home Regenerare Urbană Urbaniqe a dezvoltat o soluție pentru ca afacerile mici și mijlocii să decarbonizeze flotele de mașini

Urbaniqe a dezvoltat o soluție pentru ca afacerile mici și mijlocii să decarbonizeze flotele de mașini

Parcul auto îmbătrânit este o problemă cu care se confruntă întreaga Europa, în special zona dinspre Est. Afacerile mici și mijlocii sunt în principal lovite de flota auto veche, care presupune costuri ridicate pentru reparații și consumul de combustibil. Am stat de vorba cu Levente Tóth, fondatorul Urbaniqe, despre cum poate aplicația dezvoltată de echipa lui să vină în sprijinul businessurilor din Ungaria, Polonia și România.

Ce este Urbaniqe?

Urbaniqe este prima aplicație de telefon pentru managementul flotei auto dedicată afacerilor mici și mijlocii care le ajută să:

  • economisească la costurile de combustibil
  • faciliteze și transparentizeze administrarea flotei de autoturisme
  • diminueze (și în cele din urmă să elimine complet) amprenta de carbon a propriei flote

Cum ți-a venit această idee?

Când lucram ca top manager pentru o multinațională din industria de telematică, am realizat că soluțiile tradiționale pentru managementul flotei se concentrează doar pe firmele mari și cu o întreagă rețea logistică, dar acestea nu sunt accesibile pentru afacerile mici și mijlocii din cauza costului ridicat. Barierele de intrare în această industrie sunt mult prea înalte pentru IMM-uri și din această cauză nu se pot bucura de beneficiile pe care industria le poate oferi. Acest lucru este cauzat de investiția inițială consistentă și obligația de a monta dispozitive de urmărie la bordul mașinilor și/sau achiziția serviciilor pe bază de abonament care nu permit o perioadă de probă gratuită. Acesta este motivul pentru care industria de telematică nu este atât de populară pe cât ar trebui pentru mașinile care transportă pasageri și autoturismele firmelor de până în 3,5 tone utilizate cel mai adesea în context urban.

Am decis să „democratizăm” managementul flotei și să eliminăm aceste bariere. Noi facem acest lucru în felul următor, cu ajutorul capabilităților încorporate în smartphoneul șoferului și al procesului de machine learning. Transformăm telefoanele șoferilor într-o platformă profesională de colectare de date pentru managementul flotei, făcând astfel ca dispozitivele dedicate până în prezent acestui lucru să fie inutile.

Nu este necesară nicio investiție, nu avem nevoie de condiții inițiale pentru a face disponibilă aplicația și oferim o perioadă de probă către utilizatori înainte de a lua decizia de a integra Urbaniqe în businessul lor. În plus, oferim Urbaniqe la prețuri foarte accesibile și clienții pot întrerupe oricând abonamentul

De ce ai decis să vii în România pentru a-ți promova soluția?

În toate țările din Comunitatea Economică Europeană ne confruntăm cu o îmbătrânire a parcului auto din 2008 până în prezent. Acest lucru se aplică și în cazul României, care are al doilea cel mai mare parc de de mașini utilizare în scor de business, după Polonia. Vârsta medie a mașinilor este de peste 17 ani în cazul flotelor utilizate de afaceri și majoritatea sunt formate din mașini pe motoriză care poluează enorm.

În medie, peste 80% din mașinile firmelor sunt pe diesel. Costul unei mașini noi a ajuns la costuri din ce în ce mai ridicate, unde mai adăugăm și o creștere a costului de trai, motive pentru care o întreprindere mică sau mijlocie nu poate investi într-un autoturism nou cu consum mai mic sau chiar în unul electric fără emisii. Este un cerc vicios deoarece costurile de combustibil și întreținere a mașinii vor fi tot mai mari și poluarea din ce în ce mai ridicată.

