home Arhitectură & Design, Comunitate, Cultură Urbană Locuințele sociale sunt gândite ecologic și pentru următorii 100 de ani

Locuințele sociale sunt gândite ecologic și pentru următorii 100 de ani

Metropolele din întreaga lume se confruntă cu problema spațiilor locative accesibile pentru cetățeni. Pentru a evita gentrificarea și a demara un proces de regenerare urbană într-un loc apreciat de cetățeni, Area Metropolitana de Barcelona a demarat un proiect de creare de locuințe sociale pentru cei care doresc să locuiască în Cornellà de Llobregat.

În fața complexului de cinci etaje l-am întâlnit pe Josep M. Borrell, coordonator tehnic, care ne-a făcut turul clădirii. Încă de la intrare se vedea că acele locuințe nu erau ca altele, unde oamenii sunt mai obișnuiți cu intimitatea pe care le-o oferă un apartament. Aceste locuințe erau gândite să aducă oamenii împreună și să creeze un sentiment de apartenență la o comunitate, având balcoanele interioare deschise și orientate unele spre altele. Rezidenții și-au instalat niște ghivece cu plante, câteva măsuțe și țineau bicicletele rezemate de ziduri. Așa porneau conversațiile între vecini și se creau legături între oamenii care sunt aduși împreună printr-o clădire.

Pe locul unde înainte exista un cinematograf privat, după mai multe negocieri între municipiu și proprietarii privați, pământul a fost recuperat de către administrația publică și a devenit șantier pentru locuințe sociale. Întregul demers a durat 4 ani, dar în doar 9 săptămâni blocul a fost ridicat. Sunt 85 de apartamente de 30 m², construite cu materiale sustenabile și gândite să acomodeze nevoile rezidenților pentru următoarea sută de ani. Fiecare etaj are 18 astfel de apartamente. Pentru că cinematograful a fost emblema cartierului, a fost amenajat la baza o sală subterană care va fi deschisă în perioada următoare și va îndeplini funcția de cinema administrat de municipiu.

Planul clădirii a fost ales în urma unui concurs adresat arhitecților

Designul clădirii a fost ales printr-o competiție adresată arhitecților, jurizată de un comitet multidisciplinar, cu reprezentanți de la AMB și de la Colegiul Arhitecților. Baza desginului declarat câștigător este deschiderea față de comunitate și sustenabilitatea materialelor. Costul construcției este de 10 milioane de euro, aproximativ 1000 euro per m² construit. Fiecare locuință are 5 sau 6 module, primul în care se face accesul fiind bucătăria. Există două sau trei dormitoare, în funcție de apartament. Pentru a utiliza la maximum spațiul de la etaj, au fost eliminate coridoarele. Pentru ca un locatar să ajungă la apartamentul său, trebuie să aleagă pe care dintre cele patru scări trebuie să urce ca să intre direct la prima poartă care îi separă balconul interior de spațiul public, după care să intre în apartament. Ideea aceasta a fost pentru a încuraja interacțiunea între vecini.

Modul de atribuire al acestora către beneficiari este sub formă de loterie. Pentru a se califica să intre în loterie, oamenii trebuie să demonstreze că au un venit minim necesar plății chiriei cât și că se încadrează într-un plafon maxim. Chiria pe o lună este de 490 euro, dar există posibilitatea și ca oamenii să cumpere acel apartament la prețul de 2000 euro m² util. Dacă sunt extrași de pe lista de înscriere, noii locatari sunt bineveniți în complex.

Locuințele sunt gândite să reziste pentru următorii 100 de ani

La nivel de design sustenabil putem să vorbim despre lemn ca material favorit, dar și de alimentarea pe sisteme de pompe solare care alimentează locuințele cu apă caldă. Lemnul are calitatea de a absorbi excesul de umiditate pe timpul verii și a ajuta la răcorirea locuinței.

Fiecare apartament are o dublă orientare, una spre curtea interioară și una către stradă. Pe lângă curtea interioară, și acoperișul este accesibil ca spațiu comun unde locatarii se pot întâlni și petrece împreună timpul liber. În plus, pentru a nu se simți închiși în apartamente, datorită designului circular al încăperilor și al modulelor care se pot aranja în funcție de nevoi, locatarul nu simte că e sub presiunea de a sta între patru pereți.

Sistemul de construcție al fațadei și rosturile structurale se bazează pe legături mecanice, evitând utilizarea schelelor. Partea exterioară a clădirii este construită cu plasă de sârmă sudată, care oferă atât protecție solară cât și facilitează aerisirea. Un lucru apreciat de locatari este și faptul că aceste structuri metalice pot fi personalizate, fie prin anumite decorațiuni sau pur și simplu prin asocierea lor cu plantele.

Locuințele sociale văzute în Zona Metropolitană Barcelona sunt un model de inspirație pentru modul în care acestea pot oferi confort pentru cetățeni în timp ce folosesc materiale cu amprentă redusă de carbon și păstrează identitatea cartierului în care sunt construite. Persoanele cu venituri modeste, cum ar fi artiștii sau tinerii profesioniști, au nevoie de astfel de spații unde să trăiască și care să le ofere un start în viață. Faptul că AMB se gândește la aceștia și la cum oamenii din diferite drumuri ale vieții pot fi incluși ca cetățeni activi în viața orașului este lăudabil și un model care ar trebui replicat în cât mai multe locuri.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.