home Energie Regenerabilă, Orașe Verzi, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Gropile de gunoi pot deveni surse reale de energie

Gropile de gunoi pot deveni surse reale de energie

Reciclarea și valorificarea deșeurilor a devenit noua normă pentru managementul gunoaielor în secolul XXI. Din păcate, foarte multe comunități urbane nu înțeleg importanța reutilizării și recuperării resurselor prime. Există totuși o soluție pentru cei care doresc să pună un stop gropilor de gunoi deja existente, o soluție care poate produce energie cu ajutorul biogazului. Area Metropolitana de Barcelona a creat un sistem pentru Vall d’en Joan care demonstrează cum o zonă poate fi reabilitată într-un mod sustenabil.

Groapa de gunoi a fost construită între 1972 și 1974 și a funcționat până în 2006. Toate deșeurile generate în Barcelona și zona metropolitană ajungeau aici, pe o suprafață de 75 de hectare. Locația a fost aleasă datorită pământului impermeabil care nu permitea poluanților să ajungă la pânza freatică. De la închiderea ei, deșeurile au început să fie reciclate în centrele din Barcelona, dar cele vechi au rămas la groapă. Pentru că abandonarea zonei așa cum era nu a fost o soluție, experții s-au gândit la modul în care pot valorifica și elimina deșeurile.

Sunt 27 de milioane de tone aduse între dealuri în cei aproape 30 de ani de existență care acum sunt o sursă permanentă de producție de biogaz. Legea Spaniei spune că o groapă trebuie menținută și tratată timp de 30 de ani, dar modul în care aceasta este valorificată în prezent este o adevărată ingeniozitate.

Deșeurile au fost astupată cu pământ pentru a grăbi procesul de descompunere și creare de biogaz. 30 de angajați lucrează la stație și monitorizează producția de biogaz și electricitate. Anual, se produc 30.000 de litri de gunoi lichid. Aceștia trec prin cinci reactoare care prin procese anaerobice și ultrafiltrare se separă partea lichidă de cea solidă. Gazul este aspirat prin trei compresoare și condus la o centrală generatoare unde douăsprezece motoare îl folosesc drept combustibil, generând o putere electrică medie de 12.500 Kw/h, care este exportată în rețeaua generală de energie.

Pentru a ajunge la Vall d’en Joan este nevoie de o mașină deoarece se află sus, între dealuri. Este greu de imaginat cum arăta zona când funcționa drept groapă de gunoi, acum fiind plin de vegetație, aproape de copaci și cu familii de porci mistreți care și-au găsit habitatul în zonă. Sperăm să vedem asemenea proiecte și în alte zone, implementate inteligent și cu respect față de mediu.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.