Cititorii noștri sunt cetățeni implicați cărora le pasă de orașul in care trăiesc. Dorian ne-a trimis o radiografie a parcurilor din Timișoara, pentru că își dorește ca orașul să fie cât mai verde și cât mai prietenos cu cetățenii săi. Radiografia Parcurilor din Timișoara este o analiză obiectivă și sistematică, susținută de un număr de peste 140 de fotografii, ce au fost realizate în parcurile centrale din Timișoara, cât și în Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Analiza este realizată pe un număr de 12 parcuri:
Motivul principal pentru realizarea acestui raport este nevoia de a crește calitatea vieții pentru cetățenii care locuiesc în orașul Timișoara și de a atrage atenția autorităților locale asupra implementării unui plan real de îmbunătățire a ariilor verzi din zona centrală a orașului. Pe termen mediu și lung, viziunea generală este construirea un brand și dezvoltarea unei culturi originale în jurul parcurilor centrale ale Timișoarei. Centrul orașului, prin parcurile sale, ar trebui să devină o reală atracție turistică, prin care urbea să fie promovată la nivel național și internațional. De asemenea, ele să devină zone de sustenabilitate care să contribuie la reducerea efectului de ,,heat island” și la îmbunătățirea stării de spirit a locuitorilor săi.
Urmând exemplele proiectului Green Surge un proiect colaborativ între 24 de parteneri din 11 țări, finanțat de Comisia Europeană prin Schema FP7 și găzduit de University of Copenhagen, s-a realizat o listă a criteriilor de analiză pentru parcurile centrale din Timișoara. Cele șase criterii de analiză sunt următoarele: infrastructură, curățenie și aspect estetic, calitatea spațiului verde, multifuncționalitatea parcurilor, elementele culturale – artistice – turistice și integrarea activităților economice.
În urma analizei fiecărui parc am decis acordarea unui calificativ între o stea și patru stele. Calificativele acordate fiecărui parc în urma analizei bazată pe cele 6 criterii și raportate la parcul ideal descris în Green Surge:
1. Primele parcuri cu 3 stele:
- Parcul Rozelor
- Parcul Justiției
- Parcul Copiilor
- Grădina Botanică din Cluj-Napoca
2. Parcuri cu 2 stele
- Parcul Regina Maria
- Parcul Catedralei
- Parcul Botanic din Timișoara
3. Parcuri cu o stea
- Parcul Civic (Cetății)
- Parcul C.D. Loga
- Parcul I.C. Brătianu
- Parcul Iancu Huniade
- Parcul Andrei Mocioni
Nici unul din parcurile analizate nu a atins punctajul maxim de 4 stele. Media artimetică a punctajelor este 1.81.
Marea majoritate a parcurilor din zona centrală a Timișoarei se află într-un stadiu precar, iar problemele frecvent întâlnite la acestea, desprinse în urma analizei parcurilor și a evaluării generale, sunt lipsa curățeniei, lipsa întreținerii spațiilor verzi și lipsa diverselor elemente de mobilier urban.
Din punct de vedere al infrastructurii, spațiului verde și al curățeniei, multe parcuri sunt deficitare, iar din punct de vedere al elementelor multifuncționale, culturale, artistice, turistice și al integrării activităților economice, doar un număr limitat de parcuri prezintă aceste aspecte.
Dacă este să supunem unei statistici cele 11 parcuri din Timișoara deja analizate, calculând astfel media aritmetică a punctajelor acestora, obținem un calificativul general de doar 1.81 din 4 stele, ceea ce reprezintă un calificativ foarte slab în opinia noastră, deoarece credem că un parc trebuie să obțină minimum 3 stele din 4 pentru a fi considerat acceptabil.
Infrastructură: La nivel de infrastructură, cel mai apreciat este Parcul Justiției, iar cel mai dezapreciat este parcul Andrei Mocioni.
Parcul Justiției din Timișoara a luat 3 stele în topul Parcurilor, fiind apreciat la curățenie, estetică, calitatea spațiului verde și infrastructură. Sursă foto Wikipedia.
Curățenie și aspect estetic: Din punct de vedere al curățeniei și esteticii, Parcul Justiției este cel mai curat și cel mai estetic dintre toate, iar parcurile Andrei Mocioni și Iancu Huniade sunt cele mai neîngrijite și mai inestetice.
