home Comunitate, Cultură Urbană, Incluziune, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Clădirea CIBA din Barcelona Metropolitană sprijină femeile vulnerabile

Clădirea CIBA din Barcelona Metropolitană sprijină femeile vulnerabile

Comunitățile urbane care înțeleg că este nevoie de implicarea fiecăruia sunt cele care fac pași concreți pentru a oferi o voce tuturor membrilor. Area Metropolitana de Barcelona s-a gândit la modul cum femeile pot fi mai bine integrate în viața orașelor, motiv pentru care a demarat un proiect de regenerare urbană pentru crearea unei clădiri destinate femeilor aflate în pericol și celor care doresc să dezvolte afaceri.

CIBA este o clădire industrială reconvertită într-un centru dedicat economiei de gen și care ajută femeile din Zona Metropolitană Barcelona. Situat în Santa Coloma, un oraș cu 117.000 de cetățeni, clădirea dă culoare cartierului cu ajutorul muralului dedicat femeilor care au luptat pentru drepturile la vot, educație și emancipare.

La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de Mafalda care le-a păstrat un loc liber pe bancă. Există scări care trebuie coborâte pentru a ajunge la parter, acesta fiind cu câțiva metri sub nivelul străzii deoarece clădirea este construită pe o mică denivelare. Arhitecții s-au gândit la persoanele cu dificultăți locomotorii, motiv pentru care au creat o rampă integrată în podele și au prevăzut lifturi pentru a ajunge la etajele superioare.

Proiectul a început în 2018 și s-a derulat în două faze. Faza A s-a rezumat la reabilitarea unei jumătăți a clădirii, adică a parterului și demisolului, urmând ca din 2020 până în 2023 să se desfășoare faza B, care a inclus reabilitarea celeilalte jumătăți. Clădirea se bucură acum de săli de curs, zone de co-working și ateliere și de o zonă dedicată cazării femeilor aflate în pericol sau în imediată nevoie de ajutor.

Angajatele CIBA sunt în număr de 50-60 și se ocupă de activitățile care au loc în clădire. În trei ani de la deschidere au fost ajutate 2500 de femei aflate în pericol. Restul clădirii a fost recent deschis, dar este preconizat ca peste 2000 de oameni să participe la acțiuni.

Loc comun dedicat întâlnirilor din zona de cazări

CIBA nu este un loc exclusiv pentru femei, dar se concentrează pe această categorie de gen. Programele derulate includ un centru de resurse și informații pentru femei, apartamente unde pot fi cazate, clase pentru diverse cursuri și sesiune de formare astfel încât acestea să poată reintra în piața muncii. Pentru a putea învăța și participa eficient la aceste cursuri, există un loc de joacă unde copiii lor își pot petrece timpul liber sub supravegherea angajaților CIBA. Această metodă este unică atât pentru Spania cât și pentru Europa, preluând modelul Women’s Building din California.

Spațiu dedicat workshopurilor

Fiecare loc din clădire este utilizat, chiar și acoperișul unde sunt amplasate ghivece cu diverse plante și un loc de joacă pentru copii. Zonele dedicate cazării sunt multimodale, putând fi adaptate în funcție de necesarul fiecărei persoane care are nevoie de protecție. Fiecare cameră poartă numele unei femei faimoase ca Marie Curie, Rosa Parks sau Malala Yousafzai.

Acoperiș cu spații pentru plante și copii

Unul dintre spațiile de cazare modulare

CIBA este un model de bune practici pentru ceea ce înseamnă egalitatea de gen și protejarea grupelor vulnerabile. Pentru că sunt derulate activități pentru dezvoltarea îndemânărilor cerute pe piața muncii, sunt deschise ușile pentru cele care au nevoie de ajutor și sunt canalizate energiile celor care vor să înceapă afaceri, La CIBA Santa Coloma oferă lecții orașelor care vor să devină mai sigure și mai active atât social cât și economic.

Sursă cover: El Periodico

 
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.