home Arhitectură & Design, Managementul deșeurilor Orășelul din PET-uri construit în Panama

Orășelul din PET-uri construit în Panama

Cu siguranță puțini dintre noi ne-am gândit vreodată că putem recicla sticle din plastic pe post de cărămizi din care să ne construim o locuință.  Un site American numit Instructables a realizat o scurtă listă cu pașii care trebuie luați în calcul de cineva care dorește să își construiască o astfel de casă.

Sticlele de plastic umplute cu nisip, folosite pe post de cărămizi, ne pot asigura o locuință rezistentă timp de peste 300 ani.

Nu știm sigur dacă locuitorii unei micuțe comunități din Panama au respectat pașii indicați de americani,dar cu siguranță știm că ceea ce au realizat ei este impresionant.

Pentru că se săturaseră de mizeria pe care aceste deșeuri o creeau în zona lor, s-au hotărât să folosească pet-urile pe post de materiale de construcții, astfel au creeat un mic orășel.

Având “materiale” din belșug, cei din Panama speră să construiască 120 de imobile de diferite dimensiuni.

Casele sunt construite pe cadre de oțel și armături metalice,care mai apoi sunt umplute cu sute de sticle de plastic reciclate.După montarea acestora și trasarea cablurilor electrice nu mai rămâne decât finisarea fațadelor și a interiorului.

Localnicii sunt încântați de ideea că acest neobișnuit material de construcție va izola termic locuința,păstrând în interior o temperatură optimă de locuit,de circa 17 grade Celsius.  Se pare că această idee a fost una de success,deoarece în zonă s-au ridicat o serie de astfel de case și cu siguranță ele se vor înmulți continuu,datorită faptului că această “tehnologie de construcție” oferă multiple avantaje precum:

1. Costul redus al materialelor de construcție.
2. Rezistența materialului de plastic,rezistentă la greutăți.
3. Durabilitatea materialului de plastic.
4. Crearea unui mediu confortabil: vară în astfel de case este rece,iar în timpul iernii cald.

Nu putem decât să îi felicităm pe cei din Panama pentru ingeniozitatea lor și de ce nu să le urmăm exemplul.

Articol scris de Duicu Adina Bianca, studentă Universitatea de Vest, Timișoara. Dacă doriți să contribuiți cu materiale pentru HuB-ul nostru on-line, le puteți trimite pe office@urbanizehub.com


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Cafeaua – biocombustibil pentru transportul ... În încercările de a diminua efectele poluării și de găsi soluții sustenabile pentru reutilizarea deșeurilor alimentare, Londra apelează la o nouă surs...
10 orașe care au redescoperit frumusețea râurilor... Odată cu îmbunătățirea tehnologiei și a infrastructurii, oamenii au uitat de râurile care trec prin orașele lor. Recent, însă, putem vedea că unele or...
Kasita: Apartamentul deștept, ieftin și mobil Un proiect lansat în Austin, SUA, a creat un prototip al unei micro-locuinţe prefabricate, potrivitǎ oricǎrui spaţiu. Acest start-up numit Kasita, den...
Urban Talks | Cetǎţeni eco pentru orașe inteligent... Andreea Idriceanu Calev, Communication Manager al RoRec, a vorbit în cadrul Cluj Innovation Days despre cantitatea incredibilǎ de deșeuri electronice ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *