home Orașele Viitorului, Tehnologie & Inovație Tehnologiile esențiale ale unui oraș inteligent

Tehnologiile esențiale ale unui oraș inteligent

Un oraș inteligent este un loc în care diferite componente sunt conectate folosind tehnologii și senzori din categoria Internet of Things (IoT) pentru a îmbunătăți serviciile pe care oamenii le folosesc zilnic, dar și calitatea resurselor naturale. Iată câteva exemple de tehnologii esențiale pentru un oraș smart:

Energie inteligentă

Cantitatea de energie pe care o folosește un oraș poate fi redusă prin schimbarea infrastructurilor de iluminat public și folosirea becurilor LED, care sunt mult mai eficiente. Această investiție se recuperează în câțiva ani.

Oamenii pot economisi energie prin instalarea contoare inteligente și panouri solare și prin achiziționarea de mașini electrice.

Transport inteligent

Transportul multi-modal, semafoarele și parcările smart pot face toate parte din planul unui oraș inteligent. Folosirea acestora poate reduce nivelul de trafic și poluarea și îi poate încuraja pe oameni să folosească bicicletele sau transportul public cu mai puține motive de îngrijorare în ceea ce privește aglomerația sau siguranța.

Parcările inteligente îi pot ajuta pe oameni să își reducă timpul pe care îl pierd căutându-și un loc de parcare prin cartiere, iar semafoarele inteligente pot monitoriza traficul în timp real pentru ca semnalele să se poată adapta la nivelul de trafic. Transportul public poate fi și el prioritizat cu ajutorul acestor semafoare pentru ca autobuzele să poată respecta programul stabilit.

Infrastructura inteligentă

Abilitatea de a analiza un volum mare de date va putea permite orașelor să îmbunătățească planurile de construcții și mentenanță pentru infrastructură. Analizarea constantă a informației poate detecta problemele rapid și poate chiar preveni crizele de sănătate publică, de exemplu prin testarea conținutului de toxine din apă în timp real.

Mobilitate inteligentă

Datele trebuie să fie transmise fără întreruperi între diverse sisteme private și municipale pentru ca un oraș inteligent să funcționeze cu adevărat. Totuși, orașele trebuie să administreze cu grijă proprietatea intelectuală și pericolele de securitate și confidențialitate prin politicile publice și legi clare în domeniul tehnologiei.

Obiecte IoT inteligente

Senzorii și semnalele sunt părți integrale ale aplicațiilor Internet of Things într-un oraș inteligent. Aceștia colectează informații care permit diferitelor elemente instalate în oraș să comunice și să lucreze împreună. Senzorii trebuie să fie susținuți de o rețea sigură și puternică ce are capacitatea să tolereze inevitabilele erori și defecțiuni care vor apărea de-a lungul timpului.

Din ce în ce mai multe municipalități adoptă soluții smart pentru orașe și acest lucru devine o prioritate odată cu creșterea populațiilor urbane și nevoii de a folosi resursele în mod cât mai eficient. 

Sursa: readwrite.com
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.