home Regenerare Urbană Dolni Vitkovice Ostrava – reconversia unui sit industrial

Dolni Vitkovice Ostrava – reconversia unui sit industrial

Zonele industriale au jucat un rol esențial în evoluția populației, a orașelor, a civilizației propiu-zise. Astfel, descoperim foarte multe spații industriale ce au stat la baza unor întregi formațiuni urbane. În secolul al XVIII-lea au apărut în Anglia primele fabrici, care au dezvoltat și facilitat munca oamenilor, acestea răspândindu-se în întreaga lume. Industria, a venit în ajutorul oamenilor, pentru a le satisfice nevoile într-un mod ușor și rapid. Cu timpul, calitatea vieții locuitorilor a crescut, pe măsură ce tot mai multe orașe se industrializau. De-a lungul timpului, orașele au început să se extindă, dat fiind faptul că urbanizarea și forța de muncă creșteau. Astfel, foarte multe platforme industriale, au ajuns să fie cuprinse în trama stradală a orașelor, printre blocuri sau alte tipuri de unități locative.

Cu timpul platformele industriale au ajuns să fie principala sursă de poluare din cadrul orașelor, ducând uneori la decese ale populației rezidente, din cauza emisiilor de CO2, gaze cu efecte de seră, etc. Așadar, se ia decizia de a se muta activitatea industrială în afara orașelor. Acest pas a însemnat foarte mult pentru persoanele care locuiau lângă astfel de platforme, și un pas înainte pentru dezvoltarea orașelor. Deși mutarea activității industriale a avut loc în urma acestei strategii, clădirile fostelor zone industriale au rămas dezafectate. Timpul și-a spus cuvântul, astfel că în prezent imobilele au rămas într-o stare de degradare avansată.

Având în vedere aceste efecte ale industrializării masive din secolul al XVIII-lea, urbaniștii au venit cu ideea de a transforma zonele fostelor fabrici în adevărați poli de creștere la nivelul orașului, ținând, bineînteles de gradul ridicat de conversie al acestor spații generoase. Valorificarea unui astfel de spațiu trebuie să fie făcută cu grijă și totodată în conformitate cu vecinătățile.

Un astfel de exemplu de conversie al unei platforme industriale majore, cu efecte la nivel internațional este reorganizarea platformei industriale din orașul Ostrava. Dolni Vitkovice Ostrava, reprezintă un proiect de dezvoltare urbană a unei zone industriale dezafectate. Proiectul constă în reciclarea fondului construit al zonei industriale, prin păstrarea clădirilor de patrimoniu industrial și modificarea sau modernizarea celor grav dezafectate și care nu fac parte din patrimoniul industrial.

Așadar, proiectul va avea în vedere construirea unui ansamblu architectural care să pună accentul pe educație și pe exprimarea artei. Se vor construi zone de relaxare și totodată spații pentru spectacole, unde se vor găzdui evenimente precum festivaluri de muzică: Colours of Ostrava și Beats 4 Love. De asemenea, noua zonă va avea un caracter educational, prin construirea unor zone dedicate conferințelor, sedii științifice, etc. Profilul zonei este unul predominant cu activități cuaternare: cultură, educație și  recreere. Ca spațiu, zona este situată în Ostrava, Cehia, la 375 de km de Praga, capitala țării. Proiectul este unul îndrăzneț, și foarte frumos prin principiile sale de dezvoltare urbană.

Material realizat de Ioana Popescu

Surse: ECDOLNÍ-VÍTKOVICE

Foto: Ostrava, Kudyznudy, DOLNÍ-VÍTKOVICE
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.