Proiect din Timișoara promovat la Roma

Patrimoniul construit al Timișoarei este unul important și trebuie cunoscut și în afara granițelor țării. Acesta este principiul care ghidează cel mai nou proiect semnat Expose Architecture și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș. Timișoara Premium Exposed City este un proiect lansat în premieră în România, ce are ca scop restaurarea imobilelor de patrimoniu ale urbei de pe Bega.

Obiectivul proiectului este creșterea, până în 2021, a  numărului de clădiri restaurate, crearea și promovarea pe termen lung a branding-ului de patrimoniu la nivel de oraș, cu impact regional, național și european.

Concret, vizează identificarea unui număr de 20-30 de imobile din zonele istorice ale Timișoarei (Traian, Iosefin, Cetate), care vor fi promovate pentru a atrage investitori (finanțatori), în vederea restaurării lor.

Originalitatea și inovația proiectului constau în faptul că tot acest demers se va face public printr-o platformă digitală unde toate clădirile vor fi marcate, unde cetățenii pot urmări în timp real ceea ce se întâmplă cu aceste imobile.

Este primul proiect la nivel național care vine cu o abordare privată a patrimoniului cultural și își propune ca imobilele identificate să fie restaurate de către firme și companii străine sau românești care doresc să se implice în schimbarea feței orașului Timișoara.

În acest sens va avea loc un eveniment în capitala Italiei. Este vorba despre o expoziție de proiecte-exemple de bună practică, eveniment găzduit de Accademia di Romania din Roma. „Manifest pentru Patrimoniu – Timișoara Premium Exopsed City” care își deschide porțile oficial în 24 aprilie, la ora 18:00, în sala de expoziții de la Accademia di Romania.

Evenimentul-manifest este unul de informare și de sensibilizare a opiniei publice cu privire la bogăția valorică a clădirilor istorice din Timișoara și la stadiul precar de conservare al acestora și are ca scop semnalarea necesității de intervenție imediată și de coagulare a tuturor factorilor de decizie, în acest sens.

“Timișoara Premium Exposed City este un proiect născut din idealismul unui grup de oameni visători, dar pragmatici și reprezintă angajamentul colectiv al implicării în comunitate, emergent restaurării și conservării patrimoniului construit.

Asumarea revitalizării entității arhitecturale reflectă mobilitate, determinare și capacitate evolutivă. O provocare iminentă pentru oraș este titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, prilej pentru care clădirile istorice trebuie pregătite/restaurate pentru a putea fi admirate la adevărata lor valoare.

Totodată, 2018 – Anul European al Patrimoniului Cultural dă ocazia celor interesați de a aduce în atenția publicului problematici complexe legate de restaurare și intervențiile pe clădirile istorice.

„Este un proiect lansat din spirit civic pentru realizarea căruia este nevoie curaj, de relaționare și implicare directă, motiv pentru care facem apel la toți cei ce au putere financiară, de decizie, socială, media și care cred în șansa lor de a marca istoria Timișoarei.” – Arhitect Raluca Pescar, Președinte al Asociației Expose Architecture

CoverPhoto: Banatul azi

 
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.