Cum putem inova în România?

Karl McFaul este un suedez mutat în România, prieten al comunității noastre și un foarte bun cunoscător al eco-sistemelor urbane inovative. A fost speaker și la alte ediții Urban Talks și sperăm să îl avem alături de noi și pe viitor. Prezent pe scena UrbanTalks la împlinirea a 5 ani de UrbanizeHub, Karl a discutat despre cum vede inovația ca proces de la primele stagii până la apariția produsului final.

Inovația necesită „împreună”. Trebuie să adunăm diferite tipuri de personalități și oameni în ceea ce facem pentru a inova ceva. În faza de creionare începem cu cercetători extrem de introvertiți ca să vină cu o nouă perspectivă și pe masură ce avansăm introducem inginerul care încearcă să îmbunătățească un nou tip de tehnologie, produs sau serviciu. Apoi, vin antreprenorii extrem de extrovertiți. Antreprenorii sunt oamenii de acțiune. Ei fac ca lucrurile să se întâmple, ca Grațian Mihăilescu. Unii oameni au capacitatea artistică de a îmbrățișa toate aceste personalități în caracterul lor. Cred că Grațian este o astfel de persoană, foarte comunicativă și care implică publicul reunind diferite tipuri de abilități în contexte în care poți începe să atragi investiții de capital în modele de afaceri și să faci lucrurile să se întâmple. În timpul acestui tip de proces cele mai bune practici încep să apară după un timp….Acum trăim într-o economie bazată pe inovare rapidă, în care trebuie să adaptăm agilitatea întreprinderii și a afacerilor pentru a intra în noile cicluri de viață ale inovației.

Există o serie de condiții pentru ca inovația să prospere într-o anumită țară, cea mai importantă este libertatea de a propune noi metode de a crea. Fără un sistem democratic care să permită oamenilor să se exprime și să vină cu idei, inovația moare în întuneric. Aceasta este și o explicație pentru care Statele Unite sunt mai predispuse să vină pe piață cu un produs nou care să ajungă în toată lumea decât o țară ca și Coreea de Nord. Karl McFaul vede pentru România o oportunitate uriașă în exportul de soluții către piețe internaționale care se confruntă cu probleme în managementul orașelor, de la mobilitate până la instrumente de interacțiune cu cetățenii.

Nu numai evoluția, ci și inovația prosperă acolo unde există o combinație între piață și procesele de sus în jos. Indivizii influențează foarte mult modul în care resursele ar trebui alocate între părțile interesate și procedurile de distribuire.

Motoarele schimbării astăzi sunt ONG-urile. Când vine vorba de ONG-uri, creăm aceste platforme de inovare deschise pentru diferite orașe care operează în spațiul de lucru dintre locurile de muncă. Orașele sunt motoarele schimbării pentru dezvoltarea durabilă în noul tip de viziune pe care îl avem asupra ecosistemelor.

Inovația prosperă în anumite părți ale lumii unde există libertatea presei de a disemina idei și de a circula idei, de a dezbate, discuta, unde sistemele centralizate sunt mai puțin autoritare. Le numim, desigur, democrații care au un set de reguli pentru a face piețele să rămână libere și să evite monopolurile. Cred că România are o fereastră mare de oportunitate pentru a începe să dezvolte și să exporte soluții pentru toate aceste orașe de piețe majore în fața noastră, care vor avea nevoie de noi soluții în instrumente de energie, transport, mobilitate și democrație, indiferent de ce au nevoie oamenii pentru a trăi împreună în zonele urbane

Vă invităm să urmăriți intervenția lui Karl McFaul pe canalul nostru de Youtube.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.