Spațiile verzi fac comunitățile mai rezistente la schimbări climatice, motiv pentru care acestea trebuie integrate în viața urbană. Râul Besòs din Zona Metropolitană Barcelona este un exemplu pentru cum oameni se pot reconecta cu natura în timp ce oferă protecție pentru flora și fauna în pericol.
Proiectul Metropolitan de infrastructură verde pentru recuperarea și renaturarea râului Besòs a fost derulat de către Area Metropolitana de Barcelona și Consiliul Local Santa Coloma de Gramenet. Scopul acestui proiect a fost să creeze un refugiu pentru biodiversitatea locală pe zona paralelă cu râul.
Bugetul de lucru inițial este de 1 milion de euro, dintre care 70% sunt fondurile AMB și 30% fondurile municipiului Santa Coloma, care este susținut cu fondurile europene ERDF. Prima fază o constituie spațiul dintre podul vechi și Cam Zam, locul unde va funcționa un coridor ecologic care va încuraja dezvoltarea speciilor în pericol de dispariție.
Situația de la care s-a pornit a fost de la o zonă utilizată doar ca tranzit. Nu exista ceva de care oameni să se simtă legați sau să le facă plăcere să se plimbe prin apropiere. A fost nevoie de un efort considerabil și de o viziune clară pentru cum ar trebui să arate zona.
Sursă foto: Metropoli
Zona în prezent
Am discutat cu Eva Pages Aregall, arhitect la AMB, despre proiectul de regenerare urbană. Pentru a atrage oameni, a fost gândită o infrastructură pentru pietoni și biciclete care se îmbină cu arta stradală. Promenada se desfășoară de-a lungul râului și a fost adaptată la strada care se află la un nivel superior. Pentru a trece râul, au fost create niște pasaje peste râu ca niște poduri. Priveliștea s-a îmbunătățit semnificativ față de cum era înainte de începerea acestui proiect.
Prima fază a proiectului a luat în considerare generarea de lagune pe malul drept al râului, dar și modelarea unui loc de vizitat unde oamenii pot învăța despre mediul înconjurător. Această „sală de clasă naturală” este gândită pentru familii, școli și studenții de la universitate ca aceștia să observe habitatele și speciile de animale din zona râului. În același timp, animalele sunt protejate prin designul natural al spațiului pentru a se putea dezvolta în pace. Prin această intervenție, se așteaptă ca populațiile de pești, amfibieni și reptile să se dezvolte complet până devin o sursă de hrană pentru păsări și mamiferele deja prezente în zonă. În acest sens, un obiectiv secundar este consolidarea populației de vidre într-o anumită porțiune a râului.
Anul 2027 este termenul limită pentru finalizarea proiectului. Faza a doua se va desfășura pe malul stâng pentru a conecta Besòs cu parcul Can Zam, ulterior fiind pus accent pe transformarea secțiunii care intră în Montcada și Reixac.
Eva Pages Aregall prezentând acțiunile de regenerare urbană
Strada la nivel superior, gândită pentru încurajarea mobilității active
Area Metropolitana de Barcelona este un exemplu de urmat pentru orașele și instituțiile care înțeleg că spațiul verde și râurile sau lacurile sunt de o valoare imensă pentru oameni. Cu cât acestea sunt mai aranjate, există zone unde pot fi desfășurate activități, pot fi observate păsări, pești sau alte animale în habitatul lor natural, cu atât oamenii vor fi mai tentați să își petreacă timpul liber în parc sau de-a lungul unui râu.