home Arhitectură & Design, Orașe Verzi, Proiecte & Orașe Clădirile verzi – exemple de pe glob

Clădirile verzi – exemple de pe glob

Combinația de clădire și plante, conceptul de clădire verde oferă numeroase beneficii pentru mediul înconjurător dar și pentru sănătatea și confortul locatarilor. Iată câteva dintre cele mai impresionate clădiri care includ vegetația în structura lor.

Arboricole, Franța

Vincent Callebaut au proiectat Arboricole, o clădire spectaculoasă care aduce agricultura în mediul urban. Clădirea care va fi construită în Angers este acoperită de plante endemice din regiunea Loarei care ar putea absorbi până la 50 de tone de CO2 anual. Locatarii își pot crește propria mâncare pe terase, mulțumită principiilor de permacultură. Fațada în valuri este gândită pentru a maximiza confortul și pentru a oferi grădinilor expunerea la soare de care au nevoie. Balcoanele au tavane acustice din plăci micro-perforate de aluminiu care absorb zgomotul.

Photo: DesignBoom

Atlas Hoi An, Vietnam

Conceput de firma de arhitectură Vo Trong Nghia Architects, hotelul Atlas Hoi An oferă o abundență de vegetație la fiecare pas. Aflată în orașul istoric Hoi An, clădirea este construită din gresie obținută din surse locale, având lespezi de ciment care susțin plantele. Perforațiile din pereți permit accesul aerului pentru a le ventila în mod natural, iar lumina solară poate intră în clădire fără să o supraîncălzească.

Photo: Booking.com Photo: ArchDaily

Agora Garden, Vietnam

Realizat de Vincent Callebaut Architectures în Taipei, Agora Garden este un zgârie-nori inspirat de forma ADN-ului care va fi capabil să absoarbă 130 tone de dioxid de carbon anual. Turnul integrează sisteme pasive specifice arhitecturii ecologice, cum ar fi valorificarea luminii naturale și colectarea apei de ploaie, având un acoperiș cu panouri solare și sisteme de conservare a energiei. Clădirea va avea plante, grădini de legume și pomi fructiferi la fiecare etaj, permițând locatarilor să-și crească propria hrană și să composteze deșeurile biodegradabile.

Oasia Hotel, Filipine

Firma de arhitectură WOHA Architects au proiectat un hotel adaptat climei tropicale din Singapore, care folosește vegetația pentru a răci în mod natural clădirea. Pe lângă grădini, clădirea de 30 etaje are douăzeci de specii de plante care cresc peste fațadă. Dacă plantele cresc conform așteptărilor, hotelul va fi acoperit de vegetație într-un an.

Foto: Wikipedia

Foto: Hotelopia

Charenton-Bercy, Franța

Firma de arhitectură Skidmore, Owings and Merrill (ŞOM) au prezentat luna aceasta planurile pentru un zgârie nori cu consum de energie aproape zero, care va fi una dintre cele mai sustenabile clădiri din Europa. Turnul înalt de 180 metri va include sisteme de colectare a apei de ploaie și de reciclare a apei „gri”, acoperișuri verzi și sisteme de obținere a energiei electrice din deșeuri. Zonele verzi vor ocupa mai mult de o treime din construcție.

Foto: Worldnewsarhitecture

Articol scris de Murărașu Larisa Bianca, studentă Universitatea de Vest, Timișoara. Dacă doriți să contribuiți cu materiale pentru Hub-ul nostru on-line, UrbanizeHub, le puteți trimite pe office@urbanizehub.com

Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

UrbanWINS, eco-inovație pentru prevenirea și gesti... UrbanWINS este un proiect finanțat prin Programul de Cercetare și Inovare - Orizont 2020 și vizează elaborarea și testarea metodelor de proiectare și ...
Upgrade My City dezvoltă orașul Ecosistemul în care trǎim, în care idei, oameni și startup-uri cresc și se dezvoltǎ trebuie sǎ facǎ faţǎ astǎzi unui numǎr de obstacole din ce în ce m...
Oportunitate pentru orașele din România Orașele din Uniunea Europeană se pot dezvolta sustenabil în parteneriat cu municipalități din toată lumea într-un schimb de idei și experiențe cu oraș...
Bugetarea participativă în București și Cluj: idei... După modelul proiectului de bugetare participativă început în Cluj, și Primăria Capitalei a demarat în toamna anului 2017 un apel pentru proiecte de l...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *