home Industrii Creative, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Gdansk: dezvoltare prin cultură

Gdansk: dezvoltare prin cultură

Revitalizarea Districtului Dolne Miasto din Gdansk a inclus investiții în infrastructură și în activități sociale și culturale ce abordau problemele specifice acestei zone. Toate operațiunile au fost îndreptate către lupta împotriva excluderii sociale, unele activități fiind concentrate în mod special pe copii și tineri din familii dezavantajate, iar altele s-au adresat direct părinților lor. 

Lucrările de revitalizare realizate de Skanska în cadrul proiectului au avut un impact semnificativ asupra îmbunătățirii calităților estetice ale districtului istoric și au creat un spațiu recreațional inedit pentru localnici și turiști.

De-a lungul străzilor Łąkowa și Wróbla s-au plantat copaci de origine suedeză și s-au construit noi șosele, trotuare și benzi pentru biciclete. În partea dinspre nord, o linie de tramvai a fost păstrată pentru ca, în viitor, să poată fi transformată într-o expoziție de tramvaie vechi.

De asemenea, ca parte a renovărilor, Skanska a reconstruit aproximativ 1.5 km de drumuri și a renovat în jur de 30 de clădiri.

Gdansk 2

Schimbările sociale, economice și de mediu ale orașelor reprezintă o problemă serioasă în Polonia. În prezent, rolul culturii devine din ce în ce mai important pentru a reflecta și adapta productivitatea estetică a societății, iar politicile de dezvoltare economică sunt proiectate pentru a îmbunătăți competitivitatea acestor orașe în diferite domenii.

Dezvoltarea bazată pe cultură ar putea fi un factor semnificativ către urbanizarea sustenabilă. Educația și cultura joacă un rol important în proiectele de revitalizare.

Spațiile publice din interiorul orașului (în special cele cu puternice conotații culturale, sociale sau istorice) pline de evenimente și festivaluri ar putea concura cu spațiile suburbane uniforme create la marginile metropolei.

Orașele cu o cultură unică și interesantă își pot folosi aceste calități pentru a crea politici culturale cu un profil public ridicat și care îmbunătățesc design-ul urban. Restructurarea spațiilor publice poate fi o metodă bună pentru a stimula economia locală și promovarea orașelor.

Surse: RegioStars Awards, Skanska, ISOCARP

Foto: Skanska
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.