home Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Cele mai populate orașe din ultimii 500 de ani

Cele mai populate orașe din ultimii 500 de ani

Ce au în comun orașe ca Beijingul, Tokyo, Istanbul, Londra și New York? Nu doar că sunt orașe de clasă mondială care încă mai servesc ca huburi globale ale comerțului, dar aceste orașe au și o istorie comună care e relativ rară și importantă. În anumite puncte din istorie, fiecare dintre aceste orașe au depășit toate orașele de pe planetă din punct de vedere al populației, acordându-le titlul exclusiv de cel mai populat oraș la nivel mondial.

Animația este oferită de John Burn-Murdoch, împreună cu Financial Times și vizualizează orașele clasificate pe populație într-o cursă de bare pe parcursul unui interval de 500 de ani.

În secolul al XVI-lea, de unde începe animația, orașele din China și India erau dominante în ceea ce privește populația. În China, orașele Beijing, Hangzhou, Guangzhou și Nanjing au ocupat toate primele 10 locuri, în timp ce India însăși deținea două dintre cele mai populate orașe la acea vreme, Vijayanagar și Gauda.

Beijing-ul în anul 1500 avea o populație de 620,000. Astăzi este peste 22,5 milioane.

Marca de 1 milion:

Pentru primul minut de animație – și până la sfârșitul secolului 18 – niciun oraș nu a reușit să eclipseze nota de 1 milion de persoane. Cu toate acestea, datorită Revoluției industriale, portierele s-au deschis. Cu practici agricole mai eficiente, salubrizare și alte îmbunătățiri tehnologice, orașele au putut să sprijine populații mai mari. Iată cele mai mari orașe din anul 1895:

Cum arată orașele moderne de astăzi:

Și aici avem o statistică a populației orașelor de astăzi:

În 2018, orașele din China și India prezintă un rol important, dar sunt incluse și orașele New York și Tokyo. Între timp, America Latină se află pe listă cu orașe din Mexic și Brazilia.

Iar dacă doriți să aflați cum arată o presupunere a mega orașelor în viitor, accesați link-ul

Pentru prima datǎ în istorie, orașele adăpostesc mai mult de jumătate din populația globului. Orașele sunt apogeul și culminația civilizației, sunt cele mai mari realizări ale omenirii, sunt locurile unde oamenii inovează și gândesc lumea de mâine, unde sunt generate cele mai mari probleme și cele mai ingenioase soluții.

Bineînțeles, nu toate orașele vor deveni orașe „mondiale” sau vor înlocui guvernele centralizate. În schimb, ele sunt mai degrabă privite ca centrale capabile sǎ se confrunte cu diverse probleme într-un mod mai eficient și mai direct în acest nou secol.

Sursa: World Economic Forum

Photo: REUTERS/Bobby Yip, https://www.bizjournals.com/

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.