home Arhitectură & Design, Comunitate, Cultură Urbană Cum putem modela fața unui oraș?

Cum putem modela fața unui oraș?

În dezvoltarea și planificarea unui oraș sunt implicați o serie de specialiști, în frunte cu urbaniștii și arhitecții. O profesie mai puțin cunoscută și la care rar se apelează în România este aceea de specialist în iluminat, adică un lighting designer. Și asta chiar dacă iluminatul joacă un rol foarte important în calitatea spațiilor publice, mai ales în contextul orașelor contemporane care sunt active 24 de ore din 24.

Ce este un lighting designer?

O profesie foarte tânără, ea a evoluat din lumea teatrului. Acest lucru este foarte evident pentru că atunci când se elaborează un proiect de iluminat al unui oraș, al unei fațade ori al unui restaurant, ele sunt tratate ca niște scene. Un lighting designer poate, prin lucrările sale, să provoace diferite emoții publicului.

Povestea primului proiect de iluminat arhitectural este haioasă și în același timp evidențiază importanța controlului luminii și complexitatea acestui material. Arhitectul Philip Johnson a proiectat casa din sticlă – the Glass House – una dintre emblemele arhitecturii, cu scopul de a realiza o conexiune între spațiul interior și cel exterior.

La finalizarea construcției însă, beneficiarii se simțeau neconfortabil datorită reflexiilor luminii care transformau pereții de sticlă în niște „oglinzi”. Nu puteau observa mediul exterior, însă puteau fi văzuți de afară. Rezolvarea a venit din partea lui Richard Kelly , iar în acest fel s-a pus baza profesiei de architectural lighting designer.

Ce este un lighting master-plan?

Existența unui master-plan de iluminat aduce unui oraș plus valoare prin coerența, calitatea și eficiența iluminatului. Într-un master-plan sunt prevăzute diferitele strategii de iluminare și diferitele tipuri de lumină și intensități luminoase ce pot fi folosite în funcție de specificul zonelor și de ierarhia diferitelor puncte dintr-un oraș.

Prin master-plan sunt prevăzute strategii de iluminare care să sporească siguranța și senzația de confort a publicului. Sunt prevăzute și puncte pentru amplasarea de instalații de artă luminoasă care vor da o identitate acelor locuri și le vor activa social.

Lumina poate să atragă oamenii și să îi încurajeze să socializeze. Iluminatul înseamnă scenografie. Prin diferitele atmosfere create un spațiu vast poate fi perceput ca și o serie de locuri ce indică publicului o varietate de funcțiuni.

Pentru a fi atrași să ne oprim într-un loc pentru a povesti și interacționa cu oamenii din jur avem nevoie de o anumită atmosferă și de un anumit fel de lumină care să ne aducă aminte de o cameră interioară. Fiecare scenariu are nevoie de un tip de lumină care să ne introducă în atmosfera potrivită și să ne facă să ne simțim confortabili și în siguranță.

Arhitectura unui oraș face parte din identitatea acelui loc și al acelei societăți. Iluminatul arhitectural  face prezent mediul construit și pe timpul nopții. Felul în care este iluminată o clădire poate să îi evidențieze caracterul său din timpul zilei.

Iluminatul arhitectural al unui oraș este obligatoriu să fie subordonat unui master-plan general de iluminare al orașului. Oamenii sunt atrași de lumină și prin lumină se pot creea ierarhii, iar acea ierarhie a clădirilor pe timpul nopții trebuie stabilită prin prisma istoriei locului și a valorilor societății. Apreciem coerența spațiului public și al orașului pe timp de zi. Aceeași coerență trebuie regăsită și prin iluminarea clădirilor pe timpul nopții.

Instalațiile de artă luminoasă au mesaje puternice, stârnesc dialog și dezbatere și ne încurajează să introspectăm. Mai mult, aceste opere pot fi chiar și interactive. Instalațiile de lumină sunt foarte importante pentru un oraș pentru că activează social zonele in care sunt expuse, atrăgând oamenii spre ele, dar și pentru că ele vor da o identitate acelor locuri. O serie de orașe precum Amsterdam, Gotheburg, Helsinki, Lyon au mizat pe puterea artei luminoase și au inclus in strategia lor de dezvoltare festivaluri de lumină.

Un alt aspect vizează ideea de securitate și siguranță. Printr-un iluminat adecvat poate fi ridicată siguranța unor locuri în mod uzual evitate (subtraversări, tuneluri, poduri, ieșirile din metrou, parcări), oamenii se pot simți în siguranță în parcuri. Tot prin strategii de iluminat siguranța participanților în trafic poate fi îmbunătățită.

Un subiect foarte des vehiculat este eficiența energetică. Din consumul total de electricitate la nivel global, iluminatul este responsabil pentru 19%.  În strategia de dezvoltare a orașelor eco-friendly, planificarea unui iluminat cât mai inteligent este esențială. Acest lucru se poate realiza prin corpuri de iluminat cu o tehnologie cât mai avansată ce au un consum redus de electricitate.

În paralel, este vitală conceperea unor sisteme controlabile de iluminat care să permită fluctuația nivelului luminii în funcție de necesitate: în funcție de prezența oamenilor în zonă sau de ora din noapte. Mai mult, iluminarea unui spațiu trebuie privită ca pe o acțiune complexă ce ține cont de materialele uzate, de orientarea luminii și de cantitatea de lumină. De multe ori, putem percepe un spațiu ca fiind foarte luminos datorită unor trucuri de proiectare ce necesită o cantitate redusă de energie luminoasă.

O mare cantitate din energia consumată pentru iluminat poate fi foarte ușor economisită prin orientarea corectă a corpurilor de iluminat astfel ca ele să fie focalizate doar spre locul dorit. În felul acesta nu vom avea doar un oraș eco-friendly, ci vom contribui și la reducerea poluării luminoase.

Poluarea luminoasă este un concept mai puțin tratat, însă acest fenomen ne poate afecta calitatea vieții și starea de bine. Folosirea inadecvată sau excesivă a luminii artificiale poate avea consecințe grave asupra mediului înconjurător,  asupra oamenilor  și poate afecta negativ climatul nostru.

Câți dintre noi nu am suferit de efectul deranjant al luminii de la stâlpii de iluminat amplasați fără nici o considerație față de zonele rezidențiale? Master-planul de iluminat al unui oraș este esențial deoarece prin el sunt realizate reguli și strategii de iluminare corectă dar și pentru că printr-un master-plan sunt prevăzute zonele mai luminoase și cele care trebuie să rămână naturale și mai întunecoase.

Before and during the 2003 Northeast blackout, a massive power outage that affected 55 million people. Photo by of Todd Carlson Source :darksky.org

Articolul de față este unul introductiv și face parte dintr-o serie mai amplă. În  articolele ce vor urma  vor fi expuse beneficiile  pe care un oraș le poate avea de pe urma colaborării cu un lighting designer și a existenței unui master-plan de iluminat.

Silvia Tripșa este arhitect și lighting designer din România. Ea a urmat cursurile de masterat în iluminat arhitectural ale KTH – Royal Institute of Technology din Stockholm. Ea profesează ca si lighting designer și este interesată de creșterea calității spațiilor publice prin intermediul iluminatului.

 

 

Cover Photo: CityDesign.It



One thought on “Cum putem modela fața unui oraș?

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.