurii și a mediului pentru activitate productivă care facilitează creativitatea, inovația și antreprenoriatul, în același timp încurajând un sentiment de comunitate și bunăstare pentru cetățenii săi într-un model urban durabil.

Cercetările făcute de JLL pentru Innovation Geographies arată că, în topul orașelor orientate spre inovație, bunurile imobiliare sunt în fruntea creării ecosistemelor inovatoare dinamice. Imobiliarele joacă, de asemenea, un rol esențial în dezvoltarea și operarea inițiativelor orașelor inteligente, contribuind la stimularea transparenței și la îmbunătățirea sustenabilității, deoarece clădirile devin mai inteligente și mai ecologice.

 

Sursa: World Economic Forum
Photo: CNN, Talent International, blog.ipglobal-ltd, Technology Times,Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.