“Cities of Tomorrow” pune pe primul plan cetǎţeanul de rând și afirmǎ cǎ orașul este creat de comunitate. A 7-a ediţie a conferinţei se va concentra tocmai pe comunitǎţi și modul în care acestea se implicǎ în dezvoltare urbanǎ. Participarea civilǎ și consultarea publicului vor fi, așadar, subiecte principale.
Înaintea acestei a 7-a ediţii, a fost organizat un concurs de proiecte adresat administraţiei publice, mediului de business și societǎţii civile. Organizatorii au avut în vedere, în delimitarea proiectelor câștigǎtoare, factorul dezvoltǎrii sustenabile. S-au cǎutat, așadar, iniţiative cu un impact deosebit asupra acestui tip de dezvoltare, cât și asupra marketingului regiunii, calitǎţii vieţii, dialogului între stakeholderi.
Cu ajutorul unui juriu format din oameni cu expertizǎ vastǎ, s-au stabilit 10 finaliști din totalul de 83 de proiecte propuse – așadar, 10 iniţiative vor primi atenţie deosebitǎ cu prilejul acestei conferinţe. Iatǎ finaliștii:
Categoria Administratie Publica
- Primaria Resita– program de finanţare localǎ denumit “Încredere în Reșiţa”)
- Primaria Reghin – lansarea unei aplicaţii cu informaţii urbane – Reghin City App – menite sǎ ofere date despre oraș, evenimente, atracţii, agrement, restaurante, transport etc.
- Primaria Oradea– iniţiativǎ care își propune sǎ transforme centrul istoric din Oradea. Investiţii de reabilitare a unor clǎdiri, reamplasare, renovare etc. au început deja în acest sens.
- Invest in Jiu Valley– prima iniţiativǎ comunǎ a primǎriilor din Valea Jiului pentru promovarea regiunii. UrbanizeHub a scris despre acest proiect pe larg aici.
Categoria Mediu de Business
- Ceetrus– Ceetrus se ocupǎ cu crearea unor spaţii comerciale anímate, iar proiectul câștigǎtor se referǎ la central comercial Drumul Taberelor. Firma este cunoscutǎ pentru dezvoltarea de proiecte sustenabile – Ceetrus România a construit cel mai mare proiect de regenerare urbană – Coresi Shopping Resort, fiind primul centru comercial care a obținut certificarea BREEAM, nivel Excellent.
- Life is Hard– Proiectul City Apps are menirea de a gǎsi soluţii de Smart City pentru un oraș. Sunt luaţi în considerare multiplii factori relevanţi, iar soluţiile variazǎ de la smart parking, raportare și votare, la iniţiative deosebite precum City Health și City Alert.
- Speedwell – dezvoltǎ proiecte imobiliare cu multǎ pasiune. Îmbunǎtǎţirile care se pot aduce mediului urban sunt întotdeauna atent luate în considerare, fie cǎ e vorba de locuinţe, clǎdiri de birouri sau amenajǎri în scopul agrementului și relaxǎrii. Un exemplu perfect este proiectulRecord Park din Cluj-Napoca
Categoria Societate Civila
- Asociatia Over4– a creat un proiect pilot de reabilitare integratǎ pentru blocuri P+4. Ideile inovatoare de extindere, precum și ideea acoperișului solar dovedesc abordarea holisticǎ și demonstreazǎ o strategie coerentǎ de renovare.
- Fundatia Comunitara Bucuresti– a creat fondul pentru cutremure/ dezastre majore “Bucurestiul Pregatit”. Fundaţia leagǎ oameni și resurse pentru a produce un impact pozitiv în comunitate.
- Ordinul Arhitectilor din Romania – platforma 30zile.ro afirmǎ cǎ obţinerea unei autorizaţii de construire un ar trebui sǎ dureze mai mult de 30 de zile. Iniţiativa își propune sǎ identifice carențele procedurilor în vigoare, dar și bunele practici ale autorităților locale.
Cities of Tomorrow #7 va avea loc în 26 martie, 2019, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Va invitǎm sa vizitaţi site-ul https://www.citiesoftomorrow.ro/submitted-projects.html, unde toate proiectele depuse sunt publice. Descoperiţi iniţiative deosebite din toatǎ ţara!
Surse: CitiesofTomorrow
Foto: CommercialID, BucurestiFM, GoodNews, SeeNews, Over4