Smart City 2.0: De la Concept la Realitate Urbană

Singapore, cunoscut ca City in a Garden, nu este doar un oraș cu peisaje impresionante și arhitectură spectaculoasă; este și un model global al orașelor inteligente și durabile. În contextul unei urbanizări rapide, cu provocări semnificative, Singapore este o sursă de inspirație, ilustrând modul în care tehnologia și inovațiile pot metamorfoza un oraș într-un mediu urban inteligent, eficient și prietenos.

Viziunea de Oraș Inteligent   Singapore și-a definit viziunea de oraș inteligent cu un accent pe inovație și sustenabilitate. Strategia sa cuprinzătoare a integrat tehnologii de ultimă oră pentru a rezolva problemele urbane, incluzând transportul, gestionarea deșeurilor, eficiența energetică și implicarea cetățenilor.

Sistemul de Transport Eficient: Orașul și-a câștigat reputația prin implementarea de către guvern al sistemului „Certificate of Entitlement” (COE). În esență, COE este un drept de a deține și utiliza o mașină în Singapore pentru o perioadă de 10 ani. Pentru a obține un COE, șoferii trebuie să participe la o licitație. Aceasta înseamnă că, pe lângă prețul mașinii în sine, proprietarii de mașini trebuie să plătească și o sumă semnificativă pentru COE. Această abordare a dus la creșterea masivă a costului total de achiziție a mașinilor în Singapore și a fost concepută pentru a încuraja utilizarea eficientă a mașinilor pentru a reduce congestiile de trafic. Este un exemplu de măsură guvernamentală adoptată pentru a aborda probleme specifice legate de infrastructura urbană și mobilitate într-un oraș dens și aglomerat precum Singapore.

Cât despre standardele ridicate transferate transportului public, orașul este renumit pentru sistemul său de transport public eficient și pentru adoptarea tehnologiilor avansate în acest domeniu. Plata electronică a devenit o componentă fundamentală a sistemului de transport din Singapore. Sistemele de carduri inteligente și aplicațiile mobile permit călătorilor să plătească cu ușurință pentru călătoriile lor, eliminând necesitatea manipulării banilor cash și facilitând procesul de îmbarcare și debarcare. Optimizarea rutelor în timp real este un alt aspect-cheie al eficienței sistemului de transport. Tehnologii avansate, precum sistemele de gestionare a traficului și algoritmi de planificare a rutelor, monitorizează în permanență condițiile de trafic și ajustează rutele mijloacelor de transport în funcție de fluxul actual de pasageri și de evenimentele în desfășurare. Această abordare asigură că cei care călătoresc beneficiază de trasee optimizate, reducând timpul de călătorie și minimizând inconveniențele asociate traficului. Sustenabilitatea este un alt element-cheie al sistemului de transport din Singapore. Înființarea și promovarea mijloacelor de transport public eco-friendly, precum autobuzele electrice și trenurile cu propulsie electrică, au contribuit la reducerea emisiilor de carbon și la îmbunătățirea calității aerului în oraș.

Gestionarea Inteligentă a Deșeurilor: În domeniul Gestionării Inteligente a Deșeurilor, Singapore a adoptat o abordare revoluționară prin implementarea senzorilor și a tehnologiei Internet of Things (IoT). Această inovație a redefinit complet modul în care orașul abordează reciclarea și gestiunea deșeurilor. Cu ajutorul senzorilor inteligenti, fiecare container de deșeuri devine un nod conectat în rețeaua vastă a orașului, furnizând date în timp real despre nivelurile de umplere. Sistemele de monitorizare inteligente colectează și analizează aceste informații, permițând autorităților să înțeleagă în detaliu modul în care se generează și se acumulează deșeurile în diferite zone. Prin intermediul tehnologiei IoT, Singapore a reușit să optimizeze colectarea deșeurilor prin ajustarea rutelor în funcție de necesități. Atunci când un container atinge un nivel critic de umplere, sistemul trimite alerte și ajustează ruta camionului de colectare pentru a evita depășirea capacității și pentru a asigura eficiența în timp real. Această abordare nu numai că maximizează eficiența în procesul de colectare, dar contribuie și la reducerea emisiilor de carbon, deoarece vehiculele de colectare pot opera cu rute mai bine planificate și mai scurte.

Clădiri Inteligente și Eficiență Energetică: Orașul este „acasă” pentru o serie de clădiri inteligente care utilizează tehnologii avansate pentru a optimiza consumul de energie. Clădirile Inteligente din Singapore reprezintă o inovație notabilă în peisajul urban, contribuind semnificativ la eficiența energetică și la confortul locuitorilor. Aceste structuri moderne sunt dotate cu tehnologii avansate care permit optimizarea consumului de energie în mod inteligent. Sistemele automate din aceste clădiri reglează iluminatul în funcție de nivelurile de lumină naturală disponibile. Senzorii de lumină monitorizează constant intensitatea luminii externe, iar sistemele inteligente ajustează automat iluminatul intern pentru a minimiza consumul de energie fără a compromite confortul vizual al ocupanților. Climatizarea este gestionată eficient prin intermediul sistemelor inteligente de control al temperaturii. Acestea monitorizează condițiile meteo externe și modul în care spațiile interioare sunt utilizate pentru a regla temperatura și umiditatea în mod optim. Astfel, clădirile inteligente contribuie nu doar la economisirea de energie, ci și la crearea unui mediu interior confortabil și sănătos pentru locatari. Un alt aspect cheie al clădirilor inteligente din Singapore este utilizarea materialelor și a echipamentelor eficiente energetic. Izolarea termică avansată și ferestrele cu sticlă inteligentă contribuie la reducerea pierderilor de căldură sau căldură excesivă, oferind o eficiență energetică sporită. Această abordare integrată la nivel de clădire înseamnă că eficiența energetică nu este doar un obiectiv, ci o realitate palpabilă în viața de zi cu zi a locuitorilor.

Spații Verzi și Biodiversitate Urbană: În ciuda urbanizării accelerate, Singapore a păstrat și dezvoltat spații verzi extinse, contribuind la biodiversitatea urbană. Parcurile și grădinile nu sunt doar estetice, ci și elemente-cheie în abordarea holistică a orașului inteligent și durabil.

Implicarea Cetățenilor: Singapore nu se limitează doar la implementarea tehnologiei; încurajează și implicarea activă a cetățenilor. Prin intermediul aplicațiilor mobile (Singapore Green Plan 2030 App)  și a platformelor online, locuitorii sunt informați, participă la procesul de luare a deciziilor și contribuie la modelarea viitorului orașului lor.

Cu progresul remarcabil în domeniul urbanismului inteligent și al sustenabilității, Singapore servește drept model pentru orașele din întreaga lume. Prin abordarea integrată dar cu o orientare clară către inovație, demonstrează că orașele pot prospera, menținându-și în același timp identitatea culturală și contribuind la protejarea mediul.
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.