home Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe Relațiile internaționale sunt o prioritate pentru Barcelona Metropolitană

Relațiile internaționale sunt o prioritate pentru Barcelona Metropolitană

Internaționalizarea ajută la învățare, la schimbul de bune practici și la a înțelege cum problemele comune își pot găsi soluții adaptate la contexte locale. Area Metropolitana de Barcelona a creat un plan cu trei obiective principale la nivel mondial și european. Planul de internaționalizare este gândit ca un impuls pentru sustenabilitate, competitivitate, inovație și promovarea bunei guvernări a zonelor metropolitane.

Ne așteptăm ca până în 2050 să vedem cum urbanizarea se extinde din ce în ce mai mult și oamenii sunt tot mai atrași de mediile urbane. Aproximativ 2/3 din populația globului va trăi în orașe, care se vor confrunta cu problema acomodării acestui număr de cetățeni dar și cu probleme ce țin de asigurarea unui nivel optim de calitate al vieții. Poluarea, inechitățile de toate felurile, conflictele sau schimbările demografice sunt doar câteva dintre provocările următoarelor decenii.

Economia globală este strâns legată de puterea orașelor  și regiunilor. Statisticile arată că 70% din PIB-ul Uniunii Europene este creat și consumat de zonele metropolitane. Acestea ar putea fi și o soluție pentru provocările globale. Fondurile europene, în special cele legate de European Green Deal, susțin orașele și metropolele care derulează acțiuni pentru diminuarea amprentei de carbon. Internaționalizarea metropolelor a devenit un subiect principal pentru promovarea sustenabilității, incluziunii și conceptelor de smart cities.

Barcelona s-a dedicat de foarte mult timp să devină capitala Mediteranei și să consolideze spațiul Euro-Mediteran al păcii, stabilității și prosperității. Prin alianțe și suportul oferit altor zone metropolitane în procesele de dezvoltare sunt pilonii pe care se consolidează acest obiectiv. Pentru a avea impact la nivel european, Area Metropolitana de Barcelona s-a unit cu alte zone metropolitane prin European Metropolitan Authorities și a creat alianțe cu agenții sau rețele ca Eurocities, Metrex, UITP și ICLEI, dar și cu centre de cercetare sau think-tankuri ca Centrul Barcelonei pentru Afaceri Internaționale (CIDOB) și Institutul pentru Studii Internaționale al Barcelonei.

Xavier Tiana, Șeful Departamentului pentru Relații Internaționale, ne-a vorbit despre strategia de internaționalizare

Fondurile europene joacă un rol principal în procesele de internaționalizare. Datorită lor, la nivel metropolitan sunt implicați stakeholderi din diverse domenii împreună cu mai multe consilii locale. Fondul European de Dezvoltare Regională are un acord semnat de Guvernul Cataloniei și AMB cu o valoare de 30 milioane de euro pentru participarea în 50 de proiecte. Pe lângă atragerea de fonduri europene, strategia secundară a fost atragerea de finanțări internaționale publice și private care să sprijine acțiunile inovative în zone ce țin de soluții metropolitane.

Relațiile dintre AMB și Europa joacă un rol central pe agendă când vorbim de conturarea politicilor care să încurajeze zonele metropolitane și cooperarea între regiuni. Regiunea Mediterană este de o importanță culturală, economică, socială și de mediu extrem de ridicată pentru Barcelona. Masterplanul de Cooperare Internațională al AMB poziționează regiunea, în special zona de est, ca prioritate pentru politica de cooperare. Zona Metropolitană Barcelona și America de Sud împart o istorie de cooperare de lungă durată în domenii ca guvernanța metropolitană, ecologie, tranziție digitală și politici de coeziune socială. Transferul de cunoștințe și schimburile economice cu Statele Unite ale Americii, Canada și Asia sunt o prioritate pentru planul de internaționalizare al Area Metropolitana de Barcelona. Discuțiile cu Africa se centrează pe cooperare descentralizată și schimbul de cunoștințe cu stakeholderii din continent.

Area Metropolitana de Barcelona este o instituție care are foarte multe de spus în privința bunei guvernări a zonelor metropolitane. Este o reală inspirație să vedem deschiderea pe care o arată la nivel internațional pentru alte orașe sau regiuni care vor să învețe cum să se autoadministreze mai eficient. După cum am prezentat în seria de articole dedicată bunelor practice din Barcelona Metropolitană, proiectele cu reală valoare sunt cele care conectează oamenii, care creează punți de colaborare între orașe și care pornesc schimbări la nivel de structură a administrației.

Barcelona Metropolitană este un actor principal pentru ideea de zone urbane funcționale care va aduce inovație pentru modul în care sunt gestionate zonele metropolitane, cum sunt implicați cetățenii în procesele decizionale și cum sustenabilitatea este pusă în prim-plan.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.