home Orașe Verzi Verdele este refugiul climatic pentru cetățenii din Barcelona Metropolitană

Verdele este refugiul climatic pentru cetățenii din Barcelona Metropolitană

Spațiile verzi nu sunt doar locuri de relaxare în Zona Metropolitană Barcelona. Cele 52 de parcuri pot fi considerate ecosisteme care oferă un habitat pentru animalele care trăiesc în zonă și care funcționează drept refugii climatice pentru cetățeni. Area Metropolitana de Barcelona reușește să administreze eficient parcurile de care răspunde și să obțină rezultate pentru ceea ce înseamnă educație de mediu.

AMB se ocupă de promovarea parcurilor și de activitățile care au loc acolo, dar controlul și mentenanța spațiilor verzi ține de fiecare primărie care face parte din Zona Metropolitană. Chiar și în perioada secetei, când este interzisă udarea ierbii, am văzut parcuri îngrijite, cu porumbei, papagali și rațe care trăiau fără grija vizitatorilor. Dina Alsawi, Șefa Direcției de Spații Verzi, a stat de vorbă cu noi despre modelele de bune practici pe care AMB le-a dezvoltat în ultimii ani și care au atras atenția altor zone metropolitane sau orașe.

Atenția pentru infrastructura verde-albastră este o tradiție pentru zona metropolitană. Structura AMB pentru spații verzi se ocupă de controlul calității încă din 2000. La fiecare final de lună, parcurile sunt vizitate de o echipă de 5 oameni și se verifică tot ce ține de la copaci până la pavaje. Ceea ce fac diferit este că nu încheie contracte cu companiile specializate în amenajarea parcului pe un anumit număr de copaci, tufișuri sau porțiuni de parc. Pentru a asigura o calitate la nivelul total de spațiu verde, subcontractările se fac la metru pătrat. Exemplul acesta a fost preluat și în alte regiuni ale Spaniei după ce s-a observat cum arată parcurile din zona Barcelonei.

Sunt 52 de parcuri în 34 de municipii cu alte două pe cale să fie amenajate. În total sunt 300 de hectare de spațiu verde direct administrate de AMB. Echipa este formată din 13 tehnicieni care lucrează în departamente ca îngrijirea vegetației, lucrări publice, peisagistică, energie, managementul apei și al irigației. Când este gândit un parc, pe lângă funcția de petrecere a timpului liber se pune accent pe biodiversitate. Sunt gândite locuri pentru ca păsările să își facă un cuib, refugii pentru ca ele să se poată ascunde pentru liniște și surse de apă pentru a se putea răcori în zilele toride.

Parcurile sunt văzute ca refugii climatice într-un oraș și AMB acordă o atenție specială pentru partea de conectare cu natura. Este folosit ulei în locul vopselei pentru mobilierul urban, pentru a crește gradul de aer curat din proximitate se creează stații de încărcare pentru mașini electrice și este încurajată deplasarea cu mijloacele de transport în comun sau pe jos. Bugetul total care merge doar pentru parcuri este de 40 de milioane de euro, unde mai putem adăuga 12,5 milioane pentru mentenanța lor. Având în vedere suprafața și faptul că parcurile botanice necesită o îngrijire mai costisitoare decât cele istorice, în medie putem vorbi de un cost de 3,5-5 euro per metru pătrat.

Pentru că nu putem spera să păstrăm orașe verzi fără obiceiuri verzi, educarea oamenilor și sădirea respectului pentru mediul înconjurător trebuie să meargă împreună. Din acest motiv, AMB organizează activități în parcuri. Sunt tururi de biciclete organizate pentru a descoperi punctele de interes din zonă, se țin cursuri despre fauna și flora locală, sunt oferite informații despre schimbările climatice și cum putem lupta împotriva lor sau există activități prin care sunt promovate produsele agricole locale.

În zilele petrecute în Zona Metropolitană Barcelona, am vizitat mai multe parcuri unde am văzut cum oamenii se bucură de natură, se plimbă pe alei, urmăresc papagalii care zboară dintr-un copac în altul, fac yoga sau mănâncă la un picnic. Ceea ce este special la AMB este modul în care sunt administrate aceste spații și faptul că s-au creat obiceiuri ca oamenii să vină regulat, să colecteze deșeurile în spațiile amenajate și chiar să trimită sesizări când lucrurile nu sunt conforme.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.