Calitatea spațiului verde: În ceea ce privește spațiul verde, ultimele locuri din clasament le sunt distribuite
următoarelor parcuri: Parcul Andrei Mocioni, Parcul Loga, Parcul Civic, Parcul Huniade și Parcul I.C. Brătianu, iar primul loc îi revine Parcului Justiției.
Dacă la capitolele infrastructură, spațiu verde, curățenie și aspect estetic putem spune că avem un câștigător clar, Parcul Justiției, la capitolele multifuncționalitate, elemente culturale, artistice, turistice și integrarea activităților economice nu avem momentan niciun parc care să răspundă acestor criterii. Problema este că aproape 90% dintre parcurile deja existente nu și-au atins nici măcar jumătate din potențial dacă este să facem referire la cele trei capitole menționate mai sus.
Multifuncționalitatea parcurilor: Singurul parc care se poate încadra unui nivel mediu de satisfacție din punct de vedere al multifuncționalității este Parcul Copiilor, dar din punct de vedere al mentenanței periodice, acesta se încadrează unui nivel minim de satisfacție.
Parcul Copiilor a primit 3 stele in topul nostru. Sursă foto Eventya
Elemente culturale, artistice și turistice: Elementele de acest tip se găsesc răzleț în anumite parcuri, cum ar fi Parcul I.C. Brătianu, Parcul Regina Maria și Parcul Iancu Huniade, dar ele nu sunt întreținute periodic, fapt ce a
dus la o degradare a acestora.
Integrarea activităților economice: Integrarea activităților economice într-un parc reprezintă un concept destul de nou în țara noastră. Dacă este să exemplificăm un parc din Timișoara în care se practică aceste activități, atunci nu putem face referire decât la Parcul Copiilor, locul în care putem găsi doar două puncte de vânzare mobilă (mașină de înghețată și cafenea pe roți).
Într-un viitor articol vom veni cu soluții de ansamblu (cum ar fi realizarea unui masterplan de parcuri) dar și soluții specifice ce țin individual de parcurile din Timișoara. Acest gen de abordare integrată ar putea fi realizat pentru toate parcurile din orașele din România, astfel încât cetățenii să se bucure de orașe verzi și prietenoase.
Dorian Curcanu, absolvent al Politehnicii din Copenhaga, Danemarca. Experiență de 4 ani ca inginer în Londra, Marea Britanie. Pasionat de administraţie publică locală dezvoltarea urbană sustenabilă.
CoverPhoto: Eye in the Sky
Criteriile voastre scârțâie rău de tot.
1. Nu poți integra ,, funcțiuni economice-comerciale” în parc. Nu orice fel de… Ai chef de mici pe spațiul verde ia-ți agregatul și grătarul și mergi pe ruinele falezei în boscheți la Brăila și te delectează. Nici cu comercianții (speculanții) actuali nu sunt de acord, să-și ia sucurile și vata de zahăr și sa vină cu rulotele la evenimente culinare gen Street Food. Ori e peluză și spațiu recreativ de calitate ori e bișnițărie.
2. Obiectivitatea studiului lasă și ea de dorit. Multe din parcurile analizate au 2/3 din ele funcțiuni culturale ( scene și amfiteatre în aer liber pentru spectacole și concerte ținute vara Rozelor Catedralei doar câteva exemple), așadar voi aveți habar ce îndrugați aici?!?
3. Experții clujeni a ajuns să analizeze parcurile Timișoarei??? =]]]]]]] Ce suprafața verde are Timișoara pe cap de locuitor ? (locul 2 real după București) și Clujul?, care include pădurile Făgetului și Hoia (ce nu aparțin administrativ teritorial) ca să tragă statistica în sus că nu se încadrează în cerințele minime impuse de Comisia Europeană pe cap de locuitor=]]]]]]] Oradea idem.
De la acest punct discuțiile ca să nu mai vorbim de comparații devin futile și inutile. Și nu e mândrie/ fudulie, ci obiectivitate.
Păi și noi putem în contrapartidă să facem la fel 🙂 Includem Pădurea Verde, Pădurea Bistra și rezervația de la Bazoș în statistici și cred că în cazul nostru ieșim primii în Europa 🙂