Participarea mobilă à la Cluj

Participarea cetățenilor în guvernarea urbană a luat amploare la sfârșitul anilor 1960. Ideea fundamentală în participarea cetățenilor este că cei care sunt direct afectați de o decizie trebuie incluși în formularea şi implementarea ei. Este un exemplu prin care “comunitatea” se implică direct în proiectele de dezvoltare, proiecte care practic au impact direct asupra “comunității”.

Acest proiect inovator pentru România este un proiect care stimulează și responsabilizează cetățeanul, il implică direct în dezvoltarea orașului in care trăiește.

Săptămâna trecută, primarul Clujului, Emil Boc, anunța pe pagina sa de Facebook un proiect inovator pentru o administrație din România, un proiect care include implicarea cetățeanului în proiectele de dezvoltare ale orașului, un proiect bazat pe principii europene ale guvernanței urbane cum sunt subsidiaritatea si guvernanța multi-nivel.

Dacă în vechea paradigmă a guvernării, societatea civilă, sectorul business și administrația nu prea interacționau și activau în sferele lor, fiecare sector fiind bine definit, noua paradigmă a guvernanței multi-nivel aduce interacțiune între cele 3 sectoare, colaborare și parteneriat, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a dezvolta comunitatea.

local authority

Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va aplica bugetarea participativă utilizând tehnologia modernă. Ce înseamnă asta, potrivit primarului din Cluj?

“Vom aloca o sumă de bani, între 1 milion şi 4 milioane de euro, pentru proiecte pe care cetăţenii să le propună în vederea dezvoltării şi modernizării oraşului, pe diverse domenii: parcuri/spaţii verzi/ locuri de joacă; strazi/alei/trotuare; puncte gospodărești/deșeuri; spații publice; clădiri publice și modernizarea de şcoli ș.a.m.d. Vom utiliza modelul bugetării participative prin care s-a decis modernizarea Cinema Dacia din Mănăştur, însă de această dată vom include și componenta tehnologică – o aplicație inteligentă pentru telefoane mobile și calculator, prin care clujenii să se poată înscrie pentru a propune proiecte și pentru a evalua proiectele trimise de cetățeni.

Fiecare proiect propus de cetățeni, potrivit domeniilor menționate, va trebui să se încadreze într-o limită pe care o vom stabili, între 50.000 și 80.000 de euro. Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetatean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu.”

Acest proiect inovator pentru o primărie din România atinge multe aspecte legate de transparență, implicare, tehnologie, comunitate, subsidiaritate, cetățenie activă și sperăm sa fie doar un prim exemplu, urmat de altele similare în alte orașe din România.


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

La Timișoara și Iași se poate! Orașele cele mai dezvoltate și apreciate din Europa și din întreaga lume sunt caracterizate în primul rând de o abordare inovatoare și participativă a...
PUG-ul ca instrument de dezvoltare sustenabilă PLANUL URBANISTIC GENERAL (PUG) asigură crearea unui cadru pentru viziunea de dezvoltare. Elaborarea unui PUG nu este un exercițiu ușor și nici ieftin...
Timișoara Premium Exposed City vs Bijuteria Europe... Regenerarea centrului istoric napoletan, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, va fi realizată în urma absorbției de fonduri europene, valorând cca 1 m...
Cum să evolueze un oraș? Pentru prima datǎ în istorie, orașele adǎpostesc mai mult de jumǎtate din populaţia globului. Cetǎţenii capabili sunt dispuși sǎ abordeze provocǎri ec...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *