Stimate d-le Primar

În câteva zile, îmi vei cere atenția și votul. Mi-aș dori să faci acest lucru în fiecare zi în care ocupi această poziție atât de importantă. Pentru mine ești cea mai importantă rotiță a administrației publice din România, căci deciziile luate de tine (sau lipsa deciziilor) au cel mai mare impact asupra vieții mele de zi cu zi. De tine depinde cel mai mult dacă eu voi pleca din țară, sau dacă mă voi întoarce. 

Dialogul pe care îl porți cu investitori privați și succesul în a atrage locuri de muncă la nivel local, îmi pot asigura un salariu decent pentru mine și familia mea. Fără un loc de muncă bine plătit, nu am alte opțiuni decât să plec altundeva. Ca atare, când îți faci planul de campanie, gândește-te bine la acest subiect. Puțină lume vorbește despre crearea de locuri de muncă în campanie, chit că acestea sunt vitale pentru toți celor cărora le vei căuta votul.

Și, să ști că nu vreau neapărat un salariu la fel de mare ca afară. Sunt dispusă să lucrez pe bani mai puțini atât timp cât fac ceva ce îmi dă însemnătate și respect de sine. Vreau însă un oraș ca afară! Aici nu sunt dispusă să fac rabat. Vreau ca fiecare plimbare prin oraș, oricât de banală, să fie una care să mă umple cu energie pozitivă. Știu că nu ai moștenit un oraș cu patrimoniul cultural al Pragăi sau bugetul Vienei, dar sunt lucruri ce pot îmbunătăți calitatea vieții, fără a costa o grămadă de bani.

În primul și în primul rând, aș dori mai mult verde. Nu e mare brânză să te asiguri că fiecare stradă din localitate are măcar puțin verde. Nu costă mult să plantezi un copac, deși ar merita să cheltui niște bani pentru un peisagist profesionist, având în vedere că fiecare copac plantat va însenina viața oamenilor ani buni – mult după ce tu îți vei fi terminat mandatul. Eu una iubesc teii și socul – îmi fac fiecare primăvară mai frumoasă și mai parfumată.

Cred că mai toate orașele noastre au nevoie de mai mult frumos. De bine de rău, ai pus zona centrală la punct. Nu ai prea făcut însă mare lucru pentru cartierele de blocuri în care bună parte din noi trăim. Aceste cutii de beton odioase, turnate pe repede-înainte pentru ca un funcționăraș de partid să își facă cota, au simțul estetic al unui pumn în gură. Ai fi zis că mai rău de atât nu se poate, dar ce s-a construit după 1989 este de-a dreptul moartea pasiunii. Ca atare, ai grijă de Arhitectul Șef de la tine din Primărie, și încearcă să îți aduci câți mai mulți urbaniști buni aproape. Dacă nu îi găsești în România, adu-i de afară. Merită investiția, căci ce clădești acum va rămâne pentru multe generații de acum încolo. E bine că se construiește; e bine că se reabilitează; dar ar fi și mai bine dacă aceste intervenții s-ar face cu cap. Și, dacă tot suntem aici, poate găsești o soluție pentru blocurile hidoase în care bună parte trăim – ceva mai mișto decât un strat de polistiren și unul de vopsea. Știu că nici un primar din România nu a venit deocamdată cu o soluție pentru aceste blocuri, dar poate vei fi tu vizionarul care dă tonul pentru restul.

În zonele publice importante, s-au mai făcut investiții în ultimii ani. Mi-aș dori însă ca mai multe din aceste investiții să se facă prin concursuri de soluții și prin implicarea unor urbaniști de valoare. Mai bine faci un lucru odată și bine, decât de multe ori și prost. Eu trec prin piața centrală în fiecare zi și acolo stau seara cu prietenii la o bere. Aș vrea să vin și să plec din centru cu un zâmbet pe buze.

Poate pare trivial să ceri mai mult frumos, dar pentru mine frumosul este un catalizator pentru o comunitate mai puternică. Iar o comunitate mai puternică, înseamnă și o viață mai lungă și mai împlinită. Uită-te la italieni, spanioli, sau japonezi – au comunități frumoase, închegate și longevive. Schimbările ce le poți face acum, nu toate ușoare, pot să schimbe profund viața comunității ce te-a votat. Nu e lucru puțin, nu?

În cele din urmă, m-aș bucura să mă întrebi mai des ce așteptări am de la tine – nu odată la 4 ani. Promit că nu o să o iau personal dacă nu implementezi ceea ce propun. Aș vrea să știu însă că sunt ascultat, și că am în tine un partener. Aș vrea să te văd pe stradă și să ne salutăm ca prieteni. Mai mult, m-aș bucura să ne vedem peste 40 ani la un pahar de vin, în piața reabilitată de tine, și să îți mulțumesc pentru ce ai făcut pentru mine.

O membră a comunității UrbanizeHub

[Nota editorului: https://citadini.ro/ va oferă o platformă unde puteți spune ce doriți de la orașul dumneavoastră și ce soluții propuneți pentru o comunitate ma bună.]

Sursă Poză: Macquairie
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.