Cluj-Napoca va reprezenta România în cadrul NetZeroCities Pilot Cities Programme. Proiectul consolidează inițiativele care doresc să transforme mediul urban în unul verde și fără emisii de carbon.
53 de orașe din 21 de țări europene au câștigat cu aplicațiile transmise în cadrul NetZeroCities. Numărul total de aplicații a fost de 103 și implicau 159 de orașe din 33 de țări. Din România, orașul declarat câștigător este Cluj-Napoca.
Pilot Cities Programme este un punct de start în călătoria comunitățiilor urbane europene de a deveni sustenabile prin reducerea amprentei proprii de carbon. În procesul de selecție s-a ținut cont de principalii poluatori din cadrul unui oraș: mobilitatea, sistemele energetice, clădiri, utilizarea resurselor naturale, sistemele culturale, sociale, financiare și insituționale, precum și de accesul la spații publice de calitate.
Clujul împreună cu celelalte comunități urbane vor testa soluții inovative pentru a atinge ținta de decarbonizare asumată în aplicație și pentru a inspira alte orașe să devină reziliente din punct de vedere climatic. Timpul de implementare al inițiativelor este de 2 ani, perioadă în care orașe follower vor avea oportunitatea să învețe din bunele practici și provocările din implementarea unor acțiuni astfel încât să poată replica la nivelul propriilor administrații soluții similare. Orașele pilot primesc o finanțare totală de 32 de milioane de euro prin programul Horizon 2020. Cluj-Napoca a venit cu o propunere de a crea un plan pentru cartiere de locuințe fără emisii de carbon prin tehnologia Digital Twin. Clujul se află pe listă alături de orașe ca Amsterdam, Roma, Florența, Budapesta, Varșovia sau Istanbul.
Cluj-Napoca este unul dintre cele 100 de orașe care și-au asumat să devină neutre climatic prin Misiunea 100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030. Sectorul 2 București și Suceava sunt celelalte două orașe din România parte a misiunii. Câștigarea finanțării NetZeroCities este un prim pas pentru conturarea modelului de orașe verzi în România și un exemplu pentru cum putem coagula energiile la nivel local ca să participăm la transformarea orașului.
Sursă foto: NetZeroCities, FarAwayWorld