Trebuie să facem ceva pentru a controla impactul economic și asta face Urbaniqe. Cu Urbaniqe, IMM-urile pot să își reducă semnificativ costurile și emisiile de carbon ca în cele din urmă să-și decarbonizeze complet întreaga amprentă de carbon. De asta suntem aici, piața este foarte mare și are nevoie de o soluție.

Cum vezi rolul Urbaniqe în oferirea unui suport pentru afacerile mici și mijlocii din România?

Creștem transparența utilizării flotei de autoturisme. De exemplu, poți separa foarte ușor între călătoriile utilizate în interes de serviciu și cele în interes privat ca să oprim suprautilizarea nejustificată. Poți, de asemenea, să-ți urmărești mașinile în timp real sau să revezi călătoriile oricând mai târziu. Kilometrajul făcut de flota ta poate scătea cu peste 10%, vorbind din punct de vedere al impactului cantitativ. În plus, măsurăm stilul de condus al șoferilor și estimăm consumul de combustibil în timp real, transparentizând acest lucru pentru administratorii afacerilor. Prin feedback și transparentizarea consumului mediu, putem scădea consumul cu aproximativ 5%

Mobilitatea urbană motorizată este a doua cea mai mare sursă de poluare din oraș, după clădirile rezidențiale. Cum vezi ca Urbaniqe să contribuie la reducerea amprentei individuale de carbon?

Împreună, impactul calitativ și cantitativ pot contribui la reducerea consumului de combustibil cu 15% ceea ce va însemna și o reducere a emisiilor de carbon cu 15%. Acesta este impactul principal al Urbaniqe.

În plus, din al doilea trimestru al anului 2023, pentru antreprenorii eco oferim opțiunea de a-și decarboniza complet flota auto prin achiziționarea unor credite de carbon (EU ETS) într-un mod transparent. La rata curent de ~93€ EU ETS, prețul creditelor de carbon per tonă CO2, estimăm că prin investirea a 15% a costurilor de alimentare în decarbonizare poți să își reduci la zero impactul amprentei de carbon. Matematica este simplă: salvează 15% din costul carburantului și reinvestește acel 15% în economii pentru a-ți decarboniza complet afacerea într-un mod transparent. Prin această tranzacție, oferim clineților noștri un certificat de compensare a carbonului. Cu acest certificat, afacerile au oportunitatea comercială de a-și decarboniza complet businessul gratuit folosind Urbaniqe așa cum recomandăm noi. Certificatele de compensare pot fi postate pe websiteurile sau pe social media pentru a informa clienții, urmăritorii și afacerile partenere cu privire la dedicarea către sustenabilitate și consolidarea brandului de business verde

Vezi Urbaniqe ca pe o soluție pentru comunitățile urbane mari sau pentru orașele de mărimi mici și mijlocii?

Pe măsură ce densitatea populației este în creștere, problemele ce țin de mobilitate urbană sunt tot mai accentuate și  putem vedea că în mediile urbane mari este nevoie de soluții ca Urbaniqe. Totuși, există un impact pozitiv adus la nivel de oraș indiferent de mărimea acestuia

Ai un mesaj pentru comunitatea UrbanizeHub?

În prezent, trăim zile decisive pentru viitorul planetei noastre. Știm că situația economică generează dificultăți care pot să împiedice persoanele din poziții de decizie ale unui afaceri să facă o prioritate din sustenabilitate. Simplificăm lucrurile și oferim o oportunitate ușoară, accesibilă pentru a deveni conștienți de impactul nostru ecologic fără investiții în plus într-o flotă auto îmbătrânită.

Alăturați-vă Urbaniqe, economisiți costul de combustibil împruenă cu noi, reinvestiți economiile în eliminarea amprentei de carbon a flotei pentru a ne transforma orașele în unele sustenabile pe termen lung

Urbanique este disponibilă atât pe Google Play cât și pe AppStore. Vă invităm să o descărcați și să o testați pentru a reduce consumul de combustibil, transparentiza managementul flotei și deveni șoferi mai conștienți de impactul față de mediu.

(P) Acest articol face parte a unui contract de colaborare pentru promovarea start-upuri
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.