home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe În Islanda se dezvoltă orașe pornind de la SDG ai UN: exemplul Kópavogur

În Islanda se dezvoltă orașe pornind de la SDG ai UN: exemplul Kópavogur

Kópavogur este primul oras din Islanda care a reușit să atingă Obiectivele Dezvoltării Sustenabile (ODS). Un efort de colaborare între actorii importanți ai comunității a fost motorul care a facilitat atingerea acestui obiectiv. Rețeta succesului, pare să includă, din nou, colaborarea între oficialități, societatea civilă și sectorul privat, implementarea subsidiarității și sustenabilității în general.

Webinar-ul intitulat “O abordare teritorială a obiectivelor privind dezvoltarea sustenabilă  în Kópavogur” a fost realizat pentru a prezenta noul raport realizat cu scopul de a sprijini orașele și regiunile diferite care își propun implementarea ODS-urilor. Vă invităm să consultați documentul aici, pentru a cunoaște detaliile procesului de implementare. 

Încă din 2018, Consiliul Municipal al Kópavogur a adoptat o strategie holistică care avea 15 ODS-uri la bază. Scopul era acela de a facilita convergența intereselor și acțiunilor locale către o singură structură strategică. De asemenea, s-a dorit consolidarea relației dintre formatorii acestei strategii locale, sectorul privat și societatea civilă, generând totodată și o strategie de recuperare economică post-COVID. 

S-au desfășurat numeroase acțiuni în cadrul acestei strategii comune care au implicat activ cetățenii în procesul decizional local. S-au realizat sondaje, au fost create platforme online pentru consultarea publicului, iar companiile private au jucat și ele un rol la fel de important. Scopul webinarului desfășurat recent a fost și acela de a atrage atenția asupra modului în care orașul islandez a reușit să atingă aceste obiective. 

Vorbim astfel despre prosperitate locală, despre consum de energie provenită din surse regenerabile, un management al deșeurilor performant și diferiți indici care ajută în măsurarea gradului de sustenabilitate. Subsidiaritatea, alături de politici și strategii diferite, precum și de managementul guvernanței locale sunt factori importanți și chiar decisivi în atingerea ODS-urilor. 

Subsidiaritatea este o prioritate a guvernului central islandez, care și-a propus ca până în 2030, să delege mult mai mult în mâinile guvernelor locale. Totuși, este încă nevoie, în acest sens, de implementarea unor mecanisme oficiale de coordonare și sprijinire a municipalităților. 

În final, împărtășim câteva dintre recomandările pentru viitor din cadrul programului “A territorial approach to the SDGs” (O abordare teritorială asupra ODS-urilor), în vederea creșterii nivelului de calitate a vieții prin intermediul facilitării unei guvernări mai performante la nivel local și regional. ODS-urile trebuie privite ca un cadru teoretic de lucru, care poate accelera soluționarea unor probleme locale concrete. De asemenea, ele pot reprezenta o modalitate de a atrage un număr mai mare de cetățeni înspre servicii publice, precum asistența socială de exemplu. ODS-urile pot ajuta la o prioritizare bugetară mai clară, pot spori gradul de colaborare între actorii comunitari relevanți și pot presupune implementarea unor abordări politice diferite. 

Organizația Națiunilor Unite, artizanul acestui proiect de sustenabilitate, accentuează faptul că ODS-urile reprezintă o schiță a drumului către un viitor mai sustenabil pentru întreaga planetă. Aceste obiective își propun aducerea unor soluții pentru provocări globale, precum sărăcia, inegalitatea, schimbările climatice, degradarea mediului înconjurător etc. 

Articol scris de Matei Idu și de Luiza Cecilia Spiridon

Surse: OECD, UN, Zoom(meeting)

Foto: xdkop, citizens.is, pix10

Video: YouTube




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.