home Proiecte & Orașe, Transport Sustainable Timișoara: soluții inteligente pentru parcare

Sustainable Timișoara: soluții inteligente pentru parcare

Timișoara s-ar putea folosi de noile tehnologii pentru parcare, ceea ce ar îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor și ar reduce nivelul poluării.

Orașul nu este cel mai aglomerat din România, dar ar putea deveni fară soluții preventive pentru decongestionarea traficului. Nu putem trece cu vederea faptul că tehnologia din zilele noastre ne-ar putea ușura existența dacă am folosi-o la capacitate maximă. O problemă importantă în Timișoara este parcarea, așa că autoritățile ar trebui să se gândească la implementarea unor soluții inteligente pentru ușurarea acestui proces.

Cum o mare parte din parcări sunt amenajate pe marginea străzilor circulate sau pur și simplu multe mașini sunt parcate pe o banda pe care s-ar putea circula, traficul s-ar decongestiona dacă aceste mașini ar dispărea din acele locuri și în locul lor ar apărea benzi funcționale.

Există metode prin care am putea sta mai puțin în trafic și ne-am putea bucura pentru mai mult timp de activitățile noastre zilnice. Primul exemplu este ansamblul rotativ construit să susțină de la 6 la 12 mașini pe spațiul de parcare destinat în mod normal pentru două mașini. Costurile pentru aceste ansambluri variază în funcție de numărul achizitiilor, dar având în vedere spațiul rămas liber pentru a fi reutilizat într-un mod  constructiv, par a fi o investiție foarte bună.

parcari inteligente 1

De prea multe ori durează mai mult plimbatul pentru a ne găsi un loc de parcare decât a durat drumul până la destinație. O altă soluție foarte utilă ar fi adăugarea de senzori de parcare în toate parcările din oraș și folosirea unei aplicații care sa te îndrume spre locurile libere de parcare din fiecare zonă. Această soluție nu ar ajuta doar decongestionarea traficului, ci și mediul, pentru că ar duce la scăderea nivelului de poluare.

Astfel de soluții cu senzori de parcare au fost implementate în orașe mari ca San Francisco, Los Angeles, Stockholm, Beijing, Shanghai, São Paulo. Un alt exemplu de bune practici este aplicația Roadify folosită în New York, prin care locuitorii pot indica locuri de parcare disponibile atunci când le eliberează sau când trec pe lângă ele.

Referitor la costurile implementării inițiativelor de mai sus, acestea ar putea fi împărțite între autoritățile publice, cetățeni, dar și marile corporații cu sedii în oraș, care ar avea un interes direct în a investi în acestea, datorită numărului mare de angajați care ar beneficia de efectele pozitive. Și dacă idei, potențial și fonduri există, nu ne rămâne decât să luăm inițiativă.

Într-o altă oridine de idei, dacă nu ai nevoie cu adevărat de mașină, mijloacele alternative de transport precum bicicleta, trotineta, skate-ul și rolele sunt cele care decongestionează cu adevărat traficul. Cu ajutorul lor, economisești bani, salvezi mediul și te menții în formă, situație în care ai doar de câștigat.

Autor: Ancuța Crețu, student, Universitatea de Vest Timișoara

Foto: 7est.ro; libelium.com; cre.tech


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Traficul de coșmar din Cluj: care sunt soluțiile?... Clujul este astăzi un mare centru universitar, cultural, științific și religios, generând o puternică atracție turistică. Orașul surprinde plăcut numă...
Modelăm împreună viitorul orașelor În mai puțin de doi ani de la lansarea din octombrie 2016, UrbanizeHub a ajuns la cifre impresionante pentru un proiect de inovare socială. De asemene...
Internet gratuit pentru orașele din Europa Comisia Europeană lansează inițiativa WiFi4EU, prin care va promova accesul gratuit la internet Wi-Fi în spații publice precum parcuri, piețe și clădi...
Timișoara dă trendul în transportul urban: inovato... Timișoara este un oraș aflat într-o creștere remarcabilǎ din mai multe puncte de vedere. Sustenabilitatea și multitudinea proiectelor în acest sens un...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *