Alianța Orașelor Verzi ia naștere pe scena UrbanTalks Timișoara

UrbanTalks Timișoara aduce în fața voastră experți în dezvoltare, lideri urbani, reprezentanți ai administrațiilor publice și antreprenori pentru a discuta despre viitorul comunităților urbane. În premieră pentru România, pe scena UrbanTalks, va fi formată Alianța Orașelor Verzi la care vor adera Reșița, Timișoara, Lugoj și Arad.

De un an lucrăm împreună cu patru orașe din Vestul României pentru a crea o viziune pentru dezvoltarea lor sustenabilă. Am scris patru strategii pentru fiecare pornind de la expertiza administrației și a sectorului ONG, care oferă un punct de start pentru atragerea de investiții verzi pentru comunitate. Aleși locali, angajați ai Primăriilor și lideri din societatea civilă din Reșița, Lugoj, Timișoara și Arad au participat la workshopuri online unde am venit cu idei de potențiale proiecte care pot crește calitatea vieții în fiecare municipiu.

Ideile au fost integrate în planurile de acțiune, după care ne-am dus la cetățeni pentru a le asculta vocea și a le înțelege viziunea pentru conturarea de orașe verzi. 1000 de oameni au participat la consultarea publică și au demonstrat că sunt dornici să se implice.

Arădenii își doresc să trăiască într-o comunitate activă, unde oamenii reciclează, merg cu transportul în comun sau cu bicicleta, unde clădirile sunt reabilitate și care oferă un standard trai ridicat pentru toți cetățenii.

Lugojenii vor ca orașul să redevină orașul bicicletelor, care să pună accent pe producerea de energie verde și care creează contexte pentru ca fiecare om să se poată implica pentru comunitatea sa.

Reșițenii cred în potențialul turistic local, își doresc cartiere mai prietenoase, să poată recicla, să vadă mai multe flori și clădiri frumoase în oraș.

Timișorenii doresc implementarea conceptului de oraș de 15 minute, să se poată deplasa chiar dacă locuiesc la periferie până unde au nevoie cu un transport în comun eficient și comod, să comunice mai eficient cu Primăria prin mijloace digitale și să se poată plimba prin mai multe parcuri.

Planificare și viziune

Despre regenerare urbană, oportunități pentru dezvoltare, orașe verzi și inteligente discutăm la panelul de Planificare și Viziune cu Marcel Heroiu, Mihai Danciu, Marius Cristea și Ștefan Roșeanu. Intervențiile sunt programate pentru intervalul 9.45-11.00, după care vom avea o pauză de cafea.

Soluții inovative

Regenerarea urbană este un domeniu în care antreprenorii investesc din ce în ce mai mult. Fabricile falimentare sunt transformate în cartiere rezidențiale și fostele platforme industriale devin centre comerciale moderne, în care câștigă atât businessurile cât și oamenii. Tatian Diaconu, CEO Nhood Romania, va fi pe scena UrbanTalks Timișoara și ne va vorbi despre cum poate mediul de business să se implice în proiecte de regenerare urbană, care sunt inițiativele de succes Nhood și de ce este important ca un om de afaceri să câștige încrederea comunității locale

Urbaniqe România oferă o soluție dedicată IMM-urilor pentru managementul flotei auto astfel încât să devină în cele din urmă total neutre-climatic. În locul echipamentelor pe care doar marile companii își permit să le achiziționeze, urbaniqe are nevoie doar de un smartphone. Levente Toth ne va vorbi pe scena UrbanTalks în cadrul panelului Soluții Inovative despre start-upul său și cum contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Flash Lighting Services aprinde lumina de aproape 20 de ani în orașele din România. Compania s-a afirmat ca lider de piață datorită profesionalismului și inovației pe segmentul de iluminat. Printre proiectele de referință avem reconstrucția rețelei de iluminat subterană din Brașov prin care 90% din cablurile aeriene au fost mutate sub pământ, iluminatul arhitectural a 12 obiective majore din Sighișoara și iluminatul arhitectural al BNR. Sistemele de gestiune ale Flash Lighting Services ating peste 5000 km, distanța de la București la Paris dus-întors. George Zaharia, Head of Traffic Division, va fi alături de noi la UrbanTalks Timișoara și ne va vorbi despre cum soluțiile inovative pot ajuta metropolele, orașele și comunele să fie mai verzi, mai eficiente, mai frumoase și mai sigure pentru oameni.

Urban Lab for Green Cities

În cadrul panelului dedicat soluțiilor de la UrbanLab for Green Cities, vor urca pe scenă cele patru echipe premiate weekendul trecut în cadrul concursului de soluții. COOLtured, Green Dots City, Pro Urbe și Grădina Urbană vor urca pe scena UrbanTalks pentru a ne vorbi despre proiectele sustenabile pe care vor să le implementeze. Un joc de cărți educativ pentru probleme de climă, o serie de activatoare urbane de-a lungul Begăi, grădini școlare cu suport în cloud pentru elevii din Arad și containere de navă transformare în grădini pentru producția proprie a ciupercilor din supermarket sunt soluțiile premiate de noi la prima ediție UrbanLab for Green Cities.

Dialog cu Sorin Maxim – director ADR Vest oportunități finanțare orașe

Orașele eficiente atrag investiții pentru comunitate. ADR Vest este campion în atragerea de fonduri europene. Pe 2022 avem în Vest suma de 1,1 miliarde de euro care intră în orașele și comunele din regiune, dintre care 300 milioane au mers spre privat. Sorin Maxim, Director Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – ADR Vest, va discuta cu noi la UrbanTalks Timișoara despre oportunități de finanțare pentru orașe, provocările ce țin de implementarea proiectelor și cum putem modela un mediu de afaceri prosper cu ajutorul fondurilor europene.

Masa rotundă cu primarii celor 4 orașe

 

Alianța Orașelor Verzi ia naștere pe scena UrbanTalks Timișoara. Patru orașe din Vestul României vor primi o strategie realizată de experții UrbanizeHub și vor semna un pact prin care își asumă dezvoltarea orașelor verzi, prin acțiuni și politici locale și alături de cetățeni.

Pe scena UrbanTalks vor discuta în cadrul mesei rotunde:

  • Calin Bibart – Primăria Municipiului Arad
  • Ruben LațcăuPrimăria Municipiului Timișoara
  • Ioan PopaPrimăria Reșița
  • Bogdan-Stefan BlidariuPrimăria Municipiului Lugoj

Vă invităm să fiți alături de noi în cadrul conferinței, să discutăm împreună despre dezvoltarea verde a orașelor și să ne implicăm pentru un viitor urban mai verde!

Pentru mai multe informații accesați evenimentul nostru de Facebook.

Pentru înscrieri accesați acest link: https://urbanizehub.ro/inscrieri-urbantalks-tm-2023/

Accesul la conferință va fi gratuit, conferința fiind organizată în format hibrid: online pe pagina noastră de Facebook, dar și fizic în sala de conferințe a CJ Timiș.

Vă așteptăm alături de noi pentru a modela împreună viitorul orașelor!

Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.