home Cultură Urbană, Orașe Verzi, Transport Comunitățile urbane din Barcelona Metropolitană se unesc cu ajutorul bicicletelor

Comunitățile urbane din Barcelona Metropolitană se unesc cu ajutorul bicicletelor

Gava are o populație de 50.000 de cetățeni, dintre care o mare parte folosește trenul pentru a ajunge în Barcelona la serviciu. Naveta zilnică înseamnă undeva între 30 și 60 de minute. Pentru a încuraja oamenii să folosească trenul ca mijloc de transport favorit, Area Metropolitana de Barcelona s-a gândit cum poate să ajute oamenii să ajungă mai repede de acasă la gară. Soluția găsită de ei a fost crearea unor parcări protejate pentru biciclete.

Parcările de biciclete funcționează gratuit pentru a convinge cât mai mulți oameni să le folosească în detrimentul mașinii. Pe măsură ce oamenii se vor obișnui și cererea de spații de parcare în siguranță pentru biciclete crește, este prevăzut ca o zi să fie gratuit urmând ca perioada care depășește 24 de ore să existe o taxă. O astfel de parcare are o capacitate de 150 de locuri, care pot fi accesate cu ajutorul unui card special emis de AMB. Încetul cu încetul, se face trecerea de la carduri la aplicații pe mobil, unde se vor putea vedea și câte locuri mai sunt disponibile într-o parcare.

25 de municipii deja au amplasat 150 de astfel de module pe care le utilizează 25.000 de cetățeni. După cum am văzut în cadrul vizitei noastre, parcările sunt populare în rândul oamenilor. Faptul că pot ajunge rapid și în siguranță cu ajutorul pistelor de biciclete până la gară și știu că este imposibil să se trezească fără bicicletă la întoarcere a convins foarte mulți utilizatori să dea o șansă parcărilor.

În prezent, din cauza exploziei unei trotinete electrice într-un tren s-a interzis accesul cu acest tip de vehicule în vagoane, dar în parcările destinate bicicletelor pot fi lăsate și trotinete în perfectă siguranță. În plus, în cazul în care un biciclist constată că are o problemă care necesită o reparație de urgență, există o cutie de unelte în fiecare parcare pentru cei care știu să meșterească o reparație.

O altă metodă prin care se încearcă promovarea mobilității active este prin închirierea bicicletelor electrice. Bicicletele electrice sunt disponibile în 15 municipii. Sunt 2500 de astfel de biciclete care pot fi deblocate prin scanarea codului QR prin aplicația dedicată. Aplicația funcționează pe bază de abonamente cuprinse între 25€ și 65€ pe an. Primele 30 de minute sunt gratuite, apoi pentru fiecare jumătate de oră fiind o taxă de 0,50€ . O bicicletă poate fi închiriată până la două ore, după care trebuie returnată în una dintre stațiile marcate pe hartă.

Mobilitatea activă este una dintre soluțiile pentru a combate traficul și poluarea generată de autoturisme. Faptul că AMB a gândit metode prin care integrează mersul cu bicicleta cu transportul public este o lecție pentru comunitățile urbane care vor să elibereze oamenii de dependența de autoturisme. În plus, pentru că vorbim de municipiul Gava, un vecin al Barcelonei, putem învăța cum trebuie să gândim transportul la nivel metropolitan. Soluția nu este să concentrăm oamenii în metropole, soluția trebuie să fie crearea unor servicii de transport eficiente care să conecteze zonele urbane. În cazul relației dintre Gava și Barcelona, serviciul preferat este trenul, dar ne putem gândi și la trasee de autobuze, servicii de car sharing sau chiar conexiuni prin piste de biciclete.
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.