home Managementul deșeurilor Gropi de gunoi ilegale și pubele cu Wi-Fi

Gropi de gunoi ilegale și pubele cu Wi-Fi

Uniunea Europeană își propune să atingă neutralitatea climatică până în 2050, dar pentru acest lucru, este nevoie de investiții de aproximativ 7 trilioane de euro în următorii 30 de ani. Se poate argumenta faptul că totul începe de la o bună gestionare a deșeurilor. Cum stă țara noatră în acest sens? Ei bine, ne zbatem să fim mai eficienți, primim critici din partea UE în vederea închiderii unor gropi de gunoi ilegale, dar în același timp, montăm coșuri de gunoi smart. Unde este calea de mijloc? Poate România să o găsească?

Comisia Europeană afirmă că este nevoie de investiții masive în clădirea unei economii sustenabile. Una dintre marile probleme de urbanism cu care se confruntă continentul nostru, precum și propriile noastre centre urbane este chestiunea deșeurilor. Există deja numeroase inițiative care provin atât din partea societății civile și a guvernului central, cât și din partea sectorului privat, de la mari companii precum Carrefour. 

Investițiile străine din ultimii 20-30 de ani au ușurat drumul României către o economie mai verde și către sustenabilitate urbană. În ciuda condițiilor impuse de pandemia actuală, sectorul privat arată un interes tot mai semnificativ în direcția aplicării unor măsuri ce pot asigura sau promova sustenabilitatea. Colaborarea companiilor cu oficialitățile statale, precum și crearea unui cadru legislativ transparent și benefic sunt pre-condiții care pot asigura o gestionare mai bună a deșeurilor. 

Comisia Europeană a lansat un apel către România, chiar săptămâna trecută, în care se solicită închiderea și reabilitarea a 15 depozite ilegale de deșeuri de pe teritoriul țării noastre. În cadrul procesului de aderare a României la UE, s-a stabilit o perioada de tranziție, urmând ca până în vara anului trecut, 101 gropi de gunoi să fie închise și reabilitate. Acest proces a avut loc, până acum, pentru 86 dintre acestea. Oficialitățile au acum două luni la dispoziție pentru a acționa în acest sens. Romania-Insider accentuează faptul că există și anumite lacune legislative, subliniate de Comisia Europeană, care ar trebui remediate în următoarea perioadă. 

Totuși, se pare că cel puțin eforturile și prioritățile guvernelor locale nu se îndreaptă spre remedierea acestor probleme, ci pe implementarea unor proiecte inovatoare în prima fază a gestionării deșeurilor. Orașul Iași a instalat pe străzi coșuri de gunoi smart, care funcționează folosind panouri solare și pot fi folosite inclusiv drept hot-spot-uri pentru Wi-Fi. Investiția totală a depășit suma de 200 de mii de euro. 

Balkan Green Energy News nota în luna august că orașul Iași se alătura astfel unui grup restrâns de orașe europene cu astfel de coșuri de gunoi smart și va fi singurul oraș din sud-estul Europei care dispune de astfel de facilități. 

Așadar, considerăm că este nevoie de un grad mai înalt de convergență în activitatea autorităților și un grad mai avansat de colaborare, totodată, între diferitele ramuri ale guvernului. Gestionarea deșeurilor va rămâne o problemă fără rezolvări simple, însă eforturile oficialităților trebuie să vizeze o politică comună și o strategie holistică, nu acțiuni individuale, divergente și contradictorii. 

Surse: BusinessReview, RomaniaInsider, BalkanGreenEnergyNews

Foto: RomaniaInsider, BalkanGreenEnergyNews, Bloximages, GreenNews




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.