Noul leadership în administrație

Un alt episod al Urban Talks, despre noul leadership în administrație, i-a avut ca invitați pe Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei și Andrei Carabelea, noul primar din Piatra Neamț.

Conversația a început cu o întrebare poate deja mult prea adresată, și anume: „ce o să faceți când o să ajungeți, în prima zi, la primărie?” Ambii invitați au răspuns că au foarte multă treabă, însă, punctual, Dominic Fritz spune că măsurile cele mai importante sunt în legătură cu organizarea internă a primăriei. Își dorește să cunoască angajații, să decidă cine ce va face și să realizeze un audit intern. De asemenea, vrea să ia noi măsuri referitoare la Timișoara – Capitală Culturală Europeană (printre care procese transparente legate de finanțările programului cultural, consultarea cu instituțiile culturale și cu cei din sectorul independent cultural, dar și menținerea unui echilibru între eficiență și rapiditate, pentru a nu mai pierde încă patru ani) și să demareze cât mai repede procedurile pentru un nou departament în primărie, care se va ocupa de fiecare cartier. „Primele zile, săptămâni, poate chiar luni, vor fi dominate de această pandemie și de combaterea ei. Vrem, în Timișoara, să fim un oraș exemplar pentru combaterea ei și să implicăm toată comunitatea pentru a trece bine prin aceste vremuri grele”, adaugă el.

Și la Piatra Neamț, Andrei Carabelea pleacă cu gândul de a-și cunoaște noii colegi, pentru a afla care sunt performerii organizației. „Pornind de la colaborarea cu ei, sper să reușesc să recâștig încrederea cetățenilor, pentru că este vorba de o distanțare care s-a construit în timp, chiar înainte de apariția Covidului, și anume distanțarea dintre cetățean și responsabilii publici”, spune el. Își dorește să identifice acești oameni-cheie, pe care să-i promoveze intern, cu intenția de a fi modele pentru colegii lor, dar și extern, pentru ca cetățenii din Piatra Neamț să vadă că există oameni de calitate în primărie. Vrea să mențină contactul cu alegătorii, pentru că e „un om în slujba oamenilor.” În vedere are și el acest audit, pentru a cunoaște realitățile pe care încă nu le știe din primărie.

Priorități la nivel de investiție

La Timișoara, Dominic Fritz spune că bugetul nu este foarte echilibrat în acest moment, bugetul de investiții real fiind doar de aproape 15%, restul fiind buget de funcționare. Își dorește ca fondurile europene să fie mult mai bine gestionate. „S-au semnat foarte multe contracte în ultimii ani, dar proiectele nu sunt implementate. E important să prioritizăm foarte bine și să atragem pentru tot ce putem fonduri europene – trebuie să investim în reabilitarea termică a blocurilor, ne dorim să extindem spațiile verzi în Timișoara. Mai sunt și investiții mari, care nu țin doar de noi – un nou stadion, o sală polivalentă, dar și infrastructura mare în jurul Timișoarei”.

Obiectivul lui Andrei Carabelea este ca în patru ani, Piatra Neamț să fie cel mai verde și curat oraș al Moldovei, pentru că în prezent nu mai are statutul de „perlă a Moldovei”, fiind un oraș destul de „prăfuit”. Una dintre priorități este atragerea banilor europeni, primele investiții vizând asigurarea realizării proiectelor câștigate de primărie în ultimii ani, dar și scrierea de proiecte și lărgirea echipei de profesioniști din cadrul primăriei, pe zona de scriere și implementare proiecte. Va dori să conecteze comunitățile din jur la utilități și la infrastructură rutieră și să realizeze un transport urban metropolitan de calitate. „Ne dorim să încurajăm și să stimulăm o educație în care părinții să aibă încredere, să-și ducă copiii la școală, iar ei să meargă cu plăcere, și un sistem de sănătate care să prioritizeze prevenția. Este mai ieftin și mai eficient să previi, decât să tratezi”. Ambele au în centru laitmotivul campaniei lui, „mens sana in corpore sano.

Cum vor fi implicați cetățenii?

Andrei Carabelea crede că faptul că provine din zona societății civile, că a făcut voluntariat, reprezintă un mare avantaj pentru el. „Am descoperit oameni care își doresc să participe. Prima cale pentru a face acest lucru este să-i întrebi care cred că sunt problemele esențiale ale orașului, ce au făcut până acum, ce este dispus să facă de acum înainte, care este nivelul de expertiză și care este disponibilitatea pe care vrea să o ofere. Voi crea această platformă pentru a implica oamenii care sunt dispuși să participe.

Dominic Fritz spune că prima lui prioritate este să se uite în interiorul administrației și să creeze o structură organizațională în cadrul primăriei, care să înțeleagă că rolul administrației este să coaguleze și să fie un motor pentru inițiativele care vin din comunitate. „Asta înseamnă să avem acești manageri de cartier, pentru că degeaba ai consilii consultative de cartier, unde oamenii din comunitate strâng idei și se fac sesizări, dacă nu ai o structură în primărie care să le preia. Un alt punct important este felul în care comunicăm din partea primăriei, o să fie o comunicare reciprocă, în care să avem dezbateri publice adevărate.” Crede că dacă ne folosim de tehnologie pentru a crește informarea și participarea oamenilor, se poate transforma felul în care interacționează cetățenii și instituțiile publice. De asemenea, își dorește ca fiecare departament din primărie să implice stakeholderii importanți din domeniul respectiv din oraș, dar și ca persoanele cu dezabilități să-și spună problemele într-un cadru mai formal.

Discuția a continuat cu provocarea lui Grațian Mihăilescu, de a-și pune unul celuilalt câte o întrebare, dar și cu răspunsurile celor doi invitați la întrebările adresate de urmăritori. Pentru mai multe detalii puteți urmări aici întregul urban talk:




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.