home Industrii Creative, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Gdansk: dezvoltare prin cultură

Gdansk: dezvoltare prin cultură

Revitalizarea Districtului Dolne Miasto din Gdansk a inclus investiții în infrastructură și în activități sociale și culturale ce abordau problemele specifice acestei zone. Toate operațiunile au fost îndreptate către lupta împotriva excluderii sociale, unele activități fiind concentrate în mod special pe copii și tineri din familii dezavantajate, iar altele s-au adresat direct părinților lor. 

Lucrările de revitalizare realizate de Skanska în cadrul proiectului au avut un impact semnificativ asupra îmbunătățirii calităților estetice ale districtului istoric și au creat un spațiu recreațional inedit pentru localnici și turiști.

De-a lungul străzilor Łąkowa și Wróbla s-au plantat copaci de origine suedeză și s-au construit noi șosele, trotuare și benzi pentru biciclete. În partea dinspre nord, o linie de tramvai a fost păstrată pentru ca, în viitor, să poată fi transformată într-o expoziție de tramvaie vechi.

De asemenea, ca parte a renovărilor, Skanska a reconstruit aproximativ 1.5 km de drumuri și a renovat în jur de 30 de clădiri.

Gdansk 2

Schimbările sociale, economice și de mediu ale orașelor reprezintă o problemă serioasă în Polonia. În prezent, rolul culturii devine din ce în ce mai important pentru a reflecta și adapta productivitatea estetică a societății, iar politicile de dezvoltare economică sunt proiectate pentru a îmbunătăți competitivitatea acestor orașe în diferite domenii.

Dezvoltarea bazată pe cultură ar putea fi un factor semnificativ către urbanizarea sustenabilă. Educația și cultura joacă un rol important în proiectele de revitalizare.

Spațiile publice din interiorul orașului (în special cele cu puternice conotații culturale, sociale sau istorice) pline de evenimente și festivaluri ar putea concura cu spațiile suburbane uniforme create la marginile metropolei.

Orașele cu o cultură unică și interesantă își pot folosi aceste calități pentru a crea politici culturale cu un profil public ridicat și care îmbunătățesc design-ul urban. Restructurarea spațiilor publice poate fi o metodă bună pentru a stimula economia locală și promovarea orașelor.

Surse: RegioStars Awards, Skanska, ISOCARP

Foto: Skanska


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Capitala Verde a Europei În anul 2013 Nantes, orașul aflat pe locul 6 la numărul de locuitori în Franța, a preluat titlul de „Capitală verde a Europei” de la orașul spaniol Vi...
Yplan – cum au refăcut tinerii bucureșteni 4 spaţi... Calitatea spaţiilor publice reprezintǎ unul dintre criteriile care aratǎ întârzierea orașelor României, în comparaţie cu cele din Vest. Spaţiul public...
Tehnologiile inovatoare ale urmǎtorilor 5 ani Ne aflǎm în toiul celei de-a patra revoluţii industriale, o erǎ caracterizatǎ de o fuziune profundǎ a tehnologiilor. Liniile care demarcau sferele fiz...
Cum renaște Valea Jiului Valea Jiului este o regiune cu însemnǎtate istorica deosebitǎ, fiind, în trecut, cea mai mare zonǎ minierǎ din ţarǎ. Regiunea nu poate fi neglijatǎ de...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *