home Arhitectură & Design, Cultură Urbană, Orașele Viitorului, Proiecte & Orașe Picturile murale care purifică aerul și mesajele sociale pe care le transmit

Picturile murale care purifică aerul și mesajele sociale pe care le transmit

Compania franceză de băuturi alcoolice Pernod Ricard a lansat un proiect mural benefic pentru mediu în Mexic, pictând trei picturi murale cu ajutorul Airlite, o vopsea inovatoare folosită pentru a decontamina aerul într-un proces de fotosinteză improvizată. Când vopseaua este expusă la lumina soarelui, aerul din jur este oxigenat printr-o reacție chimică. O astfel de lucrare poate menține această reacție chimică pe o durată de până la 10 ani.

Pictura murală „Absolut Street Tree” se află pe clădirile din cartierele Cuauhtemoc, Juarez și Roma. Directorul brandului Pernod Ricard din Mexic, Ana Carolina Herrera, spune că obiectivul proiectului este să atragă atenția față de nevoia de artă urbană, astfel sensibilizând tinerii.

Herrera descrie contaminarea orașului drept una dintre problemele sale majore. Mesajul scris pe una dintre clădirile situate pe bulevardul Paseo de la Reforma, de către colectivul spaniol Boa Mistura, este „Soy porque somos”; care se traduce prin „Sunt pentru că suntem”. Acest mesaj sugerează că fiecare individ este o parte dintr-o entitate mai mare, „ca niște frunze unice pe același copac”.

Deși mesajele de conștientizare a pericolelor asupra mediului sunt principalul obiectiv al fiecărui mural, artistul mexican Revost a inclus teme de egalitate de gen în muralul său numit „El arbol de las serpientes” sau „Arborele șerpilor”.

Al treilea mural se află încă în lucru și este pictat de un artist mexican apreciat la nivel internațional, Seher One, care spune că piesa se încadrează în linia sa normală de lucru, care de obicei urmărește „stimularea curiozității” în legătură cu problemele actuale și „transformarea” procesului de gândire al publicului său.

Însă nu doar Mexicul a atras atenția către purificarea aerului. Și Europa se poate mândri cu inițiative care protejează sau măcar ajută la salvarea mediului înconjurator. 

Aflată în Roma, lucrarea intitulată Hunting Pollution realizată de artistul de stradă milanez Federico Massa (aka Iena Cruz) este compusă în întregime din vopsea anti-poluare. Se întinde pe 1.000 de metri pătrați pe o clădire cu șapte etaje din cartierul Ostiense și artistul a avut nevoie de 21 de zile pentru a finaliza proiectul.

Muralul înfățișează stârcul tricolor, originar din zonele de coastă din cele două Americi. Dintre muzele operei, Cruz spune că „inspirația de a utiliza stârcul vine mai ales din faptul că este un animal aflat în pericol de dispariție. Cea mai mare parte a activității mele este influențată de dorința de a atrage atenția asupra problemelor de mediu, cum ar fi încălzirea globală și dispariția speciilor de animale. În cazul acestui mural, stârcul lung și elegant s-a potrivit perfect cu înălțimea clădirii.”

Airlite neutralizează poluanții și smogul, readucând aerul într-o stare mai pură. Cantitatea de vopsea folosită în Hunting Pollution din Roma are capacitatea de a curăța aerul în aceeași măsură ca o pădure cu 30 de copaci. Cruz spune că Airlite se usucă și devine ciment în patru ore, fiind foarte diferită de vopsea tradițională, ceea ce înseamnă că artistul trebuie să lucreze mai repede decât de obicei.

Muralul a fost susținut de Yourban2030, un grup feminin non-profit care se străduiește să crească nivelul de conștientizare a problemelor de mediu prin artă, cinema, modă și muzică. Hunting Pollution este cel mai recent mural din Ostiense, un cartier de acum sinonim cu arta urbană.

În aceeași ordine de idei, surprinzător sau nu, pe 26 septembrie, în orașul Bacău din România, acest manifest prin artă a luat viață pe una din clădirile orașului.

Prima pictură murală din Romania, intitulată „Intuiția”, se află pe blocul de lângă insula din Bacău și se întinde pe o suprafață de 250 metri pătrați, având o capacitate de filtrare a aerului similară cu cea a unei păduri de 250 metri pătrați.

Pictura a fost realizată prin proiectul ZidART, de către artistul român Opie Platon. Muralul „Intuiția” se deosebește de celălalte murale prin unicitatea lui: este singura lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, fiind tradusă în limbajul Braille.

Muralul reprezintă portretul unui nevăzător și universul acestuia, așa cum și-l imagineză o persoană cu dizabilități, în ciuda presiunii sociale pe care o simte. Acest mural este un mesaj despre incluziunea socială și persoanele cu dizibilități. El reprezintă doar unul din cele 6 seturi de picturi care se vor realiza în Bacău.

“Încă de la înființarea organizației ne-am propus să contribuim prin proiectele pe care le desfășurăm sau pe care le susținem la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Lucrarea inaugurată astăzi la Bacău prin proiectul ZidART reprezintă o premieră în România, deoarece în mijlocului unui oraș avem o operă de artă care purifică aerul, având efectul unei păduri. Sperăm ca astfel de inițiative să fie replicate la nivelul cât mai multor orașe, astfel încât oamenii să se poată bucura de aer mai curat și să arătăm că arta poate deveni o soluție pentru problemele de mediu cu care orașele noastre se confruntă”, a declarat Andrei Coșuleanu, președintele asociației Act for Tomorrow.

Surse: TelesurEnglish, Lonely Planet, StartONG

Foto: StartONG




